Εμβόλιο Pfizer: Ποιες Ανεπιθύμητες Ενέργειες Προκαλεί η 3η Δόση;

Σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα μίας μελέτης από το Ισραήλ, η 3η δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech προκαλεί παρόμοιες ή ηπιότερες ανεπιθύμητες ενέργειες σε σχέση με τη 2η δόση. Η συχνότερη ανεπιθύμητη ενέργεια που παρατηρήθηκε στους εθελοντές ήταν το άλγος στο σημείο της έγχυσης.

Το Ισραήλ ξεκίνησε να χορηγεί ενισχυτικές δόσεις στους ηλικιωμένους άνω των 60 ετών τον περασμένο μήνα με σκοπό να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η εξάπλωση της COVID-19, σε μία περίοδο όπου το στέλεχος Δέλτα εξελίσσεται σε κυρίαρχο.

Η Clalit, ο μεγαλύτερος πάροχος υπηρεσιών υγείας του Ισραήλ, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι αυτή τη στιγμή περισσότερα από 240.000 άτομα έχουν λάβει την 3η δόση του εμβολίου της Pfizer/BioNTech.

Από αυτούς, περίπου 4.500 εξετάστηκαν σε μία μελέτη η οποία διεξήχθη από τις 30 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου του 2021.

Το 88% των εθελοντών ανέφερε ότι παρουσίασε τις ίδιες ή ηπιότερες ανεπιθύμητες ενέργειες συγκριτικά με τη 2η δόση του ίδιου εμβολίου.

Συνολικά το 31% των εθελοντών παρουσίασε κάποια ανεπιθύμητη ενέργεια, με συχνότερη το άλγος στο σημείο της έγχυσης. Περίπου το 0.4% των εθελοντών ανέφερε διαταραχές της αναπνοής, ενώ το 1% έλαβε κάποιο φάρμακο για να αντιμετωπίσει μία ή περισσότερες από τις ανεπιθύμητες ενέργειες.

Σύμφωνα με αντιπροσώπους της Clalit, αν και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι πρώιμα, δείχνουν ότι οι ανεπιθύμητες ενέργειες από την 3η δόση είναι παρόμοιες ή ηπιότερες σε σχέση με τη 2η. Κατά συνέπεια, τα οφέλη υπερβαίνουν και πάλι τους κινδύνους για τη χορήγηση μίας 3ης ενισχυτικής δόσης.

«Αν και αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ακριβή δεδομένα για την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της 3η δόσης, φαίνεται ότι ιδιαίτερα τα άτομα άνω των 60 ετών μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη από αυτή», υποστήριξαν.

Αυτή τη στιγμή αρκετές χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο χορήγησης ενισχυτικών δόσεων με σκοπό να περιοριστούν τα περιστατικά του στελέχους Δέλτα. Η χορήγηση μίας 3ης δόσης θα μπορεί επίσης να προστατεύσει και από άλλα στελέχη που θα εμφανιστούν στο μέλλον.

Ο Anthony Fauci των ΗΠΑ δήλωσε πριν λίγες ημέρες ότι ορισμένες ευπαθείς ομάδες πιθανώς θα χρειαστούν 3η δόση προκειμένου να διατηρήσουν την ανοσία τους από τον ιό. Δεδομένα έχουν δείξει ότι σε κάποιους ασθενείς τα αντισώματα φθίνουν ταχέως.

Τον περασμένο μήνα δημοσιεύτηκαν δεδομένα που έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer έχει μειωθεί από το 96% στο 84%, γεγονός που αποδίδεται κατά πάσα πιθανότητα στα νέα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα.

Σύμφωνα με το Fauci, οι πρώτες ενισχυτικές δόσεις θα χορηγηθούν στους ανοσοκατεσταλμένους και τους ηλικιωμένους και στο μέλλον θα εξεταστεί το ενδεχόμενο 3ης δόσης και στους υπολοίπους ασθενείς.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα