Εμβόλια mRNA για την COVID-19: Μειώνουν και την Πιθανότητα Μετάδοσης Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Τα συμπτώματα της COVID-19 ήταν ηπιότερα στους ασθενείς που νόσησαν από το στέλεχος Δέλτα ή το στέλεχος Όμικρον αν είχαν εμβολιαστεί με τη 2η ή την 3η δόση των mRNA εμβολίων στο διάστημα των 5 μηνών πριν τη μόλυνσή τους με τον ιό. Επιπλέον, το ιικό φορτίο σε αυτούς τους ασθενείς ήταν χαμηλότερο, γεγονός που δείχνει ότι είχαν και μειωμένο κίνδυνο να μεταδώσουν τον SARS-CoV-2, όπως υποστηρίζει μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες.

Εξετάζοντας περισσότερους από 1.100 γιατρούς και νοσηλευτές, οι επιστήμονες της μελέτης παρατήρησαν ότι αυτοί που είχαν κάνει τη 2η δόση των mRNA εμβολίων 14-149 ημέρες πριν τη μόλυνσή τους με το στέλεχος Δέλτα είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους (77.8% έναντι 96.1%).

Η χορήγηση της 3ης δόσης, αντίστοιχα, συνδέθηκε με μικρότερη διάρκεια νόσησης κατά 6 ημέρες, καθώς και 93% μειωμένο κίνδυνο πυρετού ή ρίγους, δεδομένα που θεωρήθηκαν και τα δύο στατιστικώς σημαντικά, όπως αναφέρει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA.

Αναφορικά με το στέλεχος Όμικρον, η χορήγηση της 3ης δόσης εντός 7-149 ημερών από τη μόλυνση με τον ιό συνδέθηκε με μειωμένο κίνδυνο πυρετού ή ρίγους, καθώς και μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας.

Οι ασθενείς που έκαναν τουλάχιστον 2 δόσεις των εμβολίων είχαν επίσης χαμηλότερο ιικό φορτίο τόσο από το στέλεχος Δέλτα όσο και από το στέλεχος Όμικρον συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους. Αναλύοντας μία σειρά άλλους δείκτες σχετικούς με το ιικό φορτίο, οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν ότι πράγματι τόσο η δεύτερη όσο και η τρίτη δόση των mRNA εμβολίων περιορίζουν τη μολυσματικότητα των ασθενών.

«Αν και το ιικό φορτίο δεν συνδέεται άμεσα με τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού, υπάρχουν δεδομένα που δείχνουν ότι το εξαιρετικά υψηλό ιικό φορτίο στις λοιμώξεις με το στέλεχος Όμικρον, καθώς και το υψηλό ποσοστό ασυμπτωματικών λοιμώξεων ήταν παράγοντες που συνέβαλαν στη μεγάλη εξάπλωση του παθογόνου», ανέφεραν οι συγγραφείς.

Συγκεκριμένα, οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις με το στέλεχος Όμικρον ήταν 5-6 φορές συχνότερες σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα στον πληθυσμό των ανεμβολίαστων.

«Η έρευνα πρακτικά επιβεβαιώνει τα δεδομένα άλλων μελετών που έχουν δείξει ότι τα εμβόλια της COVID-19 είναι αποτελεσματικά. Η έρευνά μας δείχνει ότι ακόμα και αν τελικά μολυνθούν με τον ιό, οι εμβολιασμένοι θα παρουσιάσουν ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με τους ανεμβολίαστους», υποστηρίζει η επιστημονική ομάδα της μελέτης.

Στα πλαίσια των αναλύσεών τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα για 1.199 γιατρούς και νοσηλευτές με ιστορικό COVID-19 λοίμωξης σε 6 πολιτείες των ΗΠΑ (Αριζόνα, Μινεσότα, Τέξας, Φλόριντα, Όρεγκον και Γιούτα) για το διάστημα από τις 14 Δεκεμβρίου του 2020 μέχρι τις 19 Απριλίου του 2022.

Το 62% του δείγματος έκανε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech στις 2 πρώτες δόσεις, ενώ το 37% έκανε το εμβόλιο της Moderna. Το 5% περίπου έκανε διαφορετικό mRNA εμβόλιο στην τρίτη δόση σε σχέση με τις 2 πρώτες.

Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 41 χρόνια και το 59.5% ήταν γυναίκες. Πάνω από το 25% είχε τουλάχιστον μία χρόνια νόσο. Όταν μολύνθηκαν με τον ιό το 29% ήταν ανεμβολίαστοι, το 6% είχαν κάνει τη 2η δόση τις προηγούμενες 14-149 ημέρες, το 31% είχαν κάνει τη δεύτερη δόση πριν από 150 ημέρες ή περισσότερο, ενώ το 33% έκαναν την τρίτη δόση πριν από 7-149 ημέρες.

Το 62% του συνόλου των λοιμώξεων αποδόθηκαν στο στέλεχος Όμικρον, το 24% στο στέλεχος Δέλτα, ενώ το 14% στο αρχικό στέλεχος της πανδημίας.

«Τα συμπτώματα στις λοιμώξεις με το στέλεχος Όμικρον ήταν ηπιότερα και είχαν μικρότερη διάρκεια σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, γεγονός που συμφωνεί με τα διαθέσιμα δεδομένα σήμερα», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: FRANK MERIÑO

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα