Εμβόλια mRNA: Εξετάζεται η Χορήγηση των Δύο Δόσεων με Διαφορά 8 Εβδομάδων

Η παράταση του διαστήματος ανάμεσα στις δύο δόσεις των εμβολίων της Pfizer και της Moderna μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μυοκαρδίτιδας, αυξάνοντας παράλληλα την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του CDC των ΗΠΑ.

Όπως υποστήριξαν ειδικοί επιστήμονες του οργανισμού, ιδιαίτερα στα άτομα ηλικίας 12-39, η 2η δόση των mRNA εμβολίων είναι προτιμότερο να χορηγείται με διαφορά 8 εβδομάδων από την 1η.

Ωστόσο, το διάστημα των 3 εβδομάδων και των 4 εβδομάδων ανάμεσα στις δύο δόσεις για τα εμβόλια της Pfizer και Moderna, αντίστοιχα, θα πρέπει να προτιμάται σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, ηλικιωμένους άνω των 65 ή ασθενείς που χρειάζονται ανοσία όσο το δυνατόν ταχύτερα (για παράδειγμα όταν υπάρχει εκτεταμένη εξάπλωση του ιού στην κοινότητα).

Το CDC προσέφερε επίσης τα δεδομένα πάνω στα οποία βασίζεται η παραπάνω οδηγία. Τα δεδομένα αυτά αναλύθηκαν για πρώτη φορά από την επιτροπή του οργανισμού για τον εμβολιασμό (ACIP) η οποία συνεδρίασε στις αρχές του μήνα. Σύμφωνα με την επιτροπή, τα δεδομένα από όλο τον κόσμο που εξετάστηκαν έδειξαν ότι τα ποσοστά μυοκαρδίτιδας μετά το εμβόλιο σε άνδρες ηλικίας 18-24 ετών ήταν χαμηλότερα όταν οι δύο δόσεις του εμβολίου χορηγήθηκαν με διαφορά 8 εβδομάδων ή περισσότερο.

Επιπλέον, δεδομένα από την Αγγλία έδειξαν ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου της Pfizer για την πρόληψη της συμπτωματικής λοίμωξης ήταν υψηλότερη στους ασθενείς που έλαβαν τις δύο δόσεις του εμβολίου με διαφορά 6 εβδομάδων συγκριτικά με αυτούς που έκαναν τις δόσεις με διαφορά 3 ή 4 εβδομάδων.

«Η παράταση του διαστήματος ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου ενισχύει την ανάπτυξη των Τ λεμφοκυττάρων και βελτιώνει τη μακροπρόθεσμη ανοσία», ανέφερε η Sara Oliver, MD, από το CDC.

Όταν ρωτήθηκαν γιατί να μην είναι μεγαλύτερο το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις, οι επιστήμονες του CDC απάντησαν ότι σε μεγαλύτερα διαστήματα διαταράσσεται η αναλογία οφελών/κινδύνων.

«Τα μέγιστα οφέλη παρατηρήθηκαν στις 8 εβδομάδες. Μετά από αυτό το διάστημα η μία δόση δεν επαρκεί για να προστατεύσει από τον ιό και δεν υπάρχουν επιπλέον οφέλη για τους ασθενείς, ιδιαίτερα σε μία περίοδο πανδημίας», τόνισαν.

Η επιστημονική ομάδα του CDC υποστήριξε επίσης ότι, αν και η μυοκαρδίτιδα εμφανίζεται συνήθως σε νεαρούς άνδρες, μπορεί να επηρεάσει και γυναίκες νεαρής ηλικίας, επομένως και σε αυτές θα πρέπει ίσως να παραταθεί το διάστημα ανάμεσα στις δύο δόσεις του εμβολίου.

Στην ίδια ανακοίνωση το CDC υποστήριξε ότι οι ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή ανοσοκαταστολή θα πρέπει ίσως να κάνουμε και μία 4η δόση των mRNA εμβολίων τουλάχιστον 3 μήνες μετά την 3η.

Για τους ασθενείς της παραπάνω κατηγορίας που έκαναν το εμβόλιο της Johnson & Johnson, πρέπει να χορηγείται και 2η δόση στις 28 ημέρες και μία 3η 2 μήνες αργότερα.

Όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το ενδεχόμενο 4ης δόσης των εμβολίων σε υγειονομικούς, οι επιστήμονες του CDC απάντησαν ότι προς το παρόν δεν υπάρχει τέτοια οδηγία και θα εξεταστεί στο μέλλον αν χρειαστεί και νέα δόση σε συγκεκριμένους πληθυσμούς. Σε κάθε περίπτωση η απόφαση αυτή θα ληφθεί από την επιτροπή του ACIP.

Φωτογραφία: SHVETS production / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα