Εγκρίθηκε και στην Ευρώπη το Εμβόλιο της Pfizer: Ξεκινούν Άμεσα οι Εμβολιασμοί

Στη χθεσινή συνεδρίασή του, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων ενέκρινε το εμβόλιο της Pfizer/BioNTech για την COVID-19, το οποίο θα αρχίσει να χορηγείται στους κατοίκους των Ευρωπαϊκών χωρών μέσα στις επόμενες ημέρες.

Η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ιταλία, η Ελλάδα, καθώς και οι υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν δηλώσει ότι επιθυμούν να ξεκινήσουν τον εμβολιασμό πριν τις 27 Δεκεμβρίου, με σκοπό να αναπληρώσουν το χαμένο χρόνο σε σχέση με τις ΗΠΑ και τη Μεγάλη Βρετανία, οι οποίες ξεκίνησαν να χορηγούν το εμβόλιο στις αρχές του μήνα.

Μετά το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, το εμβόλιο εγκρίθηκε και από την Κομισιόν, η οποία τυπικά ακολουθεί τις εισηγήσεις που παραπάνω οργανισμού.

Η έγκριση του εμβολίου ήρθε λίγες ημέρες μετά την ανίχνευση ενός νέου υψηλά μολυσματικού στελέχους του SARS-CoV-2 στη Βρετανία, το οποίο εξαπλώνεται με μεγάλη ταχύτητα. Ως αποτέλεσμα, αρκετές χώρες έχουν ήδη κλείσει τα σύνορά τους και έχουν σταματήσει κάθε εμπορική συναλλαγή με τη χώρα αυτή.

Η πανδημία έχει προκαλέσει ήδη περισσότερους από 470.000 θανάτους στην Ευρώπη. Τα περιστατικά του ιού έχουν αυξηθεί κατακόρυφα τους τελευταίους μήνες, εξ’ αιτίας του χειμώνα, με αποτέλεσμα οι οικονομίες των Ευρωπαϊκών χωρών να δεχτούν να δεχτούν ένα ισχυρό πλήγμα. Οι περισσότερες χώρες έχουν εφαρμόσει αυστηρά μέτρα με σκοπό να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού και να προλάβουν ένα δεύτερο κύμα περιστατικών που μπορεί να κατακλύσει τα συστήματα υγείας.

Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ursula von der Leyen, είχε ήδη υποστηρίξει ότι ο στόχος είναι να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί στο διάστημα 27-29 Δεκεμβρίου.

Αυτή τη στιγμή βρίσκεται υπό εξέλιξη μία προσπάθεια τεράστιας κλίμακας με στόχο να εμβολιαστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού.

Η χορήγηση του εμβολίου θα γίνει σε φάσεις. Αρχικά θα εμβολιαστούν οι επαγγελματίες υγείας και οι ηλικιωμένοι που δουν σε δομές φροντίδας, ενώ για τον υπόλοιπο πληθυσμό ο εμβολιασμός αναμένεται να ξεκινήσει το νωρίτερο στα τέλη του 1ου τριμήνου του 2021.

Ο στόχος της Ευρωπαϊκής ένωσης είναι να εμβολιαστεί τουλάχιστον το 70% των 450 εκατομμύρια κατοίκων.

Φωτογραφία: Sébastien Bertrand (CC BY 2.0)

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα