Εμβόλιο COVID-19: Τι Ισχύει για τους Καρκινοπαθείς;

Καθώς οι εμβολιασμοί για την COVID-19 έχουν ήδη ξεκινήσει και στην Ελλάδα, σιγά σιγά αρχίζουν να εμβολιάζονται και αρκετοί ασθενείς που ανήκουν σε συγκεκριμένες ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες. Μία από αυτές είναι και οι καρκινοπαθείς. Ποια είναι όμως τα δεδομένα σχετικά με τη χορήγηση του εμβολίου στους ασθενείς αυτής της ομάδας;

Οι Καρκινοπαθείς Αναμένεται να Παρουσιάζουν Απόκριση στο Εμβόλιο

Στο παρελθόν, υπήρχε η αντίληψη ότι οι καρκινοπαθείς ενδεχομένως δεν θα μπορούν να παρουσιάσουν ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση στα εμβόλια. Η θεωρία αυτή, ωστόσο, ανατράπηκε πολύ γρήγορα όταν δημοσιεύτηκαν τα πρώτα αποτελέσματα από εμβόλια για ιογενείς λοιμώξεις. Για παράδειγμα, στο εμβόλιο της γρίπης, υπάρχει πλέον πληθώρα δεδομένων που δείχνουν ότι το εμβόλιο μπορεί να προστατεύσει και τους καρκινοπαθείς από τη λοίμωξη. Το ίδιο ισχύει και για το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου το οποίο επίσης θα πρέπει να χορηγείται σε αυτό τον πληθυσμό.

Ειδικές περιπτώσεις για τη χορήγηση του εμβολίου είναι οι κακοήθειες του αίματος που επηρεάζουν τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται έντονη ανοσοκαταστολή. Τα δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολιασμού σε αυτή την περίοδο είναι περιορισμένα, ωστόσο προς το παρόν γνωρίζουμε ότι τα εμβόλια μπορούν να χορηγηθούν με ασφάλεια μετά το πέρας της παραπάνω περιόδου.

Το Είδος του Εμβολίου έχει Σημασία για τους Καρκινοπαθείς

Σήμερα, 61 εμβόλια βρίσκονται στο στάδιο των κλινικών δοκιμών σε ανθρώπους, ενώ 17 είναι στα τελευταία στάδια πριν την τελική έγκριση. Τουλάχιστον 85 εμβόλια εξετάζονται σε πειραματόζωα.

Τα 2 εμβόλια που έχουν εγκριθεί, δηλαδή αυτά της Pfizer και της Moderna, χρησιμοποιούν την τεχνολογία του mRNA. Άλλα είδη εμβολίων χρησιμοποιούν αδενοϊούς ή εξασθενημένους ιούς SARS-CoV-2.

Οι 2 τελευταίες κατηγορίες εμβολίων, ιδιαίτερα τα εμβόλια με εξασθενημένους ιούς, πιθανώς δεν θα πρέπει να χορηγούνται σε καρκινοπαθείς. Ιδιαίτερα καρκινοπαθείς που κάνουν χημειοθεραπεία ή παρουσιάζουν ταχεία επιδείνωση, μπορεί να παρουσιάσουν ήπια λοίμωξη μετά τη λήψη των εμβολίων αυτών.

Αντιθέτως, τα εμβόλια mRNA, όπως αυτά της Pfizer και της Moderna, αναπτύχθηκαν αρχικά για την αντιμετώπιση του καρκίνου και αρκετές προηγούμενες έρευνες είχαν δείξει ότι μπορούν να επάγουν μία ικανοποιητική ανοσιακή απόκριση ενάντια στις πρωτεΐνες του καρκίνου.

Τα Δεδομένα για τους Καρκινοπαθείς είναι Πολύ Περιορισμένα

Τόσο η Pfizer/BioNTech όσο και η Moderna δεν είχαν εξετάσει καρκινοπαθείς στις κλινικές μελέτες των εμβολίων τους. Δύο από τα σημαντικότερα ερωτήματα σχετικά με τη χορήγηση των εμβολίων σε αυτό τον πληθυσμό είναι η δοσολογία και η διαφορά ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου. Σε καρκινοπαθείς με μειωμένη λεμφοκυτταρική λειτουργία μπορεί να χρειαστεί διαφορετική αρχική δόση. Αναφορικά με το χρόνο που θα πρέπει να χορηγηθεί το εμβόλιο, προς το παρόν δεν γνωρίζουμε αν οι θεραπείες για τον καρκίνο μπορεί να επηρεάσουν την αποτελεσματικότητα του τελευταίου, καθώς και ποιος είναι ο ιδανικός χρόνος χορήγησης.

Η Πρόσβαση στα Εμβόλια θα Εξαρτηθεί από το Χαρακτηρισμό των Καρκινοπαθών ως Ευπαθής Ομάδα ή Όχι

Οι ασθενείς που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από COVID-19 θα πρέπει προφανώς να είναι μέσα στις πρώτες ομάδες που θα εμβολιαστούν. Αν και τα δεδομένα μέχρι σήμερα δείχνουν ότι οι καρκινοπαθείς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, αυτό ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί εξ’ αιτίας της μεγάλης ετερογένειας αυτού του πληθυσμού. Για παράδειγμα, αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι οι ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα ή καρκίνο του αίματος έχουν χειρότερη πρόγνωση από τον ιό.

Προς το παρόν, φαίνεται ότι ο εμβολιασμός των καρκινοπαθών θα εξαρτηθεί από παράγοντες κινδύνου σε ατομικό επίπεδο, όπως για παράδειγμα το είδος της θεραπείας που λαμβάνει, το είδος του καρκίνου και τις συννοσηρότητες.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα