Εμβόλιο Moderna: Τουλάχιστον 6 Μήνες η Διάρκεια της Ανοσίας

6 μήνες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου της Moderna, οι νεαροί και οι μεσήλικες εθελοντές που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές φάσης Ι της εταιρίας είχαν ακόμα υψηλά επίπεδα αντισωμάτων. Στους ηλικιωμένους, ωστόσο, τα επίπεδα των αντισωμάτων είχαν αρχίσει να μειώνονται.

Η δραστηριότητα των αντισωμάτων ήταν υψηλή σε όλες τις ομάδες 180 ημέρες μετά τη 2η δόση, ωστόσο ένα πείραμα «εξουδετέρωσης» ζωντανών ιών που έκανε η εταιρία έδειξε ότι στους εθελοντές άνω των 56 η ικανότητα των αντισωμάτων να αντιμετωπίζουν τον ιό είχε περιοριστεί περισσότερο σε σχέση με τις μικρότερες ηλικίες (18-55). Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Καθώς σήμερα δεν γνωρίζουμε ακόμα ποια είναι η διάρκεια της προστασίας που προσφέρουν τα εμβόλια, οι επιστήμονες αποφάσισαν να εξετάσουν τα επίπεδα των αντισωμάτων σε 33 εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο της Moderna κατά τη διάρκεια της κλινικής δοκιμής φάσης Ι.

Όπως διαπίστωσαν, σχεδόν όλοι οι εθελοντές είχαν ικανοποιητική δραστηριότητα αντισωμάτων τα οποία εξουδετέρωναν τους ψευδοϊούς, καθώς και επαρκή ευαισθησία στην εξέταση mNeon-Green, η οποία εκτιμά την αποτελεσματικότητα των αντισωμάτων. Ωστόσο, ο γεωμετρικός τίτλος αντισωμάτων ήταν χαμηλότερος στους ηλικιωμένους συγκριτικά με τους ενήλικες 18-55 ετών.

Συγκεκριμένα, η εξουδετερωτική δραστηριότητα των αντισωμάτων μειώθηκε σχεδόν 10 φορές 6 μήνες από την υψηλότερη τιμή της (14 ημέρες μετά τη 2η δόση). Στις ηλικίες 18-55, η δραστηριότητα των αντισωμάτων περιορίστηκε σχεδόν το μισό. Ωστόσο, παρά τις παραπάνω μειώσεις, τα επίπεδα των αντισωμάτων ήταν επαρκή για να προστατεύσουν από μία μελλοντική λοίμωξη με τον ιό, 6 μήνες μετά τον εμβολιασμό.

Με βάση τα δεδομένα που εξετάστηκαν, οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η διάρκεια ημίσειας ζωής των αντισωμάτων πρόσδεσης είναι οι 52 ημέρες, ενώ των εξουδετερωτικών αντισωμάτων οι 202 ημέρες. Για τους παραπάνω υπολογισμούς χρησιμοποίησαν ένα μοντέλο σταθερής μείωσης. Όπως τόνισαν, οι παρατηρήσεις τους συμφωνούν με αυτές άλλων ερευνών που είχαν διαπιστώσει ότι οι ασθενείς έχουν ακόμα ανοσία σχεδόν 8 μήνες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Οι ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές των εμβολίων θα συνεχίσουν να παρακολουθούνται με σκοπό να διαπιστωθεί ποια είναι η πορεία της ανοσιακής απόκρισης, ακόμα και μετά τους 6 μήνες, όπως υποστήριξαν οι επιστήμονες.

Φωτογραφία: Marco Verch Professional Photographer (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα