Διαλειμματική Νηστεία: Μπορεί να Μειώσει τον Κίνδυνο Σοβαρής COVID-19;

Η διαλειμματική νηστεία γνωρίζουμε σήμερα ότι προσφέρει μία σειρά οφέλη στην υγεία, μεταξύ των οποίων ο μειωμένος κίνδυνος διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου. Μία νέα έρευνα που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες δείχνει ότι η δίαιτα αυτή προσφέρει ένα ακόμα όφελος σε αυτούς που επιλέγουν να την ακολουθήσουν.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό BMJ Nutrition, Prevention & Health, όσοι ακολουθούν τη δίαιτα αυτή έχουν μειωμένο κίνδυνο να νοσηλευτούν ή να καταλήξουν από την COVID-19 συγκριτικά με αυτούς που ακολουθούν άλλες δίαιτες.

«Η διαλειμματική νηστεία έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Στην παρούσα μελέτη παρατηρήσαμε επιπλέον οφέλη από τη δίαιτα στην αντιμετώπιση της COVID-19 εξετάζοντας ασθενής που κάνουν διαλειμματική νηστεία εδώ και δεκαετίες», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες εξέτασαν δεδομένα από τη βάση INSPIRE, στην οποία υπάρχουν ιατρικά αρχεία και δεδομένα υγείας από εθελοντές που συμμετέχουν στο σύστημα υγείας Intermountain Healthcare. Αρκετοί από αυτούς τους εθελοντές είχαν θετικές εξετάσεις για την COVID-19 στο διάστημα από το Μάρτιο του 2020 μέχρι το Φεβρουάριο του 2021, ένα διάστημα δηλαδή όπου δεν υπήρχαν ακόμα εμβόλια.

Στην παρούσα ανάλυση εξετάστηκαν συνολικά 205 εθελοντές που είχαν διαγνωστεί με COVID-19 στο παραπάνω διάστημα. Από αυτούς, οι 73 είπαν ότι έκαναν τακτικά διαλειμματική νηστεία. Όπως παρατήρησε η επιστημονική ομάδα, οι εθελοντές αυτοί είχαν χαμηλότερα ποσοστά νοσηλειών και θανάτων σε σχέση με αυτούς που ακολουθούσαν άλλες δίαιτες.

«Η διαλειμματική νηστεία δεν συνδέθηκε με αυξημένο ή μειωμένο κίνδυνο μόλυνσης με τον ιό, ωστόσο αυτοί που ακολουθούσαν τη δίαιτα αυτή παρουσίασαν γενικά ηπιότερα συμπτώματα σε σχέση με αυτούς που προτιμούσαν άλλες δίαιτες», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Οι εθελοντές που έκαναν διαλειμματική νηστεία στη μελέτη υποστήριξαν ότι ακολουθούσαν αυτή τη δίαιτα για περισσότερο από 40 χρόνια.

Σχεδόν το 62% του πληθυσμού της Utah ανήκει στο Church of Jesus Christ of Latter-day Saints, μία θρησκευτική οργάνωση η οποία κάθε Κυριακή έχει μία αυστηρή νηστεία. Σύμφωνα με αυτή, οι πιστοί δεν επιτρέπεται να φάνε μεσημεριανό και βραδινό, γεγονός που δημιουργεί έναν ιδανικό πληθυσμό για την εξέταση των επιδράσεων της διαλειμματικής νηστείας.

Όπως τόνισαν οι επιστήμονες της μελέτης, αυτή τη στιγμή δεν είναι ακόμα σαφές μέσω ποιου μηχανισμού η διαλειμματική νηστεία μειώνει τον κίνδυνο σοβαρής COVID-19, ωστόσο υπάρχουν ορισμένες θεωρίες.

Για παράδειγμα, η νηστεία μειώνει τα επίπεδα της φλεγμονής και η υπερβολική φλεγμονή έχει συνδεθεί στο παρελθόν με χειρότερη πρόγνωση από την COVID-19. Επιπλέον, σχεδόν μετά από 12-14 ώρες νηστείας, ο οργανισμός σταματά να χρησιμοποιεί τη γλυκόζη του αίματος και καίει κετόνες, στις οποίες ανήκει και το λινολεϊκό οξύ.

«Στην επιφάνεια του SARS-CoV-2 υπάρχει μία περιοχή στην οποία μπορεί να προσδεθεί το λινολεϊκό οξύ, γεγονός που επηρεάζει την ικανότητα του πρώτου να μολύνει κύτταρα», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Ένας άλλος πιθανός μηχανισμός αφορά την αυτοφαγία. Η διαλειμματική νηστεία επάγει την αυτοφαγία, δηλαδή το σύστημα ανακύκλωσης του οργανισμού που επιτρέπει στον τελευταίο να αντικαθιστά τα κύτταρα που έχουν υποστεί βλάβες.

Καταλήγοντας, οι επιστήμονες της μελέτης υπογράμμισαν ότι τα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από ασθενείς που ακολουθούν τη διαλειμματική νηστεία εδώ και δεκαετίες. Οποιοσδήποτε επιθυμεί να ξεκινήσει αυτή τη δίαιτα, θα πρέπει να λάβει έγκριση από το γιατρό του, ιδιαίτερα αν είναι ηλικιωμένος ή αν πάσχει από διάφορα χρόνια νοσήματα, όπως ο διαβήτης.

Τέλος, η ομάδα τόνισε ότι σε καμία περίπτωση η διαλειμματική νηστεία δεν αποτελεί εναλλακτική του εμβολιασμού.

Φωτογραφία: Pixabay

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα