Εμβόλιο Pfizer: Εγκρίθηκε στις ΗΠΑ για τις Ηλικίες 12-15 Ετών, Τι Συζητήθηκε στη Συνεδρίαση του ACIP

Η επιτροπή του CDC των ΗΠΑ για τον εμβολιασμό (ACIP) έδωσε χθες επείγουσα έγκριση στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για την COVID-19 για τις ηλικίες 12-15 ετών.

Στην ψηφοφορία που έγινε, τα μέλη της επιτροπής ψήφισαν με σκορ 14-0 υπέρ της χορήγησης του εμβολίου σε αυτό τον πληθυσμό, ενώ υπήρχε και μία αποχή.

Η έγκριση αυτή βασίζεται σε δεδομένα σχετικά με την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου τα οποία παρείχε η Pfizer, καθώς και μελέτες οι οποίες έδειξαν ότι η ανοσιακή απόκριση που προκαλεί το εμβόλιο στους εφήβους 12-15 ετών είναι εξίσου ισχυρή με αυτή που παρατηρείται στα άτομα ηλικίας 16-25 ετών. Επιπλέον, στην κλινική δοκιμή φάσης ΙΙ/ΙΙΙ που εξετάζει το εμβόλιο, δεν παρατηρήθηκε κανένα περιστατικό COVID-19 στην ομάδα που είχε εμβολιαστεί, ενώ στην ομάδα που πήρε placebo υπήρχαν συνολικά 18 περιστατικά.

Τα μέλη της επιτροπής ACIP ανέφεραν διάφορους άλλους λόγους για να υποστηρίξουν την ψήφο τους, όπως για παράδειγμα η επιστροφή των παιδιών αυτή της ηλικίας στο σχολείο και τις κατασκηνώσεις, καθώς και η επίτευξη ανοσίας της αγέλης.

Η Katherine Poehling, MD, από το Wake Forest School of Medicine στη Βόρεια Καρολίνα, τόνισε μάλιστα ότι το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγηθεί οπωσδήποτε σε αυτό τον πληθυσμό καθώς οι νοσηλείες για COVID-19 στα παιδιά παρουσιάζουν αύξηση τους τελευταίους μήνες. Πρόσθεσε επίσης ότι η COVID-19 αποτελεί σήμερα ένα από τα 10 συχνότερα αίτια θανάτου σε αυτό τον πληθυσμό.

Ο επικεφαλής του ACIP, Jose Romero, MD, υποστήριξε ότι η έγκριση του εμβολίου σε τα παιδιά ηλικίας 12-15 ετών αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ανοσία της αγέλης και το οριστικό τέλος της πανδημίας.

Αν και όλα τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι το εμβόλιο θα πρέπει να χορηγηθεί σε αυτό τον πληθυσμό, υπήρχαν ορισμένοι παράγοντες που συζητήθηκαν στη συνάντηση της επιτροπής. Κάποιοι γιατροί του CDC παρουσίασαν δεδομένα με τα οποία υποστήριξαν ότι το εμβόλιο της COVID-19 μπορεί να χορηγηθεί ταυτόχρονα με άλλα εμβόλια ή εντός 14 ημερών, τόσο στα παιδιά όσο και στους ενήλικες.

Η αρχική οδηγία του CDC ήταν να υπάρχει διαφορά τουλάχιστον 14 ημερών ανάμεσα στο εμβόλιο της COVID-19 και οποιοδήποτε άλλο εμβόλιο.

Το American Academy of Pediatrics, τάχθηκε υπέρ της χορήγηση του εμβολίου της COVID-19 στα παιδιά ηλικίας 12 ετών και άνω, υποστηρίζοντας παράλληλα την ταυτόχρονη χορήγησή του μαζί με άλλα εμβόλια. Όπως υποστήριξε στην ανακοίνωσή του, στην εποχή της πανδημίας έχει παρουσιαστεί ήδη μείωση των εμβολιασμών στα παιδιά και τα εμβόλια της COVID-19 δεν πρέπει να σταθούν εμπόδιο στο τυπικό πρόγραμμα εμβολιασμού.

Μετά από μία μικρή διαμάχη σχετικά με τη διατύπωση, τελικά στις οδηγίες αναφέρεται ότι «το εμβόλιο μπορεί να χορηγηθεί ανεξαρτήτως του χρόνου χορήγησης άλλων εμβολίων, αν και «προς το παρόν είναι άγνωστο αν η ταυτόχρονη χορήγηση 2 εμβολίων μπορεί να οδηγήσει σε ισχυρότερη ανοσιακή απόκριση».

Οι οδηγίες αναφέρουν επίσης ότι ο παιδίατρος θα πρέπει να αποφασίσει αν ο ασθενής μπορεί να κάνει το εμβόλιο μαζί με κάποιο άλλο ή αν θα πρέπει να περιμένει.

Όλες οι οδηγίες που βγάζει η επιτροπή του ACIP θεωρούνται προσωρινές μέχρι να δημοσιευτούν στο Morbidity and Mortality Weekly Report του CDC.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα