Εμβόλιο Johnson & Johnson: Σημαντική Αύξηση της Αποτελεσματικότητας με την Ενισχυτική Δόση

Όπως ανακοίνωσε χθες η φαρμακευτική εταιρία Johnson & Johnson, η χορήγηση μίας δεύτερης δόσης του εμβολίου της μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του τελευταίου στην πρόληψη της μέτριας ή σοβαρής COVID-19 στο 94%.

Όταν χορηγείται εντός 2 μηνών από την 1η δόση του εμβολίου, η ενισχυτική δόση μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των αντισωμάτων 4-6 φορές συγκριτικά με αυτά που παράγονται μετά τη χορήγηση μίας μόνο δόσης. 6 μήνες μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης, η ενισχυτική δόση μπορεί να πολλαπλασιάσει τα επίπεδα των αντισωμάτων μέχρι και 12 φορές, όπως αναφέρει η εταιρία.

«Το μονοδοσικό μας εμβόλιο προκαλεί ισχυρή ανοσιακή απόκριση και μπορεί να προστατεύσει από την COVID-19 για μεγάλη διάρκεια», ανέφερε ο Mathai Mammen, MD, επικεφαλής της Janssen, της θυγατρικής εταιρίας της Johnson & Johnson που ανέπτυξε το εμβόλιο.

«Μάλιστα, η χορήγηση και 2ης ενισχυτικής δόσης του εμβολίου ας μπορεί να αυξήσει την αποτελεσματικότητά του ακόμα περισσότερο», πρόσθεσε.

Η αποτελεσματικότητα 94% από το σχήμα των 2 δόσεων παρατηρήθηκε σε κλινικές δοκιμές από τις ΗΠΑ, ενώ σε άλλες χώρες το ίδιο σχήμα είχε αποτελεσματικότητα 75% κατά μέσο όρο.

Στις αρχές του έτους, η Johnson & Johnson είχε αναφέρει ότι το μονοδοσικό της εμβόλιο έχει 66% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της μέτριας COVID-19 και 85% στην πρόληψη της σοβαρής.

Σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα, η χορήγηση μίας δεύτερης δόσης αυξάνει σημαντικά τα επίπεδα των αντισωμάτων σε όλες τις ηλικίες. Οι ανεπιθύμητες ενέργειες της δόσεις αυτής είναι παρόμοιες με αυτές που παρατηρούνται στην πρώτη δόση.

Η εταιρία δήλωσε ότι έχει υποβάλει ήδη τα δεδομένα στο FDA και σκοπεύει σύντομα να κάνει το ίδιο και με άλλους οργανισμούς, προκειμένου η 2η δόση να εγκριθεί σε περισσότερες χώρες.

Η ανακοίνωση της εταιρίας έρχεται λίγες ημέρες μετά την απόφαση των ΗΠΑ να εξετάσουν το ενδεχόμενο ενισχυτικών δόσεων ως μία προσέγγιση για τον περιορισμό του εξαιρετικά μολυσματικού στελέχους Δέλτα. Σήμερα, πάνω από 675.000 Αμερικανοί έχουν καταλήξει από COVID-19, αριθμός που έχει ήδη ξεπεράσει αυτό των θανάτων από την Ισπανική γρίπη το 1918.

Η επιτροπή του FDA για τον εμβολιασμό έχει ήδη εγκρίνει τη χορήγηση 3ης δόσης του εμβολίου της Pfizer στα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών καθώς και τους ενήλικες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, 6 μήνες μετά τη 2η δόση. Το FDA αναμένεται να ανακοινώσει τι θα ισχύσει για τις ενισχυτικές δόσεις στο γενικό πληθυσμό τις επόμενες ημέρες.

«Είναι σημαντικό να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα από τη νοσηλεία και το θάνατο, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου το στέλεχος Δέλτα συνεχίζει να εξαπλώνεται», αναφέρει ο Paul Stoffels, MD, CSO της Johnson & Johnson.

«Ένα μονοδοσικό εμβόλιο για την COVID-19 το οποίο χορηγείται εύκολα και μπορεί να προστατεύσει από τη σοβαρή νόσηση με υψηλή αποτελεσματικότητα θα επιταχύνει σημαντικά τον εμβολιασμό του παγκοσμίου πληθυσμού. Ακόμη, από τα δεδομένα που έχουμε σήμερα είναι πλέον σαφές ότι η χορήγηση μίας 2ης δόσης μπορεί να αυξήσει ακόμα περισσότερο την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και μπορεί να παρατείνει σημαντικά την προστασία που προσφέρει το τελευταίο», καταλήγει ο ίδιος.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα