Εγκυμοσύνη και COVID-19: Τα Τελευταία Δεδομένα Ερευνών

Όλο και περισσότερες έρευνες τις τελευταίες ημέρες δείχνουν ότι οι έγκυες δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο από τον COVID-19. Ωστόσο, η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα καισαρικής ή πρόωρου τοκετού, ενώ νέα δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός μπορεί πιθανώς να φτάσει στο έμβρυο μέσω του πλακούντα.

Αρκετές χώρες έχουν εντάξει τις εγκύους προληπτικά στις «ευπαθείς ομάδες» για τον COVID-19. Το Μάρτιο, όλα τα δεδομένα που είχαμε για τις εγκύους και τον COVID-19 είχαν προέλθει από περίπου 20 περιστατικά, ενώ δεν γνωρίζαμε αν ο ιός μπορεί να διαπεράσει τον πλακούντα και να φτάσει στο έμβρυο. Καθώς έρχονται στο φως όλο και περισσότερες έρευνες για τον COVID-19, η εικόνα που έχουμε σχετικά με τις επιδράσεις του SARS-CoV-2 στις εγκύους γίνεται πιο ξεκάθαρη.

Σήμερα, έχουν αναφερθεί ήδη εκατοντάδες περιστατικά γυναικών που γέννησαν ενώ νοσούσαν από COVID-19. Με βάση τα περιστατικά αυτά, οι γιατροί γνωρίζουν πλέον ότι ο COVID-19 δεν είναι τόσο επικίνδυνος για τις εγκύους όσο ο SARS-CoV, ο οποίος προκάλεσε το θάνατο στο 25% των εγκύων που μολύνθηκαν.

Στην πραγματικότητα, η λοίμωξη από COVID-19 είναι εντελώς ασυμπτωματική στις περισσότερες εγκύους. Μία επιστημονική ομάδα από τη Νέα Υόρκη έκανε εξετάσεις σε 215 εγκύους που γέννησαν τις προηγούμενες 2 εβδομάδες και διαπίστωσε από τις 33 γυναίκες που είχαν θετικές εξετάσεις για τον COVID-19, μόλις 4 παρουσίασαν πυρετό ή άλλα συμπτώματα, ενώ οι υπόλοιπες ήταν ασυμπτωματικές.

Άλλες έρευνες έδειξαν επίσης ότι οι έγκυες δεν διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης ή λοίμωξης σε σχέση με το γενικό πληθυσμό. Ωστόσο, ορισμένες έγκυες έχουν παρουσιάσει σοβαρή νόσησης από COVID-19, με ένα μικρό ποσοστό από αυτές τελικά να καταλήγουν. Η Marian Knight και οι συνεργάτες της από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης εξέτασαν δεδομένα από 427 εγκύους που νοσηλεύτηκαν για COVID-19 στη Μεγάλη Βρετανία. Από αυτές, οι 3 κατέληξαν, ενώ άλλες 9 βρίσκονται στη ΜΕΘ.

Σύμφωνα με τη Sonja Rasmussen από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα, προκειμένου να διαπιστώσουμε αν οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο σε σχέση με το γενικό πληθυσμό, θα πρέπει να γίνουν μελέτες που θα εξετάσουν έγκυες και μη έγκυες γυναίκες ίδιας ηλικίας.

Ο ιός μπορεί να έχει και άλλες επιδράσεις στις γεννήσεις. Στην έρευνα της Knight, οι 63 από τους 247 τοκετούς ήταν πρόωροι. Οι Mehreen Zaigham από το Skåne University Hospital και Ola Andersson από το Lund University στη Σουηδία, διαπίστωσαν ότι το 91% περίπου των τοκετών έγινε με καισαρική.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, ενδεχομένως ενοχοποιείται ο ιός για τον πρόωρο τοκετό, είπε ο Edward Mullins από το Imperial College London. Ωστόσο, υπάρχει πάντοτε το ενδεχόμενο να έγινε προληπτικά καισαρική για να προστατευτεί η υγεία της μητέρας. «Προφανώς ήθελαν να γίνει ο τοκετός σε ελεγχόμενο περιβάλλον με όλα τα προστατευτικά μέτρα», είπε η Zaigham.

1 στα 20 παιδιά που γεννήθηκαν στην έρευνα της Knight είχαν θετικές εξετάσεις για τον COVID-19, με 5 βρέφη τελικά να καταλήγουν. 3 από τους παραπάνω θανάτους αποδόθηκαν σε αίτια άσχετα με τον κορονοϊό, ωστόσο 2 από αυτά ενδεχομένως προκλήθηκαν από τον COVID-19, όπως υποστήριξε η επιστήμονας.

Υπάρχουν αναφορές αποβολών ή θνησιγένειας σε εγκύους που είχαν μολυνθεί με τον ιό, ωστόσο προς το παρόν δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν αποδίδονται στον κορονοϊό. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε ακόμα τις πραγματικές επιδράσεις του ιού», είπε ο Andrew Shennan από το King’s College London.

Υπάρχουν ωστόσο «επαρκή δεδομένα» που δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να μεταφερθεί από την έγκυο στο έμβρυο μέσω του πλακούντα, υποστήριξε ο Mullins. Ένας μικρός αριθμός βρεφών που γεννήθηκαν από γυναίκες με COVID-19, είχαν θετικές εξετάσεις λίγο μετά τη γέννηση, ενώ και μία γυναίκα που απέβαλλε στις 22 εβδομάδες είχε σωματίδια του ιού στον πλακούντα.

Ωστόσο, οι περισσότερες έρευνες δεν έχουν βρει στοιχεία που να επιβεβαιώνουν αυτή την οδό μετάδοσης, επομένως κατά πάσα πιθανότητα, ο ιός διαπερνά τον πλακούντα σπάνια, υποστήριξε ο Shennan.

Αποφεύγοντας τον Ιό

Ακόμα δεν γνωρίζουμε αν και πως επηρεάζεται το έμβρυο από τον ιό. Γνωρίζουμε, ωστόσο ότι άλλοι ιοί, όπως ο Zika και ο ιός της ανεμευλογιάς, μπορούν να επηρεάσουν τον εγκέφαλο και την όραση των εμβρύων. Ο κίνδυνος αυτός είναι ιδιαίτερα υψηλός στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, δηλαδή στην περίοδο που σχηματίζονται τα όργανα. Αναφορικά με το νέο κορονοϊό, ωστόσο, δεν γνωρίζουμε ακόμα αν ο ιός μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες, ιδιαίτερα στο 1ο και το 2ο τρίμηνο της κύησης, είπε η Rasmussen.

Τα θετικά νέα είναι ότι τα περισσότερα βρέφη που μολύνθηκαν με COVID-19 τελικά ανάρρωσαν. Ο Mullins και οι συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει μία παγκόσμια μελέτη με σκοπό να συλλέξουν δεδομένα για τις εγκύους που πάσχουν από COVID-19. Οι επιστήμονες εξετάζουν ειδικά τα ποσοστά αποβολών, θνησιγένειας, πρόωρου τοκετού και μετάδοσης του ιού από τη μητέρα στο έμβρυο. Η Zaigham και οι συνεργάτες της έχουν ξεκινήσει μία παρόμοια έρευνα στη Σουηδία.

Μέχρι να έχουμε σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα σχετικά με τον COVID-19 και στην εγκυμοσύνη, οι έγκυες πρέπει να τηρούν τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης και να πλένουν τακτικά τα χέρια τους, υποστήριξε η Rasmussen. «Αυτή τη στιγμή, το σημαντικότερο για τις εγκύους είναι να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποφύγουν μία μόλυνση με τον SARS-CoV-2», κατέληξε η επιστήμονας.

Βιβλιογραφία: New Scientist

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα