Εμβόλια COVID-19: Οι Θρομβώσεις Μπορούν να Αντιμετωπιστούν με την Κατάλληλη Θεραπεία

Γνωρίζουμε σήμερα ότι ένας μικρός αριθμός ασθενών που κάνουν τα εμβόλια της COVID-19 παρουσιάζουν ένα σπάνιο σύνδρομο που χαρακτηρίζεται από θρομβώσεις σε ασυνήθιστα σημεία του οργανισμού, σε συνδυασμό με χαμηλά επίπεδα θρομβοκυττάρων και διαταραχές της πηκτικότητας. Στην ιατρική, το σύνδρομο αυτό λέγεται πλέον VITT (vaccine-induced thrombotic thrombocytopenia). Μία ομάδα γιατρών από το Γενικό Νοσοκομείο της Βιέννης και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της ίδιας πόλης, κατάφεραν πριν λίγες ημέρες να αντιμετωπίσουν με επιτυχία ένα επείγον περιστατικό του παραπάνω συνδρόμου.

Το σύνδρομο VITT προκαλείται συνήθως από μία παθολογική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, κατά την οποία παράγονται αντισώματα για τα θρομβοκύτταρα, γεγονός που οδηγεί σε θρομβοκυτταροπενία (χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων) και θρόμβωση. Η θνητότητα από το σύνδρομο VITT είναι ιδιαίτερα υψηλή (40-50%) και το σύνδρομο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται άμεσα και κατάλληλα όταν εμφανίζεται. Ωστόσο, οι παρούσες οδηγίες για την αντιμετώπισή του είναι εμπειρικές και βασίζονται σε in vitro δεδομένα.

Οι γιατροί από τα 2 νοσοκομεία που προαναφέρθηκαν, με επικεφαλής τον Paul Knöbl, έναν ειδικό στην αντιμετώπιση των θρομβώσεων, κατάφεραν πριν λίγες ημέρες να αντιμετωπίσουν επιτυχώς το σύνδρομο VITT σε μία ασθενή. Η γυναίκα είχε νοσηλευτεί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και χαμηλό ινωδογόνο. Το ινωδογόνο είναι μία πρωτεΐνη που παίζει σημαντικό ρόλο στην πηκτικότητα του αίματος. «Εκτός από τους παραπάνω δείκτες, η ασθενής είχε πολύ υψηλά επίπεδα D-Dimers (δείκτης θρομβώσεων), ενώ και η ELISA έβγαλε θετικά αποτελέσματα για αντισώματα ηπαρίνης-PF4, παράγοντες που παραπέμπουν στο σύνολό τους στην παρουσία θρόμβωσης», είπε ο Knöbl.

Οι γιατροί έδρασαν άμεσα και η ασθενής αποκρίθηκε θετικά στη θεραπεία η οποία περιελάμβανε υψηλές δόσεις ανοσοσφαιρινών, κορτιζόνη και συγκεκριμένα αντιπηκτικά, με αποτέλεσμα η θρόμβωση τελικά να αποτραπεί. Οι ανοσοσφαιρίνες που χορηγήθηκαν είχαν την ικανότητα να περιορίζουν την παθολογική ανοσιακή απόκριση. Οι συνήθεις θεραπείες με ηπαρίνη δεν θα πρέπει να χορηγούνται για την πρόληψη ή αντιμετώπιση του συγκεκριμένου συνδρόμου, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τη θρόμβωση.

«Στο περιστατικό αυτό, περιγράφουμε για πρώτη φορά μία ιδιαίτερα αποτελεσματική θεραπεία για το σύνδρομο VITT που μπορεί να προκαλέσουν τα εμβόλια», δήλωσε ο Knöbl. Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας επιβεβαιώνουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών που χορηγούνται σήμερα στην αντιμετώπιση της νόσου, δείχνουν επίσης ότι αυτές θα πρέπει να χορηγούνται το ταχύτερο δυνατό προκειμένου να προληφθεί μία δυνητικά απειλητική για τη ζωή θρόμβωση.

Το περιστατικό δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Thrombosis and Haemostasis.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα