Εμβόλιο Johnson & Johnson: Θετικά τα Πρώτα Δεδομένα για την Ενισχυτική Δόση του Εμβολίου

Η Johnson & Johnson ανακοίνωσε πριν λίγες ημέρες ότι η ενισχυτική δόση του εμβολίου της για την COVID-19, η οποία θα χορηγείται αρκετούς μήνες μετά την 1η δόση, μπορεί να ενισχύσει σημαντικά τα επίπεδα των αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2.

Αν και η εταιρία δεν έχει δημοσιεύσει ακόμα τα επίσημα δεδομένα της κλινικής μελέτης σε ένα επιστημονικό περιοδικό, τα έχει αναρτήσει προς το παρόν ως προδημοσίευση στην ιστοσελίδα medRxiv. Στην ανακοίνωσή της, η εταιρία υποστήριξε ότι η ενισχυτική δόση αύξησε τα επίπεδα των αντισωμάτων 9 φορές στους εθελοντές συγκριτικά με τα επίπεδα που είχαν 28 ημέρες μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης του εμβολίου, το οποίο έλαβε επείγουσα έγκριση από το FDA το Φεβρουάριο. Τα αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν προέρχονται από δύο μικρές κλινικές δοκιμές, μία με 17 εθελοντές και μία με 79. Η 2η δόση χορηγήθηκε στους εθελοντές 6 μήνες μετά τη χορήγηση της 1ης δόσης.

Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι θα ξεκινήσουν τη χορήγηση ενισχυτικών δόσεων σε όσους είχαν κάνει τα εμβόλια της Pfizer ή της Moderna στα τέλη Σεπτεμβρίου. Γενικότερα, οι ενισχυτικές δόσεις θα μπορούν να χορηγηθούν μόνο εφόσον έχουν περάσει πάνω από 8 μήνες από τη 2η δόση των εμβολίων. Στο πλάνο αυτό δεν περιλαμβάνονται αυτοί που είχαν κάνει το μονοδοσικό εμβόλιο της Johnson & Johnson. Αντίθετα με τα mRNA εμβόλια, το εμβόλιο της Johnson & Johnson χρησιμοποιεί έναν ιό του κοινού κρυολογήματος (αδενοϊό) ως μεταφορέα για τη γενετική πληροφορία της πρωτεΐνης ακίδας. Όταν ο ιός του εμβολίου μολύνει τα κύτταρα του ανθρώπου, απελευθερώνει αυτή την αλληλουχία η οποία μεταφράζεται με αποτέλεσμα την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας.

Η Johnson & Johnson ελπίζει ότι σύντομα θα έχει νέα δεδομένα τα οποία θα υποβάλει στο FDA με σκοπό να εγκριθεί η χορήγηση ενισχυτικών δόσεων και σε αυτούς που έχουν κάνει το εμβόλιό της, όπως υποστήριξε ο Mathai Mammen, επικεφαλής της Janssen Pharmaceuticals, της θυγατρικής που ανέπτυξε το εμβόλιο. Ο στόχος είναι αυτή τη στιγμή να χορηγείται ενισχυτική δόση και γι’ αυτό το εμβόλιο μετά τους 8 μήνες.

Ο Peter Marks, διευθυντής στο τμήμα της έγκρισης των εμβολίων του FDA, υποστήριξε ότι η ομάδα του θα εξετάσει άμεσα τα δεδομένα που υπέβαλε η Johnson & Johnson. Όπως τόνισε, αν και ο αριθμός των εθελοντών είναι πολύ περιορισμένος, ενδεχομένως αρκεί για την έγκριση της ενισχυτικής δόσης.

Τα αποτελέσματα μίας άλλης μελέτης που εξετάζει ένα σχήμα 2 δόσεων του εμβολίου της Johnson & Johnson με διαφορά 2 μηνών, αναμένεται να δημοσιευτούν τις επόμενες εβδομάδες. Μετά τη δημοσίευση της παραπάνω μελέτης, ο ρόλος του συγκεκριμένου εμβολίου στην αντιμετώπιση της πανδημίας θα γίνει περισσότερο σαφής.

Σήμερα, το εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει χορηγηθεί σε περίπου 14 εκατομμύρια άτομα στις ΗΠΑ, αριθμός πολύ χαμηλός συγκριτικά με τα εμβόλια mRNA.

Αρκετοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι, ακόμα κι αν τελικά αποδειχθεί ότι μία δεύτερη δόση του εμβολίου μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα των αντισωμάτων, πιθανώς αυτό δεν θα επηρεάσει την αποδοχή του εμβολίου, ιδιαίτερα υπό το πρίσμα της επιτυχίας των mRNA εμβολίων.

Φωτογραφία: New York National Guard

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα