Εξετάσεις Αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2: Πότε Πρέπει να Γίνονται;

Οι εξετάσεις αντισωμάτων για τον SARS-CoV-2 είναι διαθέσιμες εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο σήμερα αρκετοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ακόμα πότε πρέπει να γίνονται. Στο παραπάνω πρόβλημα θέλησε να δώσει λύση μία νέα σειρά οδηγιών που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Clinical Infectious Diseases. Οι συγγραφείς των οδηγιών αυτών αναγνωρίζουν επίσης ότι οι εξετάσεις αντισωμάτων, γνωστές και ως ορολογικές εξετάσεις, δεν έχουν υψηλή ακρίβεια.

Σύμφωνα με τις οδηγίες, λοιπόν, εξετάσεις αντισωμάτων πρέπει να γίνονται:

  • Σε ασθενείς «που υποπτευόμαστε έντονα ότι έχουν νοσήσει από COVID-19», αλλά είχαν αρνητικές εξετάσεις για τον ιό. Θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την εμφάνιση των συμπτωμάτων.
  • Σε παιδιά που παρουσιάζουν συμπτώματα πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου (MIS-C), μία γνωστή επιπλοκή του COVID-19 που προκαλεί φλεγμονή σε διάφορα όργανα.
  • Στα πλαίσια διερευνητικών ελέγχων που έχουν ως στόχο να εξετάσουν το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εκτεθεί στον SARS-CoV-2.

Οι επιστήμονες ξεκαθαρίζουν επίσης ότι οι εξετάσεις αντισωμάτων ΔΕΝ έχουν χρησιμότητα στη διάγνωση του COVID-19.

Τι είναι οι Εξετάσεις Αντισωμάτων;

Στις εξετάσεις αντισωμάτων, λαμβάνεται ένα δείγμα αίματος το οποίο και εξετάζονται για αντιστώματα. Η παρουσία των παραπάνω πρωτεϊνών σημαίνει ότι ο ασθενής έχει ιστορικό λοίμωξης με τον SARS-CoV-2, δηλαδή τον ιό που προκαλεί COVID-19. Τα αντισώματα είναι ειδικά για κάθε παθογόνο και προστατεύουν από τις μελλοντικές λοιμώξεις με το ίδιο παθογόνο.

Οι εξετάσεις αντισωμάτων δεν θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για τη διάγνωση του COVID-19, καθώς χρειάζονται μέχρι και 3 εβδομάδες για την παραγωγή αντισωμάτων μετά τη μόλυνση με τον ιό.

Τελευταία δεδομένα έχουν δείξει επίσης ότι τα αντισώματα για τον COVID-19 φθίνουν σε ένα διάστημα λίγων μηνών, με αποτέλεσμα να μην γνωρίζουμε σήμερα ποια είναι η διάρκεια της προστατευτικής ανοσίας.

Πότε Πρέπει να Γίνονται οι Εξετάσεις Αντισωμάτων;

Οι εξετάσεις αντισωμάτων για τον COVID-19 δεν είναι τέλειες. Μία μετα-ανάλυση που εξέτασε 54 έρευνες διαπίστωσε ότι οι εξετάσεις που γίνονται 1 εβδομάδα μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων του COVID-19 είναι θετικές μόλις στο 30% των ασθενών. Μετά από 2 εβδομάδες το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 70%, ενώ μετά από 3 εβδομάδες φτάνει το 90%.

Καταλαβαίνουμε έτσι ότι ο χρόνος που κάνουμε τις εξετάσεις έχει σημασία, καθώς αν αυτές γίνουν πολύ νωρίς θα είναι αρνητικές, παρά το γεγονός ότι ο ασθενής νοσεί από COVID-19.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς των οδηγιών, ο ιδανικός χρόνος για τη διενέργεια των εξετάσεων δεν έχει ακόμα προσδιοριστεί, ωστόσο σίγουρα θα πρέπει να έχουν περάσει τουλάχιστον 2 εβδομάδες από την αρχική εμφάνιση των συμπτωμάτων.

Ποια είναι η «Καλύτερη» Εξέταση Αντισωμάτων;

Σήμερα κυκλοφορούν αρκετές εξετάσεις αντισωμάτων, μερικές από τις οποίες γίνονται και στο σπίτι (δεν είναι διαθέσιμες ακόμα στην Ελλάδα).

Προς το παρόν, καθώς δεν υπάρχει ακόμα μέτρο σύγκρισης, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουμε ποια εξέταση έχει τη μεγαλύτερη ακρίβεια.

Ωστόσο, ο γιατρός σας συνήθως μπορεί να σας καθοδηγήσει σχετικά με την εξέταση που πρέπει να κάνετε, καθώς και πότε πρέπει να την κάνετε.

Οι εξετάσεις αντισωμάτων ουσιαστικά επιβεβαιώνουν το ιστορικό λοίμωξης και δεν είναι θετικές αν δεν έχουν περάσει τουλάχιστον 10-12 ημέρες από την αρχική μόλυνση, επομένως δεν πρέπει να γίνονται άμεσα.

Αν παρουσιάσετε συμπτώματα COVID-19 ή πιστεύετε ότι έχετε μολυνθεί με τον ιό, μιλήστε με το γιατρό σας. Αν βρίσκεστε στην οξεία φάση της νόσου, αυτός θα σας ζητήσει πιθανώς να κάνετε εξετάσεις PCR ή εξετάσεις αντιγόνου προκειμένου να διαπιστωθεί αν πράγματι έχετε μολυνθεί με τον ιό.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα