Εμβόλιο Moderna (mRNA-1273): Δημοσιεύτηκαν τα Πρώτα Αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της μελέτης COVE, η οποία εξέτασε το εμβόλιο mRNA-1273 της Moderna, δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine. Τα πρώιμα δεδομένα της έρευνας, η οποία θα έχει συνολική διάρκεια 2 ετών, ουσιαστικά επιβεβαιώνουν ότι το εμβόλιο έχει την ικανότητα να προστατεύει από τη συμπτωματική λοίμωξη. Σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, από τους σχεδόν 30.000 εθελοντές που έλαβαν είτε το εμβόλιο είτε placebo, συνολικά 196 άτομα παρουσίασαν συμπτωματική λοίμωξη. Από αυτούς οι 11 ήταν στην ομάδα του εμβολίου ενώ οι 185 ήταν στην ομάδα που έλαβε placebo, γεγονός που πρακτικά επιβεβαιώνει την 94.1% αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Η κλινική δοκιμή σχεδιάστηκε και ξεκίνησε στο Brigham and Women’s Hospital. Επικεφαλής ήταν η Lindsey Baden, MD, λοιμωξιολόγος και ειδικός στην ανάπτυξη εμβολίων για ιογενείς λοιμώξεις.

«Η έρευνα συνεχίζεται και μέσα στους επόμενους μήνες θα έχουμε περισσότερα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο και τη λειτουργία του, ωστόσο προς το παρόν φαίνεται ότι έχει 94.1% αποτελεσματικότητα. Το ποσοστό αυτό είναι πραγματικά εντυπωσιακό», είπε η Baden. «Σημαντικότερα, από τα πρώιμα δεδομένα φαίνεται ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει και από τη σοβαρή νόσηση, γεγονός που σημαίνει ότι μπορεί να περιορίσει τους θανάτους και τις νοσηλείες, τουλάχιστον τους πρώτους μήνες μετά τον εμβολιασμό».

Στην έρευνα έλαβαν μέρος συνολικά 30.420 ενήλικες, εκ των οποίων οι 600 στο παραπάνω νοσοκομείο. Οι εθελοντές ήταν άνω των 18 ετών, χωρίς γνωστό ιστορικό λοίμωξης από SARS-CoV-2 και χωρίς παράγοντες κινδύνου για σοβαρή νόσηση από τον ιό.

Η 1η δόση χορηγήθηκε στους εθελοντές στο διάστημα 27 Ιουλίου μέχρι 23 Οκτωβρίου και ακολούθως έλαβαν τη 2η δόση 28 ημέρες αργότερα. Κάθε δόση είχε όγκο 0.5 mL και περιείχε 100 μg του mRNA-1273 ή φυσιολογικό ορό.

Στην ομάδα που έλαβε placebo, 185 εθελοντές παρουσίασαν συμπτωματική λοίμωξη, ενώ στην ομάδα του εμβολίου μόλις 11. Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν συγκρίσιμη σε όλες τις ομάδες εθελοντών, όπως για παράδειγμα αυτοί που είχαν αντισώματα για τον SARS-CoV-2, καθώς και αυτοί άνω των 65 ετών. 30 εθελοντές παρουσίασαν σοβαρή νόσηση, εκ των οποίων κανένας δεν ήταν στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν προσεκτικά την πορεία κάθε εθελοντή με σκοπό να καταγράψουν όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες που μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο. Καθώς η έρευνα θα έχει διάρκεια 2 ετών, η παρακολούθηση των εθελοντών θα συνεχιστεί σε αυτό το διάστημα.

Συνολικά, οι ανεπιθύμητες ενέργειες που παρουσιάστηκαν μετά τη χορήγηση του εμβολίου ήταν ήπιες. Περίπου το 50% των εθελοντών παρουσίασε αίσθημα κόπωσης, μυαλγίες, αρθραλγίες και κεφαλαλγίες. Η πλειοψηφία των παραπάνω εμφανίστηκαν μετά τη χορήγηση της 2ης δόσης. Στους περισσότερους ασθενείς, οι ανεπιθύμητες ενέργειες εμφανίστηκαν περίπου 15 ώρες μετά τη χορήγηση του εμβολίου και υποχώρησαν σε λιγότερο από 48 ώρες χωρίς κάποια θεραπεία.  Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν παρόμοιες τόσο στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο όσο και στην ομάδα του placebo.

«Αν και τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε πρώιμα στάδια. Θα χρειαστούν δεδομένα μεγαλύτερης διάρκειας προκειμένου να διαπιστώσουμε την αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες, τις επιδράσεις του στις ασυμπτωματικές λοιμώξεις, τη διάρκεια της ανοσίας και τον τρόπο που επηρεάζει τη μολυσματικότητα των ασθενών», κατέληξε η Baden.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα