Εγκρίθηκε το Πρώτο Χάπι για την Αντιμετώπιση της COVID-19 στη Μεγάλη Βρετανία

Πριν από λίγες ημέρες η Μεγάλη Βρετανία έγινε η πρώτη χώρα που εγκρίνει ένα χάπι για την αντιμετώπιση της COVID-19. Το χάπι που εγκρίθηκε είναι αυτό της φαρμακευτικής εταιρίας Merck, το οποίο ενδείκνυται για ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα COVID-19.

«Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τη χώρα, καθώς αυτή είναι η πρώτη έγκριση ενός αντιιικού φαρμάκου για την COVID-19 τα οποίο μπορεί να χορηγηθεί στο σπίτι», ανέφερε ο υπουργός υγείας της χώρας, Sajid Javid.

«Το φάρμακο αυτό θα ωφελήσει περισσότερο τους ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, καθώς και τους ανοσοκατεσταλμένους, οι οποίοι θα μπορούν να το λάβουν στο σπίτι τους», πρόσθεσε.

Το αντιιικό χάπι λέγεται molnupiravir και μειώνει την ικανότητα πολλαπλασιασμού του ιού, επιβραδύνοντας έτσι την πορεία της νόσου.

Το Medicines and Healthcare products Regulatory Agency (MHRA), ο ελεγκτικός οργανισμός φαρμάκων της Μεγάλης Βρετανίας, υποστήριξε ότι «το φάρμακο είναι αποτελεσματικό και ασφαλές, σύμφωνα με τις κλινικές δοκιμές. Μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου σε ασθενείς με ήπια ή μέτρια συμπτώματα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της νόσου».

Όπως έδειξαν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, το φάρμακο είναι περισσότερο αποτελεσματικό όταν χορηγείται νωρίς στην πορεία της λοίμωξης, επομένως η οδηγία του MHRA είναι να λαμβάνεται εντός 5 ημερών από την εμφάνιση των συμπτωμάτων του ιού.

Προς το παρόν έχει εγκριθεί και χορηγείται μόνο σε ασθενείς που έχουν τουλάχιστον ένα παράγοντα κινδύνου για τη σοβαρή νόσηση από COVID-19. Στους παράγοντες αυτούς περιλαμβάνεται η παχυσαρκία, η προχωρημένη ηλικία, ο διαβήτης και η καρδιαγγειακή νοσος.

Η Βρετανία ανακοίνωσε στις 20 Οκτωβρίου ότι έχει παραγγείλει 480.000 δόσεις του molnupiravir από τα κεντρικά της Merck που βρίσκονται στις ΗΠΑ.

Τόσο το FDA των ΗΠΑ όσο και ο EMA της Ευρώπης έχουν αρχίσει εδώ και μερικές εβδομάδες την αξιολόγηση του φαρμάκου, ωστόσο προς το παρόν δεν έχουν καταλήξει σε απόφαση σχετικά με την έγκρισή του ή όχι.

Δεν Αποτελεί Εναλλακτική του Εμβολίου

Η Merck έχει ήδη υπογράψει συμφωνίες με διάφορες χώρες για τη διάθεση του φαρμάκου, εφόσον αυτό τελικά εγκριθεί. Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, έχουν αγοράσει ήδη 1.7 εκατομμύρια δόσεις.

Η επικεφαλής του MHRA, June Raine, υποστήριξε ότι «το χάπι αποτελεί ένα ακόμα όπλο στη μάχη κατά της πανδημίας».

«Το molnupiravir είναι το πρώτο φάρμακο που εγκρίνεται παγκοσμίως για την αντιμετώπιση της COVID-19, το οποίο μπορεί να χορηγηθεί από το στόμα και όχι ενδοφλεβίως. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς σημαίνει ότι μπορεί να χορηγηθεί και εκτός νοσοκομείου», πρόσθεσε η ίδια.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών, το molnupiravir μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 50% στους ασθενείς που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Ωστόσο, σίγουρα δεν είναι το θαυματουργό φάρμακο που θα τερματίσει οριστικά την πανδημία, ενώ σε καμία περίπτωση η ύπαρξή του δεν περιορίζει τη σημαντικότητα του εμβολιασμού.

Η κυκλοφορία του φαρμάκου δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, ωστόσο αναμένεται να αρχίσει να διατίθεται μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Από την αρχή της πανδημίας υπάρχει μεγάλη ανάγκη για ένα χάπι που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην αντιμετώπιση της COVID-19 και τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών της Merck έγιναν δεκτά με ενθουσιασμό από την επιστημονική κοινότητα, καθώς αποτελούν σημαντικό βήμα για την επίτευξη του παραπάνω στόχου.

Μέχρι σήμερα, όλες οι θεραπείες για την αντιμετώπιση της COVID-19, όπως για παράδειγμα η ρεμδεσιβίρη ή τα μονοκλωνικά αντισώματα, χορηγούνται ενδοφλεβίως.

Το molnupiravir είχε αναπτυχθεί αρχικά ως φάρμακο για τη γρίπη και τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (δύο άλλους σημαντικούς ιούς του αναπνευστικού συστήματος) από μία ομάδα στο Πανεπιστήμιο του Emory των ΗΠΑ.

Η Merck διεξάγει αυτή τη στιγμή μία ακόμα κλινική δοκιμή η οποία έχει ως στόχο να εξετάσει τη χρησιμότητα του φαρμάκου ως προληπτική αγωγή σε άτομα που ήρθαν σε επαφή με επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού.

Φωτογραφία: Artem Podrez

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα