Εμβόλιο Johnson & Johnson: Μπορεί να Περιορίσει τη Μετάδοση του SARS-CoV-2 Σύμφωνα με Νέα Δεδομένα

Το εμβόλιο της Janssen/Johnson & Johnson για την COVID-19 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού από άτομα που έχουν εμβολιαστεί αλλά δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Σύμφωνα με τελευταία δεδομένα από το FDA των ΗΠΑ, το εμβόλιο της εταιρίας, το οποίο χορηγείται σε 1 δόση, μειώνει τον κίνδυνο ασυμπτωματικής μετάδοσης κατά 74% συγκριτικά με ένα placebo.

Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα θετικό και δείχνει ότι το εμβόλιο θα βοηθήσει στον περιορισμό εξάπλωσης του ιού.

Τα μέχρι σήμερα δεδομένα σχετικά με το εμβόλιο της J&J είχαν δείξει ότι το τελευταίο είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της σοβαρής COVID-19, ενώ μπορεί να περιορίσει και τα ποσοστά νοσηλειών και θανάτου. Σύμφωνα με τις νέες πληροφορίες που δημοσίευσε το FDA, το εμβόλιο έχει χρησιμότητα και στην πρόληψη της μετάδοσης του ιού, γεγονός που δείχνει ότι μπορεί να συμβάλει στον τερματισμό της πανδημίας όταν επιτευχθεί ανοσία της αγέλης.

Πρακτικά, τα άτομα που θα έχουν κάνει το εμβόλιο, δεν θα μπορούν να μεταδώσουν τον ιό, ακόμα κι αν μολυνθούν, κάτι που θα διευκολύνει σε μεγάλο τις προσπάθειες για την εξάλειψη του ιού.

Το FDA υποστήριξε, ωστόσο, ότι ο αριθμός των ασθενών που εξετάστηκαν στη μελέτη σχετικά με τη μετάδοση του ιού από ασθενείς που έχουν κάνει το εμβόλιο της J&J ήταν σχετικά μικρός, επομένως θα πρέπει να γίνουν νέες, μεγαλύτερες μελέτες για να επιβεβαιώσουν τα αποτελέσματα. Γνωρίζουμε σήμερα ότι το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech μπορεί επίσης να περιορίσει τη μετάδοση του ιού από τα εμβολιασμένα άτομα, γεγονός που δείχνει ότι τα εμβόλια δεν προστατεύουν μόνο το άτομο που εμβολιάζεται, αλλά και το περιβάλλον του.

Τα δεδομένα δημοσιεύτηκαν από το FDA λίγες ημέρες πριν τη συνεδρίαση για την έγκριση του εμβολίου της J&J η οποία θα γίνει σήμερα. Ως είθισται, η επιτροπή Vaccines and Related Biological Products Advisory Commitee του FDA θα εξετάσει τα δεδομένα για το εμβόλιο Ad26.COV2.S και ακολούθως θα αποφασίσει αν τα οφέλη από τη χορήγησή του υπερβαίνουν τους κινδύνους για τους ενήλικες.

Εκτός από τα παραπάνω δεδομένα, οι επιστήμονες του FDA θα εξετάσουν επίσης τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 3 του εμβολίου, τα οποία δημοσιεύτηκαν στις 29 Ιανουαρίου και έδειξαν ότι το εμβόλιο έχει 85% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της σοβαρής COVID-19. Στο κομμάτι της κλινικής δοκιμής που διεξήχθη στις ΗΠΑ, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 73% στην πρόληψη της μέτριας ή σοβαρής νόσησης από COVID-19.

Αν και όταν δοθεί επείγουσα έγκριση στο εμβόλιο από το FDA, η εταιρία θα πρέπει να παραδώσει 100 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου της στις ΗΠΑ μέχρι τον Ιούνιο. Η J&J είχε υποστηρίξει ότι θα έχει έτοιμες 18 εκατομμύρια δόσεις μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου, ωστόσο αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι έχει παρασκευάσει μόλις 2-4 εκατομμύρια.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα