Εμβόλιο Johnson & Johnson: Δημοσιεύτηκαν τα Αποτελέσματα των Κλινικών Δοκιμών Φάσης 1&2

Το πειραματικό εμβόλιο της Johnson & Johnson για την COVID-19 ήταν ικανό να προκαλέσει ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση μεγάλης διάρκειας στις κλινικές δοκιμές φάσης 1-2α. Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, η εταιρία θα ζητήσει σύντομα έγκριση για το εμβόλιό της το οποίο αναμένεται να κυκλοφορήσει άμεσα.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο New England Journal of Medicine, πάνω από το 90% των εθελοντών που έλαβαν το εμβόλιο παρουσίασαν εξουδετερωτικά αντισώματα μέσα σε 29 ημέρες από τη λήψη του, ενώ όλοι οι εθελοντές είχαν αναπτύξει αντισώματα σε 57 ημέρες. Η ανοσιακή απόκριση είχε διατηρηθεί επίσης στο σύνολο της μελέτης η οποία είχε διάρκεια 71 ημέρες.

Σύμφωνα με επιστήμονες της J&J τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 1 και 2 είναι πολύ ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι το εμβόλιο θα έχει υψηλή αποτελεσματικότητα και στις κλινικές δοκιμές φάσης 3.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson χορηγείται σε 1 δόση και, με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα, φαίνεται ότι οδηγεί σε υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων σε σχέση με 1 δόση των εμβολίων που κυκλοφορούν σήμερα.

Στις κλινικές δοκιμές φάσης 1/2 έλαβαν μέρος συνολικά 805 εθελοντές ηλικίας άνω των 18 ετών.

Το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει βρεθεί προσφάτως στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, καθώς χρειάζεται μόνο 1 δόση, γεγονός που μπορεί να διευκολύνει τις προσπάθειες για τον εμβολιασμό του πληθυσμού. Η εταιρία ελπίζει να έχει σαφή δεδομένα από τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 στις αρχές του επόμενου μήνα και σκοπεύει να ζητήσει έγκριση για το εμβόλιο το Μάρτιο.

Τα Δεδομένα για την Αποτελεσματικότητα

Αυτή τη στιγμή έχουν εγκριθεί συνολικά 2 εμβόλια για την COVID-19 και συγκεκριμένα αυτά της Pfizer/BioNTech και της Moderna. Και τα 2 παραπάνω εμβόλια χρησιμοποιούν τη νέα τεχνολογία του mRNA και έχουν πάνω από 90% αποτελεσματικότητα στην πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης από COVID-19.

Τα αποτελέσματα αυτά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, καθώς μέχρι τότε το όριο αποτελεσματικότητας που είχε τεθεί για την έγκριση ενός εμβολίου ήταν το 50%. Με βάση την παραπάνω οδηγία, οι επιστήμονες που ανέπτυξαν το εμβόλιο της J&J είχαν θέσει ως στόχο την αποτελεσματικότητα 60%, ωστόσο όπως φαίνεται αυτή θα είναι πιθανώς υψηλότερη.

Μέσα σε λίγες εβδομάδες, θα γνωρίζουμε ποια είναι πραγματικά η αποτελεσματικότητα του εμβολίου στις κλινικές δοκιμές φάσης 3. Στις τελευταίες, συμμετέχουν συνολικά 45.000 εθελοντές και, σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, αναμένεται να διαπιστωθεί αποτελεσματικότητα πάνω από 70%.

Η ανοσιακή απόκριση που διαπιστώθηκε στις κλινικές δοκιμές φάσης 1 και 2 έχει δημιουργήσει αισιοδοξία στους επιστήμονες της J&J ότι το εμβόλιό τους μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και το 90%.

Ο Moncef Slaoui, επικεφαλής του Operation Warp Speed των ΗΠΑ για την ανάπτυξη εμβολίων της COVID-19 υποστήριξε ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα δεδομένα, η χορήγηση της 2 δόσης του εμβολίου της J&J έχει περίπου 80-85% αποτελεσματικότητα.

Το Πλεονέκτημα της 1 Δόσης

Είναι προφανές ότι ένα εμβόλιο που θα χορηγείται σε 1 δόση θα είναι ευκολότερο να χορηγηθεί σε μεγάλη κλίμακα συγκριτικά με τα εμβόλια που χρειάζονται περισσότερες δόσεις. Τα εμβόλια της Moderna, της AstraZeneca και της Pfizer/BioNTech χρειάζονται 2 δόσεις, που σημαίνει ότι ο ασθενής θα πρέπει να κλείσει ραντεβού και να επισκεφθεί το κέντρο εμβολιασμού 2 φορές. Ένα άλλο πλεονέκτημα του εμβολίου της J&J είναι ότι μπορεί να αποθηκευτεί σε θερμοκρασία 2-8 °C (θερμοκρασία ψυγείου) για 3 μήνες, ενώ τα άλλα εμβόλια χρειάζονται πολύ χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Αν και η J&J υποστήριξε ότι το εμβόλιό της κατά πάσα πιθανότητα θα χορηγείται εφάπαξ, η κλινική δοκιμή εξετάζει και τη χορήγηση 2 δόσεων. Κατά συνέπεια, με την ολοκλήρωσή της θα γνωρίζουμε ποια προσέγγιση είναι η πιο αποτελεσματική.

Τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών φάσης 1/2 που δημοσιεύτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα έδειξαν επίσης ότι η χορήγηση μίας 2ης δόσης του εμβολίου μπορεί να τριπλασιάσει τα επίπεδα των εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε ανοσία μεγαλύτερης διάρκειας.

Οι κλινικές δοκιμές φάσης 3 για το εμβόλιο της J&J σε 2 δόσεις ξεκίνησαν το Νοέμβριο. Η συλλογή των εθελοντών αναμένεται να ολοκληρωθεί το Μάρτιο ή τον Απρίλιο και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν το καλοκαίρι.

Η Πλατφόρμα του Εμβολίου

Το εμβόλιο της J&J χρησιμοποιεί έναν ιό του κοινού κρυολογήματος, συγκεκριμένα έναν αδενοϊό, ο οποίος έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε να περιέχει τη γενετική πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας του SARS-CoV-2.

Αν και ο τροποποιημένος ιός δεν μπορεί να πολλαπλασιαστεί, προκαλεί ανοσιακή απόκριση η οποία οδηγεί σε παραγωγή αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2. Η πλατφόρμα των αδενοϊών έχει αναπτυχθεί από επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Harvard, οι οποίοι εργάζονται εδώ και δεκαετίες στη συγκεκριμένη πλατφόρμα και έχουν αναπτύξει μία σειρά εμβόλια με αυτή, όπως αυτό του ιού Ebola που εγκρίθηκε πριν λίγους μήνες.

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δημοσιεύτηκαν στο NEJM, το εμβόλιο είχε καλή ανοχή στο σύνολο των εθελοντών. Η ανοσιακή απόκριση που προκάλεσε ήταν επίσης εξίσου ισχυρή στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς νεαρότερης ηλικίας, γεγονός που είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς οι πρώτοι είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από το εμβόλιο ήταν ο πυρετός, το αίσθημα κόπωσης, η κεφαλαλγία, οι μυαλγίες και το άλγος στο σημείο της έγχυσης.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα