Εμβόλιο Pfizer: Απαραίτητη η 2η Δόση για την Προστασία από τα Νεότερα Στελέχη, Δεν Αρκεί η Ανοσία από την 1η

Η 1η δόση του εμβολίου της Pfizer για την COVID-19 φαίνεται ότι δεν προκαλεί αρκετά ισχυρή ανοσιακή απόκριση για να μας προστατεύσει από τα νεότερα στελέχη του SARS-CoV-2, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας έρευνας από τη Μεγάλη Βρετανία.

Η έρευνα διεξήχθη από το Imperial College του Λονδίνου και εξέτασε την ανοσιακή απόκριση σε επαγγελματίες υγείας της Μεγάλης Βρετανίας μετά την 1η δόση του εμβολίου της Pfizer. Όπως διαπίστωσε, μόνο αυτοί που είχαν μολυνθεί στο παρελθόν με τον ιό παρουσιάζοντας ήπια ή ασυμπτωματική λοίμωξη, είχαν επαρκή επίπεδα αντισωμάτων ικανά να αντιμετωπίσουν τα νεότερα στελέχη του ιού από τη Βρετανία (Β117) και τη Νότια Αφρική (Β1351).

Στους ασθενείς που δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης η ανοσιακή απόκριση μετά την 1η δόση ήταν σχετικά ασθενής, γεγονός που δείχνει ότι πιθανώς δεν μπορεί να προστατεύσει από τα μεταλλαγμένα στελέχη.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, από τις παρατηρήσεις τους αναδεικνύεται η σημαντικότητα της 2ης δόσης του εμβολίου για την προστασία του πληθυσμού.

Επιβεβαιώνεται επίσης ότι οι ασθενείς με ιστορικό COVID-19 χρειάζονται μόλις μία δόση των εμβολίων προκειμένου να έχουν επαρκή προστασία από τα νεότερα στελέχη.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science και, όπως προαναφέρθηκε, ανέλυσε δείγματα αίματος από επαγγελματίες υγείας που είχαν κάνει την 1η δόση του εμβολίου της Pfizer. Στα δείγματα αυτά εξετάστηκαν τα επίπεδα των ανοσιακών κυττάρων από το εμβόλιο, καθώς και η ικανότητά τους να εξουδετερώνουν το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, καθώς και τα νεότερα, μεταλλαγμένα στελέχη Β117 (Μεγάλης Βρετανίας) και Β1351 (Νότιας Αφρικής).

Όπως παρατήρησε, μετά την 1η δόση του εμβολίου της Pfizer, μόνοι οι ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης είχαν επαρκή Τ λεμφοκύτταρα, Β λεμφοκύτταρα μνήμης και εξουδετερωτικά αντισώματα ικανά να αντιμετωπίσουν τα στελέχη Β117 και Β1351.

Ωστόσο, στους ασθενείς που δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης COVID-19, η 1η δόση του εμβολίου συνδέθηκε χαμηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων ενάντια στα νεότερα στελέχη, καθώς και απόκριση Τ λεμφοκυττάρων η οποία ήταν ανάλογη με τους πολυμορφισμούς των αντιγόνων ιστοσυμβατότητας (HLA).

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι πιθανώς ανάμεσα στις 2 δόσεις του εμβολίου, οι ασθενείς είναι ακόμα ευάλωτοι στον ιό.

Φωτογραφία: Marco Verch Professional Photographer (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα