Εμβόλιο Johnson & Johnson: Ξεκινούν Σύντομα οι Κλινικές Δοκιμές σε Παιδιά 12-18 Ετών

Η Johnson & Johnson σκοπεύει να ξεκινήσει σύντομα τις κλινικές δοκιμές του πειραματικού εμβολίου της για τον COVID-19 σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 12-18 ετών. Ο μηχανισμός που χρησιμοποιεί το εμβόλιο της εταιρίας έχει δοκιμαστεί στο παρελθόν με επιτυχία, γεγονός που μπορεί να επισπεύσει σε μεγάλο βαθμό την τελική έγκρισή του συγκριτικά με τα εμβόλια άλλων εταιριών.

«Ο στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε τις κλινικές δοκιμές σε παιδιά και εφήβους το ταχύτερο δυνατό, ωστόσο πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να είμαστε σίγουροι σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου», υποστήριξε ο Dr Jerry Sadoff, ένας αντιπρόσωπος της Johnson & Johnson σε μία ηλεκτρονική συνάντηση που είχε με το US Centers for Disease Control and Prevention’s (CDC) Advisory Committee on Immunization Practices, την Παρασκευή.

Ανάλογα με την ασφάλεια του εμβολίου, αλλά και άλλους παράγοντες, η εταιρία σκοπεύει να προχωρήσει και σε κλινικές δοκιμές με παιδιά μικρότερης ηλικίας, υποστήριξε ο Sadoff, ο οποίος εργάζεται στην ανάπτυξη του εμβολίου, χωρίς ωστόσο να αναφερθεί σαφώς σε ένα χρονοδιάγραμμα.

Η Johnson & Johnson υποστήριξε επίσης ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους ελεγκτικούς μηχανισμούς σχετικά με την εισαγωγή παιδιατρικών πληθυσμών στις κλινικές δοκιμές.

Το Food and Drug Administration (FDA) των ΗΠΑ τόνισε ότι είναι σημαντικό τα εμβόλια που θα κυκλοφορήσουν να έχουν εξεταστεί και σε παιδιά. Ορισμένοι γιατροί έχουν ήδη προειδοποιήσει ότι υπάρχει πιθανότητα τα εμβόλια να προκαλέσουν μία σπάνια, απειλητική για τη ζωή επιπλοκή στα παιδιά (το σύνδρομο MIS-C), επομένως αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να ελεγχθεί.

Η φαρμακευτική εταιρία Pfizer Inc έχει ήδη ξεκινήσει να εξετάζει το εμβόλιο του COVID-19 σε παιδιά άνω των 12 ετών σε συνεργασία με τη Γερμανική εταιρία BioNTech. Το εμβόλιο της Pfizer χρησιμοποιεί mRNA, μία νέα τεχνολογία που δεν έχει εγκριθεί ακόμα. Αντίθετα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson χρησιμοποιεί έναν ιό του κοινού κρυολογήματος ο οποίος μεταφέρει γενετικό υλικό του SARS-CoV-2 με σκοπό να προκαλέσει ανοσιακή απόκριση. Ο μηχανισμός αυτός λέγεται AdVac και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον ιό Ebola το οποίο εγκρίθηκε στις αρχές του έτους. Το εμβόλιο έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερα από 100.000 άτομα, μεταξύ των οποίων βρέφη, παιδιά και έγκυες.

Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί το εμβόλιο έχει σημασία για τους ελεγκτές, είπε ο Dr Paul Spearman, διευθυντής στο τμήμα λοιμώξεων του Cincinnati Children’s Hospital.

«Οι περισσότερες ανεπιθύμητες ενέργειες θα εμφανιστούν από την πλατφόρμα που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξη του εμβολίου και όχι από τα τμήματα του ιού που θα περιέχει», υποστήριξε ο ίδιος. Κατά συνέπεια, η αντικατάσταση των τμημάτων του Ebola με τμήματα του SARS-CoV-2 κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα.

Η Johnson & Johnson έχει ήδη αρχίσει τις κλινικές δοκιμές του εμβολίου της σε ενήλικες 60.000 ενήλικες εθελοντές από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Η κλινική δοκιμή διακόπηκε προσωρινά λόγω μίας ανεπιθύμητης ενέργειας στα μέσα Οκτωβρίου, ωστόσο ξεκίνησε εκ νέου 1 εβδομάδα αργότερα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα