Εμβόλιο Moderna: Τουλάχιστον 4 Μήνες Παραμένουν τα Αντισώματα, Προκαλεί Απόκριση και από τα Τ Λεμφοκύτταρα

Η απόκριση αντισωμάτων που προκαλείται από το εμβόλιο της Moderna, γνωστό ως mRNA-1273, παραμένει ισχυρή για τουλάχιστον 4 μήνες μετά τον εμβολιασμό, όπως έδειξαν τα δεδομένα από την κλινική δοκιμή φάσης Ι του εμβολίου.

Εξετάζοντας τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων 119 ημέρες μετά την 1η και 90 ημέρες μετά τη 2η δόση διαπιστώθηκε ότι οι 34 υγιείς ενήλικες που είχαν λάβει το εμβόλιο είχαν ακόμα επαρκή επίπεδα στον ορό, όπως ανέφερε το National Institute of Allergy and Infectious Diseases των ΗΠΑ.

Μία ακόμα παρατήρηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ήταν ότι ο τίτλος των εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε αυτούς τους εθελοντές ήταν υψηλότερος σε σχέση με αυτόν 41 ασθενών που νόσησαν και ανάρρωσαν από COVID-19, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της μελέτης στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

«Αν και το όριο στα επίπεδα των αντισωμάτων που μπορεί να προστατεύσει από τον SARS-CoV-2 δεν έχει προσδιοριστεί ακόμα με ακρίβεια, τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι το εμβόλιο mRNA-1237 μπορεί να προκαλέσει ισχυρή απόκριση της επίκτητης ανοσίας», υποστήριξαν.

Σημαντικότερα, η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι το εμβόλιο προκάλεσε καμία ανεπιθύμητη ενέργεια μέχρι και 57 ημέρες μετά τη χορήγησή του.

Η Moderna, μία εταιρία βιοτεχνολογίας από τις ΗΠΑ, ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες τα πρώιμα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής φάσης ΙΙΙ του εμβολίου, τα οποία έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του τελευταίου για την COVID-19 είναι σχεδόν 94.5% συγκριτικά με ένα placebo. Η εταιρία έχει ζητήσει επείγουσα έγκριση για το εμβόλιό της, η οποία αναμένεται να εξεταστεί από το FDA των ΗΠΑ στις 17 Δεκεμβρίου.

Αν και η Moderna είχε δημοσιεύσει αποτελέσματα μέχρι και για 57 ημέρες μετά τον εμβολιασμό με την 1η δόση, υποστήριξε ότι «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι η ισχύς της απόκρισης που προκαλεί το εμβόλιο και πως αυτή επηρεάζεται μακροπρόθεσμα». Τα τελευταία δεδομένα που δημοσίευσε η εταιρία, όπως προαναφέρθηκε, αφορούν 34 ενήλικες εθελοντές οι οποίοι έλαβαν τη δόση των 100μg του εμβολίου και εξετάστηκαν ως προς τα επίπεδα των αντισωμάτων την 119η ημέρα.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων παρέμειναν «υψηλά» σε όλους τους ασθενείς 3 μήνες μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης του εμβολίου, με τον υψηλότερο τίτλο αντισωμάτων να παρατηρείται στην ηλικιακή ομάδα με τους νεαρότερους εθελοντές (18-55 ετών). Οι δύο μεγαλύτερες ηλικιακές ομάδες (56-70 και 71+) είχαν παρουσιάσει κάποιου βαθμού μείωση στα επίπεδα των αντισωμάτων, τα οποία ωστόσο ήταν ακόμα επαρκή και πάνω από το όριο που απαιτείται για την ανοσία.

Οι ερευνητές πρόσθεσαν επίσης ότι το εμβόλιο προκάλεσε και απόκριση από τα CD4 τύπου 1 βοηθητικά Τ λεμφοκύτταρα, η οποία είχε διατηρηθεί 43 ημέρες μετά τον εμβολιασμό, ενώ αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι έρευνες προκειμένου να διαπιστωθεί τι συμβαίνει με τα Β λεμφοκύτταρα.

Η πορεία των εθελοντών που έλαβαν μέρος στην κλινική δοκιμή θα συνεχίσει να παρακολουθείται για 13 μήνες προκειμένου να εκτιμηθεί η μακροπρόθεσμη ασφάλεια του εμβολίου. Παράλληλα συνεχίζονται και οι κλινικές δοκιμές φάσης ΙΙΙ.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα