Διευθύντρια CDC: Η COVID-19 Θα Εξελιχθεί σε Εποχική Νόσο

Πριν από λίγες ημέρες, η διευθύντρια του CDC των ΗΠΑ, Dr Rochelle Walensky, υποστήριξε ότι η COVID-19 θα εξελιχθεί σε εποχική νόσο και τα περιστατικά της θα μεταβάλλονται ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.

Το ίδιο συμβαίνει σήμερα και με τους ιούς του κοινού κρυολογήματος αλλά και με τους εποχικούς κορονοϊούς, τα περιστατικά των οποίων παρουσιάζουν αύξηση κατά τους χειμερινούς μήνες.

Άλλοι ιοί του αναπνευστικού συστήματος, όπως η γρίπη, ο στρεπτόκοκκος και ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός (RSV) κυκλοφορούν όλο το χρόνο, ωστόσο τα περιστατικά τους συνήθως εντοπίζονται το χειμώνα και το φθινόπωρο.

Σύμφωνα με τους επιδημιολόγους, αυτό πρακτικά σημαίνει ότι είναι σχεδόν απίθανο να εφαρμοστούν ξανά αυστηρά μέτρα (όπως lockdown), ωστόσο δεν αποκλείεται να εφαρμοστούν ηπιότερα μέτρα όπως η χρήση μάσκας και η τήρηση των αποστάσεων σε μελλοντικές εξάρσεις του ιού.

Θα Εξελιχθεί η COVID-19 σε Εποχική Νόσο;

Σύμφωνα με αρκετούς ειδικούς από το CDC των ΗΠΑ, η COVID-19 παρουσιάζει ήδη κάποιου βαθμού εποχικότητα.

Τα τελευταία δύο χρόνια, τα περιστατικά της COVID-19 παρουσίασαν αύξηση τους χειμερινούς μήνες, αντίστοιχα με άλλα παθογόνα του αναπνευστικού συστήματος όπως οι ιοί του κοινού κρυολογήματος και της γρίπης.

Αν και αυτό ακόμα δεν έχει αποδειχθεί, αυτή τη στιγμή φαίνεται ότι η έκθεση του ιού στην υπεριώδη ακτινοβολία μπορεί να τον καταστρέψει, γεγονός που περιορίζει την ικανότητα εξάπλωσής του το καλοκαίρι.

Δεδομένα έχουν δείξει επίσης ότι τα περιστατικά της COVID-19 είναι υψηλότερα σε περιοχές με εκτεταμένη ατμοσφαιρική ρύπανση, ενώ και τα συμπτώματα που προκαλεί ο ιός σε αυτές τις περιοχές είναι σοβαρότερα.

Επιπλέον, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι το χειμώνα περνάμε περισσότερο χρόνο σε κλειστούς χώρους, γεγονός που διευκολύνει την εξάπλωση του SARS-CoV-2.

Λαμβάνοντας υπόψη όλους τους παραπάνω παράγοντες, αλλά και τα δεδομένα που έχει συλλέξει το CDC μέχρι σήμερα, είναι πλέον σαφές ότι ο SARS-CoV-2 θα συνεχίσει να κυκλοφορεί και στο μέλλον και θα παρουσιάζει εξάρσεις κυρίως κατά τους χειμερινούς μήνες.

Πώς θα Ανταποκρινόμαστε σε μία Αύξηση των Κρουσμάτων;

Σύμφωνα με τους ειδικούς του CDC, το γεγονός ότι θα μεταβούμε σε μία ενδημική φάση της COVID-19, όπου η συμπεριφορά του ιού θα είναι πλέον προβλέψιμη, δεν σημαίνει ότι δεν θα εμφανίζονται στο μέλλον νέα στελέχη και νέα κύματα κρουσμάτων από τον ιό.

Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν είναι δυνατό να προβλέψουμε πόσα περιστατικά ή νοσηλείες από COVID-19 θα καταγραφούν στο μέλλον ανάλογα με την εποχή.

Σήμερα, διεξάγονται αρκετές μελέτες με σκοπό να προσδιοριστεί ποια είναι η επίδραση του ιστορικού εμβολιασμού ή λοίμωξης στον κίνδυνο νέας λοίμωξης, νοσηλείας ή θανάτου από τον ιό στο σύνολο του πληθυσμού.

Αν εμφανιστεί ένα νέο στέλεχος με ανθεκτικότητα στην ανοσία από τα εμβόλια ή το ιστορικό λοίμωξης, τότε ενδεχομένως θα χρειαστεί να εφαρμόσουμε ξανά ήπια μέτρα για τον περιορισμό των κρουσμάτων, όπως για παράδειγμα μάσκες και αποφυγή των συνωστισμών.

Προς το παρόν, ωστόσο, είναι αδύνατο να προβλέψουμε πως θα μεταλλαχθεί ο ιός.

Φωτογραφία: Arina Krasnikova / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα