Εμβόλια COVID-19: Άλλη Μία Μελέτη Αποδεικνύει ότι Δεν Προκαλούν Υπογονιμότητα

Ο εμβολιασμός για την COVID-19 δεν προκαλεί υπογονιμότητα σε κανένα από τα δύο φύλα, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Epidemiology. Η έρευνα ήταν μία μελέτη παρατήρησης και εξέτασε ζευγάρια που προσπαθούσαν να τεκνοποιήσουν. Όπως διαπίστωσε, ο εμβολιασμός για την COVID-19 με τα σκευάσματα της Pfizer, της Moderna ή της Johnson & Johnson δεν επηρέασε τη γονιμότητα σε κανένα από τα δύο φύλα.

Αντιθέτως, η έρευνα παρατήρησε ότι η COVID-19 λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει προσωρινά τη γονιμότητα στους άνδρες, κάτι που ωστόσο μπορεί να προληφθεί με τον εμβολιασμό.

«Σήμερα αρκετά άτομα νεαρής ηλικίας έχουν εκφράσει αβεβαιότητα σχετικά με τις επιδράσεις του εμβολίου στην γονιμότητα με αποτέλεσμα να μην εμβολιαστούν», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας, Dr Amelia Wesselink από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης. «Η έρευνά μας δείχνει ότι ο εμβολιασμός για την COVID-19 τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες δεν επηρεάζει την πιθανότητα σύλληψης στα ζευγάρια. Η πιθανότητα αυτή στην έρευνά μας ήταν παρόμοια στην ομάδα των εμβολιασμένων και των ανεμβολίαστων».

Η Wesselink και οι συνεργάτες της ανέλυσαν δεδομένα για τον εμβολιασμό, το ιστορικό COVID-19 και τη γονιμότητα από την Pregnancy Study Online (PRESTO), μίας βάση δεδομένων με γυναίκες που προσπαθούν να συλλάβουν. Οι γιατροί παρακολουθούν την πορεία των γυναικών αυτών από το διάστημα πριν τη σύλληψη, μέχρι 6 μήνες μετά τον τοκετό. Στην παρούσα μελέτη εξετάστηκαν 2.126 γυναίκες από τις ΗΠΑ και τον Καναδά που είχαν δώσει δημογραφικά στοιχεία, πληροφορίες για τον τρόπο ζωής και ιατρικό ιστορικό για αυτές, αλλά και τους συζύγους τους από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι το Σεπτέμβριο του 2021.

Οι επιστήμονες υπολόγισαν την πιθανότητα σύλληψης κάθε γυναίκας ανάλογα με δεδομένα σχετικά με τον εμμηνορρυσιακό της κύκλο. Όπως διαπίστωσαν, η γονιμότητα των γυναικών που είχαν κάνει τουλάχιστον μία δόση των εμβολίων ήταν πανομοιότυπη με αυτή των γυναικών που δεν είχαν εμβολιαστεί. Καμία διαφορά δεν παρατηρήθηκε και για τους άνδρες που συμμετείχαν στη μελέτη. Η επιστημονική ομάδα έκανε και νέες αναλύσεις στις οποίες εξέτασε τα δεδομένα με βάση και άλλους παράγοντες, όπως ο αριθμός των δόσεων, η παρασκευάστρια εταιρία του εμβολίου, το ιστορικό υπογονιμότητας, η εργασία και ο τόπος κατοικίας, ωστόσο και πάλι δεν παρατηρήθηκε καμία διαφορά ανάμεσα σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους.

Αν και η COVID-19 λοίμωξη δεν συνδέθηκε ισχυρά με υπογονιμότητα, οι άνδρες με πρόσφατο ιστορικό COVID-19 (εντός 60 ημερών) είχαν μειωμένη γονιμότητα σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν νοσήσει ποτέ, καθώς και αυτούς που νόσησαν πριν από 60 ημέρες ή περισσότερο. Η παρατήρηση αυτή συμφωνεί με τα αποτελέσματα προηγουμένων ερευνών που είχαν δείξει ότι η COVID-19 λοίμωξη μπορεί να επηρεάσει την ποιότητα του σπέρματος στους άνδρες βραχυπρόθεσμα.

«Τα δεδομένα της μελέτης μας μπορούν να καθησυχάσουν τους ασθενείς καθώς δείχνουν ότι ο εμβολιασμός δεν επηρεάζει τη γονιμότητα ούτε στους άνδρες αλλά ούτε και στις γυναίκες. Η μεθοδολογία της έρευνας, το μεγάλο δείγμα που εξέτασε και η ετερογένεια του πληθυσμού είναι παράγοντες που στο σύνολό τους ισχυροποιούν τις παρατηρήσεις μας», καταλήγουν οι συγγραφείς στη μελέτη τους.

Φωτογραφία: Nataliya Vaitkevich / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα