Είναι Δυνατό να Μολυνθούμε Δύο Φορές από το Στέλεχος Όμικρον;

Η νέα παραλλαγή του στελέχους Όμικρον γνωστή ως ΒΑ.2, η οποία εξαπλώνεται αυτή τη στιγμή με σχετικά αργό ρυθμό παγκοσμίως, ευθύνεται σήμερα για το 5% περίπου των νέων περιστατικών COVID-19.

Όπως διαπίστωσε μία νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν λίγες ημέρες, αν και η παραλλαγή αυτή μπορεί να μολύνει ορισμένους ασθενείς που νόσησαν στο παρελθόν από το στέλεχος Όμικρον, ο κίνδυνος αυτός είναι εξαιρετικά χαμηλός και επομένως είναι σχεδόν απίθανο, όπως όλα δείχνουν, να προκαλέσει ένα νέο κύμα κρουσμάτων.

Η Έρευνα Εξέτασε Εκατομμύρια Περιστατικά

Η έρευνα προέρχεται από τη Δανία και ανέλυσε δεδομένα για τα τελευταία περιστατικά της COVID-19 στη χώρα. Αρκετά από τα περιστατικά αυτά αποδόθηκαν στη νέα παραλλαγή του στελέχους Όμικρον.

Από τα περίπου 2 εκατομμύρια περιστατικά COVID-19 που καταγράφηκαν στη Δανία το διάστημα από το Νοέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο, οι επιστήμονες ξεχώρισαν μόνο τους ασθενείς που είχαν και δεύτερη θετική εξέταση για τον SARS-CoV-2 20-60 ημέρες μετά την πρώτη θετική εξέταση.

Η έρευνά τους αυτή κατέληξε τελικά σε 187 περιστατικά επαναμολύνσεων, εκ των οποίων τα 47 αποδόθηκαν στην παραλλαγή ΒΑ.2. Οι περισσότεροι ασθενείς ήταν νεαρής ηλικίας, δεν είχαν εμβολιαστεί και παρουσίασαν γενικά ήπια συμπτώματα.

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης τους, οι επιστήμονες τόνισαν ότι ο εμβολιασμός μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο μίας νέας λοίμωξης με τις νεότερες παραλλαγές του ιού. Υποστήριξαν επίσης ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη των σοβαρών συμπτωμάτων της COVID-19 παραμένει ακόμα σε υψηλά επίπεδα.

Κατά συνέπεια, ο εμβολιασμός θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα, ακόμα κι αν συνεχίσουν να εμφανίζονται νέα στελέχη με αυτά τα χαρακτηριστικά, τόνισαν οι συγγραφείς.

Οι Ανεμβολίαστοι Κινδυνεύουν Περισσότερο

Η παρούσα μελέτη ανέδειξε για ακόμα μία φορά πόσο αυξημένη ήταν η μολυσματικότητα του στελέχους Όμικρον συγκριτικά με προηγούμενα στελέχη της πανδημίας, όπως για παράδειγμα το στέλεχος Δέλτα. Συγκεκριμένα, ένας ασθενής που μολύνεται με το στέλεχος Όμικρον μεταδίδει τον ιό σε πολύ περισσότερα άτομα συγκριτικά με ένα φορέα του στελέχους Δέλτα, υποστήριξε η επιστημονική ομάδα.

Ωστόσο, ήταν ιδιαίτερα θετικό ότι οι ασθενείς με ιστορικό λοίμωξης από το στέλεχος Όμικρον που μολύνθηκαν ξανά με την παραλλαγή ΒΑ.2 είχαν πολύ χαμηλότερο ιικό φορτίο σε σχέση με την πρώτη τους λοίμωξη.

Όπως προαναφέρθηκε, τα περιστατικά επαναμολύνσεων εντοπίστηκαν κυρίως σε ανεμβολίαστα άτομα νεαρής ηλικίας, γεγονός που επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων στην πρόληψη των λοιμώξεων από αυτή την παραλλαγή.

Σε Υψηλά Επίπεδα η Ανοσία Χάρη στα Εμβόλια και τις Προηγούμενες Λοιμώξεις

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή, η ανοσία για τον SARS-CoV-2 βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο, καθώς σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού είτε έχει νοσήσει είτε έχει εμβολιαστεί για την COVID-19. Κατά συνέπεια, η πιθανότητα να αντιμετωπίσουμε σύντομα ένα νέο κύμα κρουσμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλή, ωστόσο θα πρέπει να συνεχίσουμε την επαγρύπνηση για την ανίχνευση νέων στελεχών του ιού.

Όπως υποστήριξαν οι συγγραφείς της μελέτης, αυτή τη στιγμή κυκλοφορεί ακόμα το στέλεχος Δέλτα, το οποίο προκαλεί σοβαρά συμπτώματα, επομένως αν έχουμε αυτή τη δυνατότητα θα πρέπει να εμβολιαστούμε για να προστατευτούμε από το στέλεχος αυτό.

Η επιστημονική ομάδα στάθηκε και σε ένα ακόμα γεγονός. Όπως υποστήριξε, αρκετοί άνθρωποι έχουν ανοσοανεπάρκεια η οποία συνδέεται με αλληλόμορφα γονιδίων. Για παράδειγμα, ορισμένοι ασθενείς έχουν μειωμένα επίπεδα ιντερφερονών, ενώ άλλοι δεν έχουν αντιιικές κυτταροκίνες ή τα επίπεδα των Τ κυτταροτοξικών κυττάρων τους είναι μειωμένα. Οι ασθενείς αυτοί, αν και φαίνονται υγιείς, μπορεί να νοσήσουν σοβαρά στο ενδεχόμενο μίας μόλυνσης με τον SARS-CoV-2.

Απίθανο ένα Νέο Κύμα Κρουσμάτων

Καταλήγοντας, οι συγγραφείς υποστήριξαν για μία ακόμα φορά ότι η πιθανότητα ενός νέου κύματος κρουσμάτων είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Φωτογραφία: Polina Zimmerman / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα