Εμβόλια COVID-19: Υψηλή η Αποτελεσματικότητά τους και στους Παχύσαρκους

Τα εμβόλια της COVID-19 έχουν υψηλή αποτελεσματικότητα και στους υπέρβαρους ή παχύσαρκους ασθενείς, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας μεγάλης μελέτης από τη Μεγάλη Βρετανία.

Μάλιστα, συγκριτικά με τους ανεμβολίαστους, τα εμβολιασμένα άτομα σε όλες τις ομάδες του ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) είχαν χαμηλότερη πιθανότητα να νοσηλευτούν για COVID-19 2 εβδομάδες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Συγκεκριμένα αναφορικά με τον κίνδυνο νοσηλείας στην έρευνα διαπιστώθηκε:

  • Ελλιποβαρείς: 49% μειωμένος κίνδυνος
  • Φυσιολογικό ΔΜΣ: 66% μειωμένος κίνδυνος
  • Υπέρβαροι: 68% μειωμένος κίνδυνος
  • Παχύσαρκοι: 68% μειωμένος κίνδυνος

Οι εμβολιασμένοι είχαν επίσης μειωμένο κίνδυνο θανάτου σε όλες τις ομάδες του ΔΜΣ:

  • Ελλιποβαρείς: 40% μειωμένος κίνδυνος
  • Φυσιολογικό ΔΜΣ: 61% μειωμένος κίνδυνος
  • Υπέρβαροι: 70% μειωμένος κίνδυνος
  • Παχύσαρκοι: 74% μειωμένος κίνδυνος

Συγκρίνοντας τους εμβολιασμένους μεταξύ τους αναφορικά με το ΔΜΣ οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι τον υψηλότερο κίνδυνο σοβαρής COVID-19 είχαν οι ελλιποβαρείς και οι παχύσαρκοι, όπως αναφέρει η ομάδα στο Lancet Diabetes & Endocrinology.

Μετά τη χορήγηση και της τρίτης δόσης, οι ασθενείς σε όλες τις ομάδες του ΔΜΣ είχαν σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά σοβαρής νόσησης και θανάτου σε σχέση με τους ανεμβολίαστους.

«Οι παρατηρήσεις μας αποδεικνύουν ότι τα εμβόλια προσφέρουν οφέλη σε όλους τους ασθενείς, ανεξαρτήτως σωματικού βάρους. Ειδικά οι ασθενείς με παχυσαρκία θα πρέπει να γνωρίζουν ότι έχουν εξίσου σημαντικά οφέλη από τον εμβολιασμό, όσο και τα άτομα με χαμηλότερο ΔΜΣ», αναφέρουν οι συγγραφείς.

«Τα δεδομένα της μελέτης μας δείχνουν επίσης ότι θα πρέπει να αυξηθούν οι προσπάθειες για τον εμβολιασμό των ελλιποβαρών ατόμων, ένα πληθυσμό στον οποίο αυτή τη στιγμή τα ποσοστά εμβολιασμών είναι πολύ χαμηλά», πρόσθεσαν.

Συγκεκριμένα, στις ηλικίες άνω των 40 ετών, έχει εμβολιαστεί αυτή τη στιγμή το 70-83% του πληθυσμού, ενώ στους ασθενείς με υψηλότερο ΔΜΣ το ποσοστό αυτό είναι πάνω από 80%.

Σε ένα άρθρο που συνόδευσε τα αποτελέσματα της έρευνας, οι Annelies Wilder-Smith, MD, PhD και Annika Frahsa, PhD, από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης στην Ελβετία, υποστήριξαν ότι τα χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμού στους ελλιποβαρείς είναι πιθανώς απόρροια των δεδομένων που δείχνουν ότι οι υπέρβαροι ασθενείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο COVID-19.

«Είναι σημαντικό να γίνουν στο μέλλον καμπάνιες ενημέρωσης που θα πληροφορήσουν το κοινό ότι και οι ελλιποβαρείς διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά από COVID-19», αναφέρουν στο άρθρο.

Τα αποτελέσματα της μελέτης βασίστηκαν στην ανάλυση των δεδομένων για 9.171.524 άτομα από τη βάση QResearch. Τα δεδομένα για τον εμβολιασμό αφορούν το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι το Νοέμβριο του 2021. Η μέση ηλικία του πληθυσμού ήταν τα 52 και ο μέσος ΔΜΣ ήταν 26.7. Το 19.2% περίπου του πληθυσμού ήταν ανεμβολίαστοι, το 3.1% είχαν κάνει μία δόση των εμβολίων, το 52.6% είχαν κάνει 2 δόσεις, ενώ το 25% είχε κάνει 3 δόσεις.

Στη διάρκεια που εξέτασε η μελέτη υπήρχαν συνολικά 566.461 θετικές εξετάσεις για τον ιό. 32.808 ασθενείς νοσηλεύτηκαν, ενώ 14.389 κατέληξαν.

Η έρευνα χρησιμοποίησε ένα διαφορετικό μοντέλο από αυτό που προτείνει ο Παγκόσμιο Οργανισμός Υγείας. Ως αποτέλεσμα, τα αποτελέσματα της μελέτης είχαν υψηλότερη ακρίβεια, όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα.

Φωτογραφία: Maksim Goncharenok

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα