Εμβόλια COVID-19: Δημοσιεύτηκαν τα Δεδομένα για τις Ανεπιθύμητες Ενέργειες στους Πρώτους 6 Μήνες Κυκλοφορίας τους

Τα δεδομένα από τους πρώτους 6 μήνες κυκλοφορίας των mRNA εμβολίων για την COVID-19 στις ΗΠΑ που ανακοινώθηκαν πριν λίγες ημέρες δείχνουν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια είναι συνήθως ήπιες και έχουν μικρή διάρκεια.

Τα αποτελέσματα από την ανάλυση των παραπάνω δεδομένων, τα οποία περιλαμβάνουν σχεδόν 300 εκατομμύρια δόσεις των εμβολίων, δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet Infectious Diseases.

Η επιστημονική ομάδα με επικεφαλής τη Hannah G. Rosenblum, MD, από τη CDC των ΗΠΑ, ανέλυσε όλα τα δεδομένα από το σύστημα VAERS (Vaccine Adverse Effect Reporting System) και το σύστημα v-safe, για το διάστημα από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι το Μάιο του 2021. Το v-safe είναι μία εφαρμογή για smartphones η οποία κυκλοφόρησε το 2020 με σκοπό να εξετάσει τις ανεπιθύμητες ενέργειες από τα εμβόλια της COVID-19. Δεδομένα από την παραπάνω εφαρμογή παρουσιάζονται για πρώτη φορά στην παρούσα μελέτη.

Από τις συνολικά 298.7 εκατομμύρια δόσεις mRNA εμβολίων που χορηγήθηκαν στις ΗΠΑ το διάστημα που εξετάστηκε, στο σύστημα VAERS καταχωρήθηκαν 340.522 αναφορές για ανεπιθύμητες ενέργειες. Από αυτές, οι 313.499 (92.1%) ήταν ήπιες, 22.527 (6.6%) ήταν σοβαρές, ενώ 4.496 ασθενείς κατέληξαν (1.3%).

Στα δεδομένα από την εφαρμογή v-safe διαπιστώθηκε ότι το 71% των 7.9 εκατομμύρια χρηστών παρουσίασε τοπικές ή συστηματικές αντιδράσεις, οι οποίες εμφανίστηκαν συνήθως μετά τη 2η δόση των εμβολίων. Σε αυτούς που παρουσίασαν συμπτώματα μετά την 1η δόση, το 68.6% ανέφερε τοπικά συμπτώματα, ενώ το 52.7% συστηματικά.

Άλλες παρατηρήσεις από την ανάλυση των δεδομένων συνολικά ήταν:

  • Το 66.2% των συμμετεχόντων παρουσίασαν άλγος στο σημείο της έγχυσης μετά την 1η δόση, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τη 2η δόση ήταν 68.6%.
  • Το 33.9% ανέφερε αίσθημα κόπωσης μετά την 1η δόση, ενώ το 55.7% μετά τη 2η.
  • Το 27% των συμμετεχόντων παρουσίασε κεφαλαλγία μετά την 1η δόση και το 46.2% μετά τη δεύτερη.
  • Το άλγος στο σημείο της έγχυσης, το αίσθημα κόπωσης και η κεφαλαλγία ήταν συμπτώματα που εμφανίστηκαν μόνο την 1η εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό.
  • Οι σοβαρότερες ανεπιθύμητες ενέργειες που επηρέασαν την καθημερινότητα των ασθενών παρουσιάστηκαν συνήθως μετά τη 2η δόση. Λιγότερο από το 1% των συμμετεχόντων χρειάστηκε να επισκεφθεί τον γιατρό του μετά την 1η ή τη 2η δόση του εμβολίου.
  • Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν συχνότερες στις γυναίκες και στα άτομα ηλικίας κάτω των 65.
  • Ορισμένες σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες που τελικά επιβεβαιώθηκαν, όπως η μυοκαρδίτιδα, εμφανίστηκαν εξαιρετικά σπάνια.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης υποστήριξε ότι τα αποτελέσματα αυτά συμφωνούν με τα δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές, πάνω στα οποία βασίστηκε η έγκριση των εμβολίων.

Φωτογραφία: Maksim Goncharenok / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα