Εμβόλιο COVID-19 Pfizer/BioNTech: Τι Ισχύει για τους Ασθενείς με Ιστορικό Αλλεργιών;

Οι ελεγκτικοί οργανισμοί της Μεγάλης Βρετανίας, στην οποία η χορήγηση του εμβολίου για την COVID-19 έχει ήδη ξεκινήσει, δήλωσαν πριν λίγες ημέρες ότι οι ασθενείς με ιστορικό «σοβαρών» αλλεργικών αντιδράσεων θα πρέπει να μην κάνουν το εμβόλιο της Pfizer. Η οδηγία αυτή εκδόθηκε αμέσως μόλις διαπιστώθηκε ότι 2 εθελοντές που έκαναν το εμβόλιο την Τρίτη παρουσίασαν σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη λήψη του.

«Όπως συμβαίνει με κάθε νέο εμβόλιο που κυκλοφορεί, το MHRA (σ.σ.: ο ελεγκτικός οργανισμός της Μεγάλης Βρετανίας) συνιστά προληπτικά να αποφεύγεται η χορήγησή του σε ασθενείς με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, καθώς διαπιστώθηκαν ήδη 2 περιστατικά σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης την 1η μέρα της μαζικής χορήγησης του εμβολίου», τόνισε ο Stephen Powis, διευθυντής του NHS της Αγγλίας.

Τόσο το MHRA όσο και η Pfizer δεσμεύτηκαν να εξετάσουν περισσότερο τις αλλεργικές αντιδράσεις που ενδεχομένως μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο και να δώσουν νέες πληροφορίες το ταχύτερο δυνατό.

«Οποιοσδήποτε έχει ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης σε εμβόλια, φάρμακα ή τρόφιμα δεν πρέπει να κάνει το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech», υποστηρίζει η οδηγία του MHRA. Ο ίδιος οργανισμός τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρχει δυνατότητα ανάνηψης στο χώρο που γίνεται ο εμβολιασμός.

Η Pfizer είχε δηλώσει πριν μερικούς μήνες ότι οι ασθενείς με ιστορικό σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων είχαν αποκλειστεί από τις κλινικές δοκιμές φάσης 3 του εμβολίου της.

Επιπλέον, μόλις το 0.63% των εθελοντών στην ομάδα που έλαβε το εμβόλιο και το 0.51% στην ομάδα ελέγχου παρουσίασε ήπιες αλλεργικές αντιδράσεις μετά τη χορήγηση του εμβολίου, σύμφωνα με τις πληροφορίες που κοινοποιήθηκαν από την Pfizer στο FDA των ΗΠΑ.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι η χορήγηση αρκετών διαφορετικών εμβολίων μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις. Το ίδιο ισχύει και με τα φάρμακα, στα οποία μάλιστα οι αλλεργικές αντιδράσεις είναι συχνότερες σε σχέση με τα εμβόλια. Κατά συνέπεια, οι αλλεργικές αντιδράσεις που εμφάνισαν οι δύο ασθενείς από τη Μεγάλη Βρετανία δεν πρέπει να προκαλούν ανησυχία, καθώς το φαινόμενο αυτό δεν είναι κάτι μη αναμενόμενο.

Προς το παρόν, το MHRA συνιστά στους ασθενείς που έχουν ιστορικό σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης να μην κάνουν το εμβόλιο μέχρι να γνωρίζουμε περισσότερα σχετικά με τις αλλεργικές αντιδράσεις που μπορεί να προκαλέσει. Τόσο η Pfizer όσο και το MHRA εξετάζουν τα συστατικά του εμβολίου με σκοπό να προσδιορίσουν ποιο είναι το αλλεργιογόνο που ενοχοποιείται.

Φυσικά, τα παραπάνω δεδομένα δεν πρέπει να δημιουργήσουν ανησυχίες στο γενικό πληθυσμό σχετικά με τη λήψη του εμβολίου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι ακόμα και ουσίες που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή μαγειρική μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις, επομένως δεν υπάρχει λόγος να θορυβηθούμε από το παραπάνω γεγονός.

Οι πρώτες δόσεις του εμβολίου της Pfizer/BioNTech χορηγήθηκαν σε χιλιάδες κατοίκους της Μεγάλης Βρετανίας την Τρίτη 8/12.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα