Εμβόλια COVID-19: Περισσότερο Ευάλωτοι στην Παραπληροφόρηση οι Ασθενείς με Κατάθλιψη

Οι ασθενείς με συμπτώματα κατάθλιψης έχουν αυξημένη πιθανότητα να πέσουν θύματα της αντιεμβολιαστικής προπαγάνδας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας έρευνας που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Network Open. Η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, ιδιαίτερα σε μία περίοδο όπου τα περιστατικά κατάθλιψης έχουν παρουσιάσει κατακόρυφη αύξηση εξ’ αιτίας της πανδημίας.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, οι ασθενείς με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης (όπως μειωμένο ενδιαφέρον για διάφορες δραστηριότητες, διαταραχές του ύπνου ή της συγκέντρωσης, μείωση της όρεξης και κακή διάθεση) είχαν μεγαλύτερη πιθανότητα να πιστέψουν ως αληθείς τουλάχιστον 1 στις 4 ψευδείς πληροφορίες για τα εμβόλια της COVID-19. Τα ποσοστά εμβολιασμού σε αυτή την ομάδα ασθενών ήταν 50% μειωμένα σε σχέση με το γενικό πληθυσμό σύμφωνα με τα δεδομένα της έρευνας.

Σύμφωνα με το National Center for Health Statistics των ΗΠΑ, σχεδόν το 25% των ενηλίκων στις ΗΠΑ έχει παρουσιάσει μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Από την παρούσα μελέτη προκύπτει ότι η κατάθλιψη μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο COVID-19 για τους ασθενείς, γεγονός που αναδεικνύει για ακόμα μία φορά την ανάγκη αντιμετώπισης των ψυχιατρικών νόσων, ιδιαίτερα στην εποχή μας.

Στην ανάλυση που έκανε η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης διαπιστώθηκε ότι το 29.3% των ασθενών με μέτρια ή σοβαρά συμπτώματα κατάθλιψης πίστεψαν κάποια ψευδή πληροφορία για τα εμβόλια της COVID-19, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην ομάδα ελέγχου ήταν μόλις 15.1%.

Αν και στα πλαίσια της έρευνας οι επιστήμονες δεν εξερεύνησαν που αποδίδεται η παραπάνω διαφορά, υποστήριξαν ότι η κατάθλιψη δημιουργεί τάση για αρνητικές σκέψεις, γεγονός που πιθανώς έκανε τους ασθενείς να αποδεχθούν ευκολότερα μία πληροφορία που δημιουργεί αρνητικά συναισθήματα.

«Είναι προφανές ότι η πανδημία έχει επιβαρύνει σημαντικά την ψυχική υγεία του πληθυσμού, ιδιαίτερα στις νεαρότερες ηλικίες», αναφέρει η επικεφαλής της έρευνας Katherine Ognyanova, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Rutger’s School of Communication and Information. «Σήμερα περισσότερο από ποτέ θα πρέπει να επαγρυπνούμε για την εμφάνιση συμπτωμάτων κατάθλιψης στον πληθυσμό».

Η μελέτη χρησιμοποίησε πληροφορίες από τη βάση δεδομένων The COVID States Project, στην οποία συμμετέχουν ασθενείς που συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια κάθε 6 εβδομάδες από τον Απρίλιο του 2020 μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες της μελέτης εξέτασαν τα ερωτηματολόγια 15.464 εθελοντών. Ο κάθε εθελοντής απάντησε «ναι», «όχι» ή «ΔΓ/ΔΑ» στις παρακάτω 4 προτάσεις:

  • Τα εμβόλια της COVID-19 επηρεάζουν το DNA.
  • Τα εμβόλια της COVID-19 περιέχουν μικροτσίπ που μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να μας παρακολουθούν.
  • Τα εμβόλια της COVID-19 περιέχουν πνευμονικούς ιστούς από έμβρυα εκτρώσεων.
  • Τα εμβόλια της COVID-19 προκαλούν υπογονιμότητα.

Τα ερωτηματολόγια είχαν επίσης ερωτήσεις μέσω των οποίων εκτιμήθηκε η συχνότητα των καταθλιπτικών συμπτωμάτων, καθώς και ερωτήσεις σχετικά με τις πηγές ενημέρωσης των εθελοντών.

Φωτογραφία: Andrea Piacquadio / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα