Εμβόλιο AstraZeneca και Θρομβώσεις: Πως να τις Ξεχωρίσετε

Οι θρομβώσεις αποτελούν μία εξαιρετική σπάνια, αλλά σοβαρή ανεπιθύμητη ενέργεια του εμβολίου της AstraZeneca για την COVID-19. Ωστόσο, τα οφέλη από τη χορήγηση του εμβολίου υπερβαίνουν κατά πολύ τους κινδύνους, όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) την Τετάρτη.

Ποια είναι, όμως, τα συμπτώματα μίας θρόμβωσης και πως μπορούμε να τα ξεχωρίσουμε;

Οι θρομβώσεις εμφανίζονται από την πήξη του αίματος η οποία σχηματίζει σταθερές μάζες. ΤΟ φαινόμενο αυτό είναι τυπικά ωφέλιμο για τον οργανισμό καθώς μπορεί να σταματήσει την αιμορραγία σε ένα τραυματισμό, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις οι θρόμβοι μπορεί να δημιουργήσουν έμφρακτα αποκλείοντας τη ροή του αίματος σε ένα ζωτικό όργανο.

Οι θρόμβοι αυτοί εντοπίζονται συνήθως στα κάτω άκρα, την κοιλιακή χώρα ή τους πνεύμονες. Οι περισσότεροι θρόμβοι σε ασθενείς που έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca, ωστόσο, εντοπίστηκαν στα αγγεία του εγκεφάλου.

Η κατάσταση αυτή, γνωστή ως θρόμβωση των φλεβωδών κόλπων του εγκεφάλου ή CVST, μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο, επιληπτικές κρίσεις ή ακόμα και το θάνατο.

Προς το παρόν, τα περισσότερα περιστατικά θρομβώσεων έχουν εμφανιστεί σε γυναίκες ηλικίας κάτω των 60 ετών σε διάστημα περίπου 2 εβδομάδων από τον εμβολιασμό.

Καθώς, επομένως, η ανεπιθύμητη ενέργεια εμφανίζεται συχνότερα στις μικρότερες ηλικίες, αρκετές χώρες έχουν απαγορεύσει τη χορήγηση του εμβολίου σε άτομα νεαρής ηλικίας, εκτός αν αυτά έχουν ήδη λάβει την 1η δόση.

Τα Συμπτώματα των Θρομβώσεων Περιλαμβάνουν Δύσπνοια και Κεφαλαλγία

Σύμφωνα με τον EMA, οι ασθενείς που κάνουν το εμβόλιο της AstraZeneca θα πρέπει να αναζητήσουν άμεσα ιατρική βοήθεια αν παρουσιάσουν οποιοδήποτε από τα παρακάτω συμπτώματα:

  • Δύσπνοια
  • Στηθάγχη
  • Οίδημα των κάτω άκρων
  • Επίμονο κοιλιακό άλγος
  • Νευρολογικά συμπτώματα, όπως σοβαρές κεφαλαλγίες ή διαταραχές της όρασης

Ήπιες ανεπιθύμητες ενέργειες, όπως το άλγος στο σημείο της έγχυσης και οι μυαλγίες είναι αρκετά κοινά και δεν πρέπει να μας προκαλέσουν ανησυχία, καθώς υποχωρούν εντός 48 ωρών.

Ωστόσο, αν παρουσιάσετε σοβαρά συμπτώματα 4-20 ημέρες μετά τον εμβολιασμό σας, θα πρέπει να μεταβείτε άμεσα στα επείγοντα ενός νοσοκομείου, σύμφωνα με τις οδηγίες του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (WHO).

Οι θρομβώσεις αντιμετωπίζονται συνήθως με αντιθρομβωτικά φάρμακα. Οι επιπλοκές μίας θρόμβωσης μπορούν να προληφθούν, αν αυτή ανιχνευθεί και αντιμετωπιστεί άμεσα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα