Εμβόλια mRNA για την COVID-19: Στο 91% η Αποτελεσματικότητά τους για την Πρόληψη της Λοίμωξης

Στην τελευταία ανακοίνωσή του, το CDC των ΗΠΑ ανέφερε μεταξύ άλλων τα αποτελέσματα της μελέτης HEROES-RECOVER, η οποία εξέτασε ασθενείς με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης στην COVID-19. Η μελέτη αυτή είχε ως στόχο να διαπιστώσει αν τα mRNA εμβόλια της COVID-19 μπορούν να προστατεύσουν από τη λοίμωξη, κάτι μου μέχρι σήμερα δεν είχε εξεταστεί από τις κλινικές δοκιμές οι οποίες είχαν επικεντρωθεί περισσότερο στην πρόληψη των συμπτωμάτων.

Σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα της μελέτης που δημοσιεύτηκαν το Μάρτιο του 2021, «τα δύο εγκεκριμένα mRNA εμβόλια έχουν την ικανότητα να προλαμβάνουν τη λοίμωξη με τον ιό SARS-CoV-2 σε πραγματικές συνθήκες».

Μετά τα αρχικά αποτελέσματα, το CDC συνέχισε να συλλέγει δεδομένα και πριν λίγες ημέρες δημοσίευσε τις νέες παρατηρήσεις του από τη μελέτη HEROES-RECOVER.

Νέα Δεδομένα για τα Εμβόλια mRNA

Τα τελευταία δεδομένα αφορούν 3.975 εθελοντές από 8 πολιτείες των ΗΠΑ. Οι εθελοντές αυτοί έκαναν εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 εβδομαδιαίως από το Δεκέμβριο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021.

Όσοι εθελοντές είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό έκαναν επιπλέον εξετάσεις προκειμένου να προσδιοριστεί το ιικό τους φορτίο. Οι επιστήμονες της έρευνας υπολόγισαν επίσης ποιο ήταν το διάστημα που οι ασθενείς είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό, με σκοπό να διαπιστώσουν τη διάρκεια της ιικής απέκκρισης.

Στην ανάλυσή τους, οι επιστήμονες εξέτασαν και άλλους παράγοντες που ενδεχομένως επηρέασαν τα αποτελέσματα, όπως για παράδειγμα τη συχνότητα τη συμμόρφωση των εθελοντών με τα μέτρα πρόληψης στην εργασία τους, καθώς και τα ποσοστά του ιού στην κοινότητα που ζούσαν.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες του CDC, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις τους, «ο πλήρης εμβολιασμός με τα εμβόλια mRNA (2 δόσεις) μειώνει τον κίνδυνο λοίμωξης κατά 91%, ενώ ο εμβολιασμός με 1 δόση μειώνει τον κίνδυνο κατά 81%. Τα παραπάνω ποσοστά αφορούν τόσο συμπτωματικές όσο και ασυμπτωματικές λοιμώξεις».

Περιστατικά COVID-19 σε Εμβολιασμένα Άτομα

Θέλοντας να διαπιστώσουν πως επηρεάζεται η πορεία της COVID-19 λοίμωξης από τον εμβολιασμό, οι επιστήμονες συνέκριναν ασθενείς που μολύνθηκαν με τον ιό, παρά το γεγονός ότι είχαν εμβολιαστεί, με ασθενείς που νόσησαν χωρίς να έχουν κάνει το εμβόλιο.

Από την ανάλυση διαπιστώθηκε ότι οι ασθενείς που είχαν κάνει 1 ή 2 δόσεις των εμβολίων mRNA είχαν μικρότερη διάρκεια νόσησης κατά 6 ημέρες σε σχέση με αυτούς που δεν είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19.

Επιπλέον, αυτοί που είχαν κάνει τουλάχιστον 1 δόση είχαν σχεδόν 60% μειωμένο κίνδυνο να παρουσιάσουν πυρετό ή ρίγος σε σχέση με τα άτομα που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν επίσης ότι οι εμβολιασμένοι ασθενείς που παρουσιάζουν COVID-19 έχουν μειωμένο κίνδυνο να μεταδώσουν τον ιό σε άλλα άτομα.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες του CDC κατά την παρουσίαση των αποτελεσμάτων τους, «αυτό συμβαίνει γιατί αυτοί που έχουν κάνει τουλάχιστον 1 δόση έχουν 40% μειωμένο ιικό φορτίο στη ρίνα, ενώ ο ιός σταματά να ανιχνεύεται στον οργανισμό τους 6 ημέρες νωρίτερα σε σχέση με τα άτομα που δεν έχουν εμβολιαστεί».

«Οι παραπάνω δείκτες, αν και δεν αποτελούν ακριβή μέτρα της ικανότητας ενός ατόμου να μεταδίδει τον ιό, έχουν συνδεθεί με μειωμένη μολυσματικότητα σε μελέτες για άλλους ιούς, όπως για παράδειγμα η ανεμευλογιά και η γρίπη», πρόσθεσαν.

Συνολικά, τα παραπάνω αποτελέσματα δείχνουν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να περιορίσει την εξάπλωση του SARS-CoV-2, προστατεύοντας και από τη λοίμωξη σε πραγματικές συνθήκες, καταλήγουν οι επιστήμονες του CDC.

Φωτογραφία: Governor Tom Wolf

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα