Δέλτα Plus: Τι Γνωρίζουμε Σήμερα για τις Νέες Παραλλαγές του Στελέχους Δέλτα

Το στέλεχος Δέλτα, το οποίο τείνει να εξελιχθεί σήμερα σε κυρίαρχο στέλεχος του SARS-CoV-2 παγκοσμίως, συνεχίζει να παρουσιάζει μεταλλάξεις με αποτέλεσμα να εμφανίζει νέους υποτύπους. Οι παραπάνω περιγράφονται από τον όρο Δέλτα Plus.

Οι 3 υπότυποι του στελέχους Δέλτα σήμερα ονομάζονται ΑΥ.1, ΑΥ.2 και ΑΥ.3. Αν και έχουν αρκετά κοινά χαρακτηριστικά με το αρχικό στέλεχος Δέλτα, φέρουν επίσης ορισμένες μεταλλάξεις.

Προς το παρόν δεν φαίνεται ότι οι ιοί του Δέλτα Plus είναι περισσότερο μολυσματικοί ή προκαλούν σοβαρότερη νόσηση σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, ωστόσο θα χρειαστούμε περισσότερα δεδομένα προκειμένου να αποφανθούμε με βεβαιότητα.

Ποιες είναι οι Διαφορές του Δέλτα Plus από το στέλεχος Δέλτα;

Είναι γνωστό σήμερα ότι κάθε νέο στέλεχος του SARS-CoV-2 φέρει ορισμένες χαρακτηριστικές μεταλλάξεις.

Το στέλεχος Δέλτα για παράδειγμα έχει μία σειρά μεταλλάξεων που του επιτρέπουν να μεταδίδεται ευκολότερα, αυτός είναι και ο λόγος που έχει εκτοπίσει τα υπόλοιπα στελέχη σήμερα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, καθώς το στέλεχος Δέλτα συνεχίζει να εξαπλώνεται ανεξέλεγκτα, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να παρουσιάσει και νέες μεταλλάξεις. Οι περισσότερες από αυτές δεν θα επηρεάσουν τη μολυσματικότητα ή τη νόσηση που προκαλεί ο ιός, ωστόσο κάποιες από αυτές πιθανώς θα οδηγήσουν σε πιο επικίνδυνα στελέχη.

Τα στελέχη Δέλτα Plus έχουν σχεδόν πανομοιότυπο γενετικό κώδικα με το στέλεχος Δέλτα, ωστόσο φέρουν επίσης ορισμένες επιπλέον μεταλλάξεις.

Μία από αυτές παρατηρήθηκε επίσης στο στέλεχος Βήτα, το οποίο ανιχνεύθηκε αρχικά στη Νότια Αφρική.

Η μετάλλαξη αυτή προσφέρει κάποιου βαθμού ανθεκτικότητα στις θεραπείες μονοκλωνικών αντισωμάτων οι οποίες χορηγούνται στους ασθενείς με COVID-19.

Γενικότερα, εκτός της παραπάνω μετάλλαξης, αυτή τη στιγμή δεν έχει διαπιστωθεί ακόμα κάποια άλλη μετάλλαξη που καθιστά τα στελέχη του Δέλτα Plus πιο επικίνδυνα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα, επομένως προς το παρόν δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας.

Τα Στελέχη του Δέλτα Plus Δεν Εξαπλώνονται Εξίσου Γρήγορα

Όταν εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος, οι επιστήμονες παρακολουθούν προσεκτικά τη συμπεριφορά του με σκοπό να διαπιστώσουν αν έχει κάποιο εξελικτικό πλεονέκτημα συγκριτικά με τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν σήμερα.

Αν είναι περισσότερο μολυσματικό ή μπορεί να αποφύγει την εξουδετέρωση από τα εμβόλια, τότε είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί ταχέως, όπως συνέβη με το στέλεχος Δέλτα.

Προς το παρόν τα περιστατικά των Δέλτα Plus φαίνεται να παραμένουν σταθερά σε ένα διάστημα περίπου 6 εβδομάδων. Ωστόσο, ακόμα είναι σχετικά νωρίς και θα πρέπει να περιμένουμε περισσότερα δεδομένα προκειμένου να διαπιστώσουμε αν πράγματι είναι πιο επικίνδυνα σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.

Μπορούν τα Εμβόλια να Εξουδετερώσουν τα Στελέχη του Δέλτα Plus;

Το σημαντικότερο ερώτημα κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος είναι αν μπορεί να εξουδετερωθεί από τα εμβόλια.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν δεδομένα που να δείχνουν ότι τα στελέχη του Δέλτα Plus είναι περισσότερο ανθεκτικά σε σχέση με το στέλεχος Δέλτα.

Τα εμβόλια αυτή τη στιγμή έχουν επιτύχει το στόχο τους, δηλαδή αποτρέπουν με υψηλή αποτελεσματικότητα τη σοβαρή νόσηση, τις νοσηλείες και τους θανάτους από την COVID-19. Αυτό ισχύει τόσο για το στέλεχος Δέλτα, όσο και για τα υπόλοιπα στελέχη του SARS-CoV-2 που έχουν εμφανιστεί σήμερα.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τα οφέλη από τα εμβόλια δεν περιορίζονται στην παραγωγή εξουδετερωτικών αντισωμάτων. Ένα σημαντικό κομμάτι της ανοσίας προέρχεται από τα Τ και τα Β λεμφοκύτταρα μνήμης, τα οποία παραμένουν στον οργανισμό για μεγάλη διάρκεια και μπορούν να προστατεύσουν και από μελλοντικές μεταλλάξεις του ιού.

Καταλαβαίνουμε, επομένως, ότι είναι δύσκολο να εμφανιστεί ένα στέλεχος που θα καταστήσει άχρηστα τα εμβόλια.

Φωτογραφία: Kristoffer Trolle

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα