Εμβόλια COVID-19: Πόσο Αποτελεσματικά είναι στους Ασθενείς με Καρκίνο;

Ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει τους καρκινοπαθείς από την COVID-19, ακόμα και όταν μολύνονται με ένα από τα νεότερα στελέχη της πανδημίας. Στο παραπάνω συμπέρασμα κατέληξε μία νέα ανάλυση που εξέτασε δεδομένα δεκάδων ερευνών που είχαν εξετάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων της COVID-19 σε ασθενείς με καρκίνο. Τα αποτελέσματα της παραπάνω μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Nature Reviews Clinical Oncology.

Η COVID-19 λοίμωξη γνωρίζουμε σήμερα ότι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τους ασθενείς με καρκίνο. «Η θνητότητα από τον ιό προσεγγίζει το 20% σε αυτή την ομάδα», υποστήριξε η Marie von Lilienfeld-Toal, επικεφαλής της παρούσας ανάλυσης. Η επιστήμονας ανήκει σε αρκετές επιτροπές που αποφασίζουν τις οδηγίες για τις θεραπείες ή τα μέτρα πρόληψης της COVID-19.

«Στην αρχή του 2021 η οδηγία ήταν να χορηγούνται κανονικά τα εμβόλια της COVID-19 στους καρκινοπαθείς», αναφέρει η von Lilienfeld-Toal. Στην παρούσα ανάλυση, η επιστήμονας και η ομάδα της εξέτασαν εκ νέου περισσότερες από 60 έρευνες για την ανοσιακή απόκριση των καρκινοπαθών στα εμβόλια της COVID-19 με σκοπό να προσδιορίσουν την αποτελεσματικότητα και ασφάλεια της παρέμβασης σε αυτό τον πληθυσμό.

«Πράγματι επιβεβαιώνεται ότι τα εμβόλια της COVID-19 είναι αποτελεσματικά στους ασθενείς με καρκίνο», αναφέρει η ίδια. «Η έρευνά μας έδειξε ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων προσεγγίζει το 80% σε αυτό τον πληθυσμό. Το ποσοστό αυτό είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με άλλα εμβόλια, όπως για παράδειγμα το εμβόλιο της γρίπης», πρόσθεσε. Η ανάλυση, η οποία εξέτασε και περιστατικά του στελέχους Όμικρον, διαπίστωσε επίσης ότι τα εμβόλια mRNA ήταν περισσότερο αποτελεσματικά στους ασθενείς με καρκίνο.

Εξηγώντας περαιτέρω τα αποτελέσματα της ανάλυσης, η von Lilienfeld-Toal υποστήριξε ότι τα σχήματα δύο δόσεων έχουν υψηλότερη αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της COVID-19, κάτι που στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί και σε άλλες λοιμώξεις. Όπως τόνισε, συχνά το ανοσοποιητικό σύστημα δεν μπορεί να αναπτύξει επαρκή ανοσία με μία μόνο δόση, ενώ αντίθετα με τις δύο δόσεις σχεδόν πάντοτε έχουμε ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση.

Αυτό που προκαλεί ανησυχία στους ασθενείς με καρκίνο είναι ότι το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από τον ιό. Παράλληλα, οι ασθενείς αυτοί παρουσιάζουν μειωμένη απόκριση στα εμβόλια σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. «Στην ανάλυσή μας διαπιστώσαμε ότι η χορήγηση μίας δόσης σπάνια δημιουργεί επαρκή ανοσία στους ασθενείς που λαμβάνουν θεραπεία για τον καρκίνο. Αντίθετα, η χορήγηση δύο ή τριών δόσεων μπορεί να προστατεύσει αυτούς τους ασθενείς από τον ιό», εξήγησε η von Lilienfeld-Toal. Ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι η θεραπεία που λαμβάνει ο κάθε ασθενής. Για παράδειγμα, οι θεραπείες που επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα περιορίζουν σημαντικά την ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε επίσης ότι ο τίτλος αντισωμάτων δεν αποτελεί καλό δείκτη της αποτελεσματικότητας του εμβολιασμού, καθώς ένα μεγάλο ποσοστό της ανοσίας αποδίδεται στα Τ λεμφοκύτταρα.

Αναφορικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων στους καρκινοπαθείς, η ανάλυση διαπίστωσε ότι αυτές είναι πάντα ηπιότερες από τα συμπτώματα της COVID-19. Η συχνότητα που εμφανίστηκαν ανεπιθύμητες ενέργειες στους ασθενείς με καρκίνο ήταν μάλιστα συγκρίσιμη με αυτή του γενικού πληθυσμού. Μία έρευνα παρατήρησε ότι τα εμβόλια στους καρκινοπαθείς μπορεί να προκαλέσουν επιπλοκές από την ακτινοθεραπεία.

Καταλήγοντας, η von Lilienfeld-Toal υποστήριξε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις τα εμβόλια μπορεί να προκαλέσουν προσωρινή διόγκωση των τραχηλικών λεμφαδένων. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να θεωρήσει ότι το σύμπτωμα αυτό αποδίδεται σε μετάσταση του καρκίνου, επομένως πάντοτε θα πρέπει να εξετάζει αν ο ασθενής έχει πρόσφατο ιστορικό εμβολιασμού.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα