Εμβόλιο Novavax: Θετικά και τα Τελικά Δεδομένα από τις Κλινικές Δοκιμές Φάσης 3

Το πειραματικό εμβόλιο της εταιρείας Novavax έχει 90% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των συμπτωμάτων της COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 3 που δημοσίευσε σήμερα η εταιρία στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Η ανάπτυξη του συγκεκριμένου εμβολίου αποτελεί κομμάτι της συλλογικής προσπάθειας που ξεκίνησε το Health and Human Services των ΗΠΑ στην αρχή της πανδημίας προκειμένου να έχουμε αποτελεσματικά εμβόλια για την COVID-19 όσο το δυνατόν ταχύτερα.

Στις κλινικές δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου συμμετείχαν περίπου 30.000 εθελοντές από 113 κέντρα των ΗΠΑ και 6 νοσοκομεία του Μεξικού. Περίπου 20.000 εθελοντές έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου με διαφορά 3 εβδομάδων, ενώ οι υπόλοιποι 10.000 έλαβαν placebo. Όπως προαναφέρθηκε, το εμβόλιο είχε 90% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη των συμπτωμάτων της COVID-19, ωστόσο το εντυπωσιακό είναι ότι είχε 100% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μέτριας ή σοβαρής νόσου η οποία οδηγεί συνήθως σε νοσηλεία.

Τους πρώτους μήνες του 2021, όταν διεξήχθη η μελέτη, το κυρίαρχο στέλεχος στις ΗΠΑ και το Μεξικό ήταν το στέλεχος Άλφα. Κατά συνέπεια, αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουμε αν το εμβόλιο αυτό είναι αποτελεσματικό ενάντια στο στέλεχος Δέλτα και το στέλεχος Όμικρον, καθώς εκείνη την εποχή δεν είχε εμφανιστεί ακόμα κανένα από τα δύο παραπάνω στελέχη.

Οι περισσότερες αναπιθύμητες ενέργειες που παρουσίασαν οι εθελοντές της κλινικής δοκιμής ήταν ήπιες ή μέτριες και υποχώρησαν σε μικρό διάστημα. Ο πυρετός ήταν εξαιρετικά σπάνιος στους εθελοντές που είχαν κάνει το εμβόλιο. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν το άλγχος στο σημείο της έγχυσης, η κεφαλαλγία, οι μυαλγίες και το αίσθημα κόπωσης. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα υποχώρησαν εντός 24 ωρών. Κανένας από τους εθελοντές δεν παρουσίασε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες όπως μυοκαρδίτιδα ή θρομβώσεις.

«Οι κλινικές δοκιμές του εμβολίου δείχνουν ότι έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και είναι πολύ ασφαλές. Ένα σημαντικό πλεονέκτημα του εμβολίου είναι ότι περιέχει μικρό κομμάτι μίας πρωτεΐνης του SARS-CoV-2 και μπορεί να αποθηκευτεί στο τυπικό ψυγείο, επομένως αναμένεται να διατεθεί ευκολότερα τόσο στις ΗΠΑ όσο και σε άλλες χώρες», καταλήγουν οι επιστήμονες.

Φωτογραφία: Pavel Danilyuk / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα