Εμβόλια COVID-19: Κανένας Κίνδυνος Υπογονιμότητας ή Στυτικής Δυσλειτουργίας στους Άνδρες

Αντίθετα με αρκετούς μύθους που κυκλοφορούν αυτή τη στιγμή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα εμβόλια της COVID-19 δεν προκαλούν στυτική δυσλειτουργία ούτε προκαλούν υπογονιμότητα στους άνδρες.

Στην πραγματικότητα, ο ιός SARS-CoV-2 που ευθύνεται για την COVID-19 μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο για τις παραπάνω διαταραχές.

Μέχρι σήμερα, οι έρευνες σχετικά με τις επιδράσεις του ιού ή των εμβολίων στο αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα ήταν πολύ περιορισμένες. Ωστόσο, πρόσφατα δεδομένα από γιατρούς και ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Miami των ΗΠΑ έχουν απαντήσει αρκετά ερωτήματα που αφορούν το συγκεκριμένο σύστημα.

Τι Διαπίστωσαν οι Επιστήμονες

Η επιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Miami ανέλυσε δείγματα ιστού από τους όρχεις 6 ανδρών που κατέληξαν από COVID-19. Ένας από τους παραπάνω άνδρες είχε ακόμα ανιχνεύσιμα σωματίδια του ιού στους όρχεις, ενώ σε 3 από τους υπόλοιπους άνδρες είχε μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των σπερματοζωαρίων.

Η ομάδα εξέτασε επίσης έναν άλλο ασθενή ο οποίος νόσησε από COVID-19, χωρίς ωστόσο να καταλήξει. Ο ασθενής αυτός έκανε βιοψία και διαπιστώθηκε ότι είχε ακόμα σωματίδια του ιού στους όρχεις 3 μήνες μετά την αποδρομή της λοίμωξης.

Προς έκπληξή τους, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι ο ιός μπορεί να επηρεάσει και το πέος. Εξετάζοντας ιστούς από το όργανο αυτό σε δύο ασθενείς, διαπίστωσαν ότι 7-9 μήνες μετά τη διάγνωσή τους με COVID-19, οι ασθενείς αυτοί είχαν ακόμα σωματίδια του SARS-CoV-2 στο πέος, ενώ παρουσίασαν και σοβαρή στυτική δυσλειτουργία, πιθανώς γιατί ο ιός περιόρισε τη ροή του αίματος στο πέος.

Ο ένας από τους δύο παραπάνω άνδρες είχε παρουσιάσει πολύ ήπια συμπτώματα COVID-19, ενώ ο άλλος νοσηλεύτηκε. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ακόμα και στα ήπια περιστατικά του ιού μπορεί να παρουσιαστεί σοβαρή στυτική δυσλειτουργία μετά την ανάρρωση.

Τα παραπάνω αποτελέσματα δεν προκαλούν έκπληξη καθώς και στο παρελθόν έχουμε διαπιστώσει ότι αρκετοί άλλοι ιοί μπορεί να εισέλθουν στους όρχεις και να επηρεάσουν την παραγωγή σπερματοζωαρίων προκαλώντας υπογονιμότητα.

Για παράδειγμα, μία προηγούμενη μελέτη που εξέτασε δείγματα όρχεων από ασθενείς που κατέληξαν από τον ιό SARS-CoV-1 το 2006 διαπίστωσε ότι όλοι οι ασθενείς είχαν εκτεταμένη καταστροφή ιστών και πολύ περιορισμένα επίπεδα ή καθόλου σπερματοζωάρια.

Αντίστοιχα, ο ιός της παρωτίτιδας και ο ιός Zika μπορούν επίσης να εισέλθουν στους όρχεις και να προκαλέσουν φλεγμονή. Περίπου το 20% των ανδρών που μολύνονται με τους παραπάνω ιούς θα έχουν μειωμένη παραγωγή σπερματοζωαρίων.

Μία Νέα Έρευνα για την Ασφάλεια των Εμβολίων

Μία νέα μελέτη από την ίδια ομάδα επιστημόνων προσέφερε ορισμένα ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα. Η έρευνα εξέτασε 45 άνδρες που είχαν κάνει τα εμβόλια της Pfizer και της Moderna και διαπίστωσε ότι δεν επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα του άνδρα.

Αυτός, επομένως, είναι ένας ακόμα λόγος για να εμβολιαστούν οι άνδρες καθώς φαίνεται ότι έτσι μπορούν να προστατεύσουν το αναπαραγωγικό τους σύστημα.

Προφανώς, ο αριθμός των εθελοντών που εξετάστηκαν στις παραπάνω μελέτες είναι σχετικά μικρός, επομένως θα πρέπει να γίνουν και νέες μελέτες που θα εξετάσουν τις επιδράσεις της COVID-19 όσο και των εμβολίων στην αναπαραγωγική υγεία.

Οι άνδρες που νόσησαν από COVID-19 και παρουσιάζουν άλγος στους όρχεις θα πρέπει να συμβουλευτούν τον ουρολόγο τους καθώς υπάρχει πιθανώς προσβολή του οργάνου αυτού από τον ιό και ενδέχεται να εμφανιστεί στυτική δυσλειτουργία.

Ένας από τους λόγους επιφυλακτικότητας απέναντι στον εμβολιασμό ήταν η ανησυχία σχετικά με το ενδεχόμενο υπογονιμότητας. Ωστόσο, η παρούσα μελέτη ουσιαστικά αποδεικνύει ότι στην πραγματικότητα συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή ο εμβολιασμός μπορεί να προστατεύσει από αυτό το ενδεχόμενο.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα