Εμβόλια COVID-19: Κανένας Κίνδυνος Σκωληκοειδίτιδας Σύμφωνα με Νέα Μελέτη

Τα mRNA εμβόλια της COVID-19 δεν προκαλούν οξεία σκωληκοειδίτιδα, όπως διαπίστωσε μία νέα μελέτη από τη Δανία.

Εξετάζοντας ένα δείγμα με 4 εκατομμύρια εμβολιασμένους εθελοντές, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτοί που είχαν κάνει το εμβόλιο της Pfizer ή το εμβόλιο της Moderna δεν είχαν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν σκωληκοειδίτιδα εντός 21 ημερών από την 1η ή τη 2η δόση του εμβολίου, συγκριτικά με αυτούς που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Μάλιστα, ακόμα και μετά την προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, όπως το είδους του εμβολίου mRNA που χορηγήθηκε, την ηλικία ή το φύλο και πάλι δεν παρατηρήθηκε καμία σύνδεση, αναφέρουν οι συγγραφείς στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine.

Η μελέτη παρατήρησε επίσης ότι η COVID-19 λοίμωξη επίσης δεν αυξάνει τον κίνδυνο οξείας σκωληκοειδίτιδας εντός 21 ημερών.

Η επιστημονική ομάδα αποφάσισε να εξερευνήσει τον παραπάνω κίνδυνο καθώς στην κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ που έκανε η Pfizer, παρατηρήθηκαν ορισμένα περιστατικά οξείας σκωληκοειδίτιδας μόνο στην ομάδα των εμβολιασμένων, ενώ και σε ορισμένα πρώιμα δεδομένα από το Ισραήλ διαπιστώθηκαν αυξημένα ποσοστά της παραπάνω επιπλοκής σε όσους είχαν εμβολιαστεί.

«Ωστόσο, μία άλλη μελέτη που εξέτασε ένα μεγάλο δείγμα εθελοντών από τις ΗΠΑ έδειξε ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στα εμβόλια της COVID-19 και την οξεία σκωληκοειδίτιδα», αναφέρουν οι συγγραφείς της παρούσας μελέτης.

Στην έρευνά τους εξέτασαν δεδομένα από μία βάση δεδομένων της Δανίας στην οποία συμμετέχουν 4.048.883 εθελοντές που είχαν κάνει κάποιο από τα mRNA εμβόλια της COVID-19, καθώς και ασθενείς που είχαν επιβεβαιωμένη COVID-19 λοίμωξη από τις 27 Δεκεμβρίου του 2020 μέχρι τις 30 Νοεμβρίου του 2021.

Ως ομάδα ελέγχου χρησιμοποιήθηκε ο πληθυσμός της Δανίας που δεν είχε ιστορικό σκωληκοειδίτιδας, σκωληκοειδεκτομής ή εμβολιασμού για την COVID-19.

Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων οι επιστήμονες έκαναν προσαρμογή για μία σειρά παράγοντες μεταξύ των οποίων το ιστορικό διάγνωσης διαβήτη ή φλεγμονωδών νόσων του εντέρου, καθώς και η λήψη αντιβιοτικών τα προηγούμενα 2 χρόνια.

Περίπου το 50% του δείγματος που εξετάστηκε ήταν γυναίκες ενώ η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 50 χρόνια. Οι 159.115 ασθενείς που μολύνθηκαν με τον ιό ήταν νεαρότεροι σε ηλικία (μέση ηλικία 31-32 ετών).

Στις 21 ημέρες από τη χορήγηση της 1ης δόσης καταγράφηκαν συνολικά 330 περιστατικά οξείας σκωληκοειδίτιδας στο σύνολο 4.048.883 εθελοντών, ενώ μετά τη 2η δόση καταγράφηκαν 340 περιστατικά. Τα ποσοστά αυτά ήταν παρόμοια και στην ομάδα ελέγχου, επομένως οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι δεν υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στις δύο καταστάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες προκειμένου να αποκλειστεί οριστικά η οξεία σκωληκοειδίτιδα ως επιπλοκή των εμβολίων της COVID-19.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι χρησιμοποίησε πληροφορίες από βάση δεδομένων, ενώ και η διάγνωση της οξείας σκωληκοειδίτιδας έγινε από τα ιατρικά αρχεία των ασθενών. Τέλος, δεν εξετάστηκε ο κίνδυνος οξείας σκωληκοειδίτιδας μετά τις 21 ημέρες.

Φωτογραφία: Maksim Goncharenok / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα