Εμβόλιο Οξφόρδης/AstraZeneca: Αποτελεσματικό Ενάντια στο Στέλεχος B.1.1.7 (Μεγάλης Βρετανίας)

Το εμβόλιο της Οξφόρδης/AstraZeneca για την COVID-19 (AZD1222) είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της ήπιας/μέτριας νόσησης από το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας (B.1.1.7), σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης ΙΙ/ΙΙΙ.

Συγκεκριμένα, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 74.9% στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης από το B.1.1.7 μετά τη χορήγηση 2 δόσεων, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών που δημοσιεύτηκαν στο The Lancet.

Το στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας έχει εξαπλωθεί αυτή τη στιγμή σε αρκετές χώρες, με περιστατικά του να ανιχνεύονται και στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, αναμένεται να γίνει σύντομα το κυρίαρχο στέλεχος, καθώς έχει 40-80% αυξημένη μολυσματικότητα σε σχέση με το αρχικό. Η Novavax ήταν η πρώτη παρασκευάστρια εταιρία που δημοσίευσε δεδομένα αποτελεσματικότητας για το εμβόλιό της από κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ. Όπως υποστήριξε, το εμβόλιό της έχει 86% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη του στελέχους B.1.1.7. Αυτά ήταν και τα πρώτα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα ενός εμβολίου ενάντια στο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας.

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέλυσε 323 δείγματα από 256 εθελοντές που είχαν ληφθεί από την 1η Οκτωβρίου 2020 μέχρι την 14η Ιανουαρίου 2021. Οι ερευνητές εξέτασαν τα περιστατικά συμπτωματικής COVID-19 επιβεβαιωμένα με εξέταση PCR, 14 ημέρες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης.

Προς έκπληξή τους, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων που παράγονται από το εμβόλιο ήταν 9 φορές χαμηλότερη ενάντια στο στέλεχος της Μεγάλης Βρετανίας συγκριτικά με τα προηγούμενα στελέχη.

«Το γεγονός αυτό δείχνει είτε ότι ο απαιτούμενος τίτλος αντισωμάτων για την προστατευτική ανοσία είναι χαμηλότερος, είτε ότι άλλοι μηχανισμοί της ανοσίας που ενεργοποιούνται από το εμβόλιο είναι αυτοί που προστατεύουν από τον ιό», έγραψαν οι ερευνητές στο Lancet.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Οξφόρδης/AstraZeneca ενάντια στο προηγούμενο στέλεχος του SARS-CoV-2 ήταν 84% στην ίδια κλινική δοκιμή.

Συνολικά, το 71.7% των περιστατικών του ιού (83) είχαν προκληθεί από το παλαιότερο στέλεχος του SARS-CoV-2. Ωστόσο, τα περιστατικά του στελέχους της Μεγάλης Βρετανίας παρουσίασαν αύξηση από τα τέλη Νοεμβρίου σε αρκετές περιοχές του Λονδίνου, με το ποσοστό να αυξάνεται ακόμα περισσότερο το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο.

Τα παραπάνω αποτελέσματα, σύμφωνα με την έρευνα, περιλαμβάνουν τόσο εθελοντές που έλαβαν μισή δόση, όσο και εθελοντές που έλαβαν ολόκληρη.

Ένας περιορισμός της έρευνας ήταν ότι δεν ήταν δυνατό να αναλυθεί το γονιδίωμα του ιού σε όλα τα θετικά περιστατικά, λόγω «λογιστικών περιορισμών».

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα