Εμβόλιο Moderna: Δημοσιεύτηκαν τα Πρώτα Δεδομένα για τις Ηλικίες 6-11

Το εμβόλιο Spikevax της Moderna για την COVID-19 είναι ασφαλές, αποτελεσματικό και προκαλεί ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση στα παιδιά ηλικίας 6-11 ετών, σύμφωνα με τα πρώιμα δεδομένα των κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙ/ΙΙΙ που δημοσίευσε πριν από λίγες ημέρες η εταιρεία.

Στα παιδιά χορηγήθηκαν 2 δόσεις των 50μg του εμβολίου (στους ενήλικες χορηγούνται 2 δόσεις των 100μg) με διαφορά 28 ημερών. Η ανοσιακή απόκριση που προκαλεί το εμβόλιο σε αυτή τη δόση είναι συγκρίσιμη με αυτή που παρατηρείται στους ενήλικες 18-25 ετών, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες της εταιρείας.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τη συμπτωματική COVID-19 λοίμωξη από το στέλεχος Δέλτα ήταν 88%, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Η Moderna δημοσίευσε για πρώτη φορά αποτελέσματα από την παραπάνω μελέτη τον Οκτώβριο του 2021, αν και τότε δεν είχε προσδιορίσει ποια είναι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου. Προσφάτως η Moderna ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει επείγουσα έγκριση για το συγκεκριμένο εμβόλιο στις ηλικίες 6 μηνών έως 5 ετών.

Η κλινική δοκιμή της Moderna έχει τίτλο KidCOVE και διεξάγεται στις ΗΠΑ και τον Καναδά. Εξετάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε 3 διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (6-11 ετών, 2-5 ετών και 6-23 μηνών). Στις κλινικές δοκιμές φάσης 1 είχε εξεταστεί η ιδανική δόση του εμβολίου και μέσω αυτής επιλέχθηκε η δόση των 50μg.

Στην επόμενη φάση των κλινικών δοκιμών έγινε τυχαιοποίηση των εθελοντών και δημιουργήθηκαν 2 ομάδες εκ των οποίων η μία έλαβε το εμβόλιο, ενώ η άλλη placebo. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου προσδιορίστηκε από τα ποσοστά συμπτωματικής COVID-19 λοίμωξης ανάμεσα στις 2 ομάδες. Ως συμπτωματική COVID-19 θεωρήθηκε η παρουσία τουλάχιστον ενός συστηματικού ή αναπνευστικού συμπτώματος σε παιδιά με θετική PCR.

Από το Μάρτιο μέχρι τον Αύγουστο του 2021, 4.016 παιδιά έλαβαν μέρος στις κλινικές δοκιμές φάσης 2 του εμβολίου. Περίπου το 20% των παιδιών ήταν παχύσαρκα.

Αντίστοιχα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών στους ενήλικες, οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συχνότερες μετά τη 2η δόση. Οι συχνότερες από αυτές ήταν η κεφαλαλγία και το αίσθημα κόπωσης, ενώ ορισμένα παιδιά ανέφεραν επίσης ρίγος και πυρετό.

Ορισμένες σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν μόνο στην ομάδα του εμβολίου ήταν η σκωληκοειδίτιδα και η κυτταρίτιδα, ωστόσο περαιτέρω αναλύσεις έδειξαν ότι καμία από αυτές δεν συνδέεται με το εμβόλιο. Δεν καταγράφηκε κανένα περιστατικό μυοκαρδίτιδας, περικαρδίτιδας, συνδρόμου MIS-C ή αναφυλαξίας, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

Τουλάχιστον το 99% των παιδιών παρουσίασαν ικανοποιητική απόκριση στο εμβόλιο, όπως διαπιστώθηκε από τις εξετάσεις αντισωμάτων που έγιναν 1 μήνα μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Συνολικά, καταγράφηκαν 7 περιστατικά COVID-19 στην ομάδα του εμβολίου και 18 περιστατικά στην ομάδα ελέγχου. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, διαπιστώθηκε ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου είναι 74% ανεξαρτήτως συμπτωμάτων και 62.5% για την πρόληψη της ασυμπτωματικής λοίμωξης.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η μελέτη διεξήχθη σε μία περίοδο όπου κυκλοφορούσε μόνο το στέλεχος Δέλτα, επομένως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ενδέχεται να διαφοροποιηθεί στα μελλοντικά στελέχη.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της Moderna υποστήριξαν ότι η μελέτη συνεχίζεται και σύντομα θα έχουμε και νέα δεδομένα.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα