Εμβόλια COVID-19 στα Παιδιά: Σημαντική Μείωση της Αποτελεσματικότητας σε 1 Μόλις Μήνα

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer για την COVID-19 στην πρόληψη της λοίμωξης ή της νοσηλείας στα παιδιά 5-11 ετών μειώνεται σημαντικά μέσα σε 1 μήνα από τη χορήγηση του εμβολίου, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που εξέτασε δεδομένα από τον πραγματικό κόσμο στη Νέα Υόρκη.

Συγκεκριμένα, εξετάζοντας δεδομένα για το διάστημα από 31 Δεκεμβρίου 2021 μέχρι 30 Ιανουαρίου 2022, οι συγγραφείς της έρευνας παρατήρησαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για τη λοίμωξη μειώθηκε από 65% στις 2 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό σε μόλις 12% 2 εβδομάδες αργότερα.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την πρόληψη των νοσηλειών μειώθηκε από 100% σε 48% στο ίδιο διάστημα, όπως αναφέρει η επιστημονική ομάδα στην ιστοσελίδα medRxiv.

Αντιθέτως, σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας (12-17 ετών) η αποτελεσματικότητα του εμβολίου για την πρόληψη της νοσηλείας δεν παρουσίασε σοβαρή μείωση (από 85% σε 73%), ενώ και η αποτελεσματικότητα για την πρόληψη της λοίμωξης υποχώρησε σε μικρό βαθμό (από 76% σε 56%).

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης εξέτασε ιατρικά αρχεία από 3 βάσεις δεδομένων της Νέας Υόρκης προκειμένου να προσδιορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 5-17 ετών κατά τη διάρκεια του κύματος από το στέλεχος Όμικρον.

Στην πολιτεία της Νέας Υόρκης εμβολιάστηκαν συνολικά 365.502 παιδιά ηλικίας 5-11 ετών (23.4%) και 852.384 παιδιά ηλικίας 12-17 ετών (62.4%) στο διάστημα μέχρι τις 30 Ιανουαρίου. Η μέση ηλικία στην πρώτη ομάδα ήταν τα 8 χρόνια, ενώ στη δεύτερη τα 15. Ο μέσος χρόνος από τον εμβολιασμό ήταν 51 ημέρες για την πρώτη  ομάδα και 211 ημέρες για τα παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας.

Όπως υποστήριξε η επιστημονική ομάδα, η σημαντικά χαμηλότερη αποτελεσματικότητα του εμβολίου στα παιδιά ηλικίας 5-11 ετών αποδίδεται πιθανώς στη μικρότερη δόση που χορηγείται σε αυτό τον πληθυσμό. Συγκεκριμένα, σε αυτές τις ηλικίας χορηγείται δόση 10 μικρογραμμαρίων, ενώ τα παιδιά 12-17 ετών κάνουν τη δόση των ενηλίκων, δηλαδή 30 μικρογραμμάρια.

Μία παρατήρηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι τα παιδιά 12 ετών είχαν την καλύτερη απόκριση στο εμβόλιο, κάτι που οι επιστήμονες απέδωσαν στο γεγονός ότι έκαναν μεγαλύτερη δόση σχετικά πρόσφατα.

«Οι διαφορές που παρατηρήθηκαν στη μελέτη μας δείχνουν ότι πιθανώς θα πρέπει να εξεταστεί και πάλι το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις για το εμβόλιο της Pfizer, η ποσότητα που χορηγείται και τα αντιγόνα που στοχεύει το εμβόλιο σε αυτό τον πληθυσμό», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι όλες οι διαγνώσεις COVID-19 στα παιδιά που εξετάστηκαν στη μελέτη έγιναν σε νοσοκομεία, επομένως το θετικό τεστ επιβεβαιώθηκε από γιατρό.

Φωτογραφία: Gustavo Fring / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα