Εμβόλιο Moderna: Διπλάσια τα Επίπεδα των Αντισωμάτων σε Σχέση με το Εμβόλιο της Pfizer/BioNTech

Το εμβόλιο της Moderna για την COVID-19 παράγει σχεδόν διπλάσια αντισώματα σε σχέση με αυτά που παρατηρούνται στο εμβόλιο της Pfizer/BioNTech, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA.

Η έρευνα εξέτασε ειδικά τα επίπεδα των αντισωμάτων για την πρωτεΐνη ακίδα που παράγονται μετά τη χορήγηση των παραπάνω δύο εμβολίων, ωστόσο δεν έκανε διαχωρισμό ανάμεσα σε εξουδετερωτικά και μη εξουδετερωτικά αντισώματα. Επιπλέον, δεν εξέτασε αν τα χαμηλότερα επίπεδα των αντισωμάτων συνδέονται με μειωμένη αποτελεσματικότητα.

«Θα ήταν λανθασμένο να υποθέσουμε ότι επειδή το εμβόλιο της Moderna δημιουργεί μεγαλύτερο τίτλο αντισωμάτων, αυτό σημαίνει ότι η αποτελεσματικότητά του παραμένει υψηλή για μεγαλύτερη διάρκεια. Η έρευνά μας δεν μπορεί να αποδείξει την παραπάνω υπόθεση», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Η μελέτη εξέτασε τα επίπεδα των αντισωμάτων σε 1.647 εργαζομένους σε μεγάλα νοσοκομεία του Βελγίου. Ο κάθε εθελοντής έδωσε δείγμα αίματος περίπου 6-10 εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό του.

Όσοι εθελοντές δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης από COVID-19 και έκαναν το εμβόλιο της Moderna είχαν κατά μέσο όρο 2.881 μονάδες αντισωμάτων ανά ml. Αντίστοιχα, αυτοί που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech είχαν κατά μέσο όρο 1.108 μονάδες ανά ml.

Σε αυτούς που είχαν ιστορικό λοίμωξης με τον ιό πριν τη χορήγηση του εμβολίου, η διαφορά ήταν ακόμα μεγαλύτερη ανάμεσα στα δύο εμβόλια. Συγκεκριμένα, αυτοί που έλαβαν το εμβόλιο της Moderna είχαν 3.836 μονάδες ανά ml, ενώ αυτοί που έλαβαν το εμβόλιο της Pfizer είχαν 1.444 μονάδες ανά ml.

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο εμβόλια για αυτούς που δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης από COVID-19 εμφανίστηκε σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, δηλαδή αυτοί που είχαν κάνει το εμβόλιο της Moderna είχαν περισσότερα αντισώματα σε σχέση με αυτούς που έκαναν το εμβόλιο της Pfizer, όπως αναφέρουν οι επιστήμονες. Η μεγαλύτερη διαφορά παρατηρήθηκε στους ενήλικες κάτω των 35 ετών, όπου παρατηρείται συνήθως και ο υψηλότερος τίτλος αντισωμάτων από τα εμβόλια.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες της μελέτης, η διαφορά αυτή μπορεί να εξηγηθεί πιθανώς από την ποσότητα του mRNA που περιέχει κάθε εμβόλιο. Συγκεκριμένα, το εμβόλιο της Moderna περιέχει 100 μικρογραμμάρια mRNA ανά δόση, ενώ το εμβόλιο της Pfizer μόλις 30 μικρογραμμάρια.

Η διαφορά ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου επίσης ενδέχεται να επηρεάζει το παραπάνω αποτέλεσμα. Οι δύο δόσεις του εμβολίου της Moderna χορηγούνται με διαφορά 4 εβδομάδων, ενώ για το εμβόλιο της Pfizer η διαφορά ανάμεσα στις 2 δόσεις είναι 3 εβδομάδες.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι στο μέλλον σκοπεύουν να εξετάσουν αν η διαφορά στα επίπεδα των αντισωμάτων συνδέεται με υψηλότερη αποτελεσματικότητα και αυξημένη διάρκεια ανοσίας. Επιπλέον, θα εξετάσουν αν το εμβόλιο της Moderna είναι καλύτερο για τους ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς που δεν παρουσιάζουν καλή απόκριση στα υπόλοιπα εμβόλια.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα