Εμβόλια COVID-19: Είναι Ασφαλή για τους Ασθενείς με Ιστορικό Μυοκαρδίτιδας;

Μία νέα μικρή μελέτη έδειξε ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 σε ασθενείς με ιστορικό μυοκαρδίτιδας δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο επιπλοκής της νόσου ούτε άλλες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες. Η έρευνα παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο του European Society of Cardiology (ESC).

«Τα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι καθησυχαστικά για τους ασθενείς με ιστορικό μυοκαρδίτιδας και δείχνουν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος και μπορούν να κάνουν κανονικά τα εμβόλια της COVID-19. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία των ασθενών που εξετάστηκε στη μελέτη μας είχαν κάνει το εμβόλιο BNT162b2 (Pfizer), επομένως οι παρατηρήσεις μας ενδεχομένως δεν ισχύουν για άλλα εμβόλια», υποστήριξε ο επικεφαλής της έρευνας, Dr. Iyad Abou Saleh.

Ο όρος «μυοκαρδίτιδα» περιγράφει τη φλεγμονή του μυοκαρδίου. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως αίσθημα κόπωσης, στηθάγχη, δύσπνοια και ταχυκαρδία. Η φλεγμονή στο μυοκάρδιο περιορίζει την ικανότητά του να αντλεί αίμα, ενώ μπορεί να προκαλέσει επίσης αρρυθμίες. Η ταχυκαρδία εμφανίζεται με συχνότητα περίπου 10-106 περιστατικά ανά 100.000 άτομα παγκοσμίως. Το κύριο αίτιο της μυοκαρδίτιδας είναι οι ιογενείς λοιμώξεις.

Σήμερα, η μυοκαρδίτιδα έχει αναφερθεί ως σπάνια ανεπιθύμητη ενέργεια από τα mRNA εμβόλια της COVID-19 σε συχνότητα 2.1 περιστατικά ανά 100.000 εμβολιασμούς. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν γνωρίζαμε αν η επιπλοκή αυτή εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με ιστορικό μυοκαρδίτιδας.

«Από την εμπειρία μας γνωρίζουμε ότι ορισμένοι ασθενείς με ιστορικό μυοκαρδίτιδας αποφάσισαν να μην εμβολιαστούν από το φόβο ενός νέου επεισοδίου της νόσου. Η μελέτη μας θέλησε να εξερευνήσει αν οι ασθενείς αυτοί διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό», υποστήριξε ο Dr. Abou Saleh.

Στη μελέτη εξετάστηκαν όλοι οι ασθενείς που νοσηλεύτηκαν στα Hospices Civils de Lyon από τον Ιανουάριο του 2016 μέχρι τον Ιούνιο του 2021 με διάγνωση οξείας μυοκαρδίτιδας. Οι γιατροί επικοινώνησαν τηλεφωνικά με τους εθελοντές και τους ρώτησαν αν είχαν εμβολιαστεί, με ποιο εμβόλιο, πόσες δόσεις είχαν κάνει και αν είχαν παρουσιάσει ανεπιθύμητες ενέργειες. Οι ασθενείς ρωτήθηκαν επίσης αν είχαν νοσήσει από COVID-19.

Συνολικά, στη μελέτη συμμετείχαν 142 ασθενείς με ιστορικό επιβεβαιωμένης μυοκαρδίτιδας. Η μέση ηλικία των ασθενών αυτών ήταν τα 31 χρόνια και το 20.3% ήταν γυναίκες. Για 71 από τους ασθενείς οι επιστήμονες δεν γνώριζαν αν είχαν εμβολιαστεί, 55 ήταν εμβολιασμένοι, ενώ 16 ανεμβολίαστοι. Ο κύριος λόγος που δεν εμβολιάστηκαν οι 16 τελευταίοι εθελοντές ήταν ο φόβος για ένα νέο επεισόδιο μυοκαρδίτιδας.

Στην ομάδα των εμβολιασμένων ασθενών, οι 12 είχαν κάνει 1 δόση του εμβολίου ενώ οι 43 και τις δύο δόσεις. Οι περισσότεροι είχαν κάνει το εμβόλιο BNT162b2 (53, 96.4%), ένας είναι κάνει το mRNA-1273 και ένας το Ad26.COV2-S.

Οι επιστήμονες της μελέτης έψαξαν επίσης τα ιατρικά αρχεία των ασθενών με σκοπό να διαπιστώσουν αν παρουσίασαν κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια από το εμβόλιο, όπως για παράδειγμα αρρυθμία ή νέο επεισόδιο μυοκαρδίτιδας. Κανένας από αυτούς δεν ανέφερε κάποια σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια μετά τον εμβολιασμό του για την COVID-19.

«Δείξαμε ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 σε ασθενείς με ιστορικό οξείας μυοκαρδίτιδας δεν συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο νέου επεισοδίου της νόσου ή κάποια άλλη ανεπιθύμητη ενέργεια. Φυσικά, τα αποτελέσματα της μελέτης μας θα πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή κυρίως λόγω του μικρού δείγματος που εξετάσαμε», καταλήγει η μελέτη.

Φωτογραφία: Maksim Goncharenok

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα