Εμβόλιο Pfizer: Αποτελεσματικό σε Εφήβους 12-15 Ετών

Το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech έχει 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της συμπτωματικής νόσησης σε εφήβους ηλικίας 12-15 ετών, όπως ανακοίνωσαν οι 2 εταιρίες χθες.

Τα αποτελέσματα προέρχονται από τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου. Σε αυτές συμμετείχαν συνολικά 2.260 έφηβοι ηλικίας 12-15 ετών, οι οποίοι χωρίστηκαν σε 2 ομάδες, εκ των οποίων η μία έλαβε το εμβόλιο, ενώ η άλλη placebo. Κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής εμφανίστηκαν συνολικά 18 περιστατικά COVID-19, όλα στην ομάδα ελέγχου.

Η Pfizer υποστήριξε ότι σύντομα θα υποβάλει τα παραπάνω δεδομένα στο FDA των ΗΠΑ με σκοπό να ζητήσει έγκριση του εμβολίου και σε αυτές τις ηλικίες. Το mRNA εμβόλιο της εταιρίας για την COVID-19 έχει λάβει επείγουσα έγκριση και χορηγείται σήμερα σε άτομα άνω των 16 ετών.

Όπως τόνισε ο CEO της Pfizer, Albert Bourla, η εταιρία ελπίζει να αρχίσει ο εμβολιασμός των εφήβων πριν την έναρξη του νέου σχολικού έτους.

Ο CEO της BioNTech, Ugur Sahin, υποστήριξε ότι ο εμβολιασμός αυτών των ηλικιακών ομάδων ανοίγει το δρόμο για την επιστροφή στη δια ζώσης εκπαίδευση. Οι μαθητές θα μπορούν πλέον να επιστρέψουν στο σχολείο με τους συμμαθητές τους χωρίς κίνδυνο για την οικογένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα, τόνισε.

Όπως προαναφέρθηκε, οι έφηβοι που συμμετείχαν στην έρευνα χωρίστηκαν σε 2 ομάδες ίσου μεγέθους, εκ των οποίων η μία έλαβε το εμβόλιο, ενώ η άλλη placebo. Κάθε εθελοντής έκανε επίσης εξετάσεις αίματος 1 μήνα μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης. Όπως παρατήρησαν οι επιστήμονες της Pfizer/BioNTech, η ανοσιακή απόκριση στους εφήβους ήταν εξίσου ισχυρή με αυτή των εθελοντών ηλικίας 16-25 ετών που συμμετείχαν στην αρχική κλινική δοκιμή του εμβολίου. Ο τίτλος εξουδετερωτικών αντισωμάτων μετά το εμβόλιο ήταν επίσης υψηλός και ικανός να προστατεύσει από τη λοίμωξη.

Το εμβόλιο είχε καλή ανοχή και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρατηρήθηκαν ήταν παρόμοιες με αυτές που είχαν καταγραφεί στους εθελοντές μεγαλύτερης ηλικίας. Η Pfizer και η BioNTech δεσμεύτηκαν ότι τα πλήρη αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών θα δημοσιευτούν σύντομα σε κάποιο επιστημονικό περιοδικό.

Οι εταιρίες ανακοίνωσαν επίσης ότι σύντομα θα υπάρχουν αποτελέσματα και από τις κλινικές δοκιμές φάσης Ι/ΙΙ/ΙΙΙ του εμβολίου σε παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 11 ετών. Στις κλινικές δοκιμές αυτές εξετάζεται η αποτελεσματικότητα δύο δόσεων του mRNA εμβολίου σε 3 ηλικιακές ομάδες: 6-11 ετών, 2-5 ετών και 6 μηνών-2 ετών. Τα παιδιά που συμμετέχουν στις παραπάνω κλινικές δοκιμές έλαβαν την 1η δόση του εμβολίου πριν από περίπου 1 εβδομάδα.

Φωτογραφία: U.S. Secretary of Defense

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα