Εμβόλια mRNA για την COVID-19: Ελαφρώς Υψηλότερη η Αποτελεσματικότητα του Εμβολίου της Moderna

Αυτοί που έκαναν το εμβόλιο της Moderna για την COVID-19 έχουν μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν συμπτώματα από τη νόσο στο ενδεχόμενο μίας λοίμωξης σε σχέση με αυτούς που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα μελέτη από τις ΗΠΑ η οποία εξέτασε την αποτελεσματικότητα των εμβολίων mRNA.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal of the American Medical Association και διαπίστωσε επίσης ότι οι ασθενείς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna είχαν μειωμένο κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με αυτούς που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer.

Η μελέτη εξέτασε τον κίνδυνο λοίμωξης, νοσηλείας και θανάτου σε μία περίοδο όπου κυρίαρχο στέλεχος ήταν το Δέλτα.

Όπως υποστήριξε ο Rong Xu, καθηγητής βιοπληροφορικής και επικεφαλής της παρούσας μελέτης, η επιστημονική ομάδα ανέλυσε ηλεκτρονικά αρχεία για περισσότερους από 637.000 πλήρως εμβολιασμένους ενήλικες σε 63 νοσοκομεία των ΗΠΑ. Το δείγμα που εξετάστηκε ήταν ιδιαίτερα μεγάλο και αντιπροσωπευτικό του πληθυσμού, τόνισε.

«Η μελέτη μας εξέτασε μόνο ασθενείς που είχαν κάνει τα εμβόλια mRNA της Pfizer ή της Moderna και είχαν θετικές εξετάσεις για την COVID-19. Κάναμε προσαρμογή στα αποτελέσματά μας για διάφορα χαρακτηριστικά, όπως για παράδειγμα την ηλικία των ασθενών και το χρόνο που είχε περάσει από τον εμβολιασμό», εξήγησε ο Xu.

Τα δεδομένα που εξετάστηκαν αφορούν το διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι το Νοέμβριο του 2021, μία περίοδο δηλαδή κατά την οποία κυκλοφορούσε κυρίως το στέλεχος Δέλτα του SARS-CoV-2. Όλοι οι ασθενείς που εξετάστηκαν στην ανάλυση δεν είχαν ιστορικό COVID-19 πριν τον εμβολιασμό τους και είχαν κάνει 2 ή 3 δόσεις των mRNA εμβολίων. Εκτός από τον κίνδυνο συμπτωματικής λοίμωξης, οι επιστήμονες εξέτασαν και τον κίνδυνο νοσηλείας εντός 60 ημερών από τη μόλυνση με τον ιό.

Από τα αποτελέσματα διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος συμπτωματικής λοίμωξης ήταν υψηλότερος σε αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech συγκριτικά με αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna. Για παράδειγμα, το Νοέμβριο του 2021 η συχνότητα των συμπτωματικών λοιμώξεων σε αυτούς που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer ήταν 2.8 ανά 1.000 άτομα, ενώ για το εμβόλιο της Moderna η αντίστοιχη συχνότητα ήταν μόλις 1.6 ανά 1.000 άτομα.

Μικρή διαφορά παρατηρήθηκε και στον κίνδυνο νοσηλείας. Συγκεκριμένα ο κίνδυνος αυτός για τους ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο της Moderna ήταν 12.7%, ενώ για αυτούς που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer 13.3%.

«Αν και υπάρχει υπολογίσιμη διαφορά στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης, φαίνεται ότι και τα δύο εμβόλια έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα και μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τον κίνδυνο σοβαρής νόσου και νοσηλείας. Προφανώς θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες οι οποίες θα εξετάσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και ενάντια στα νεότερα στελέχη», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Rafael Classen rcphotostock.com / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα