COVID-19: Τριπλάσιος ο Αριθμός των Θανάτων κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας Συγκριτικά με τον Επίσημο Αριθμό

Ο αριθμός των θανάτων εξ’ αιτίας της πανδημίας παγκοσμίως είναι τριπλάσιος από τον επίσημο αριθμό θανάτων από την COVID-19, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μίας νέας ανάλυσης που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet.

Αν και ο αριθμός θανάτων που αποδόθηκαν στον ιό SARS-CoV-2 από την 1η Ιανουαρίου 2020 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021 είναι περίπου 5.9 εκατομμύρια, κατά τη διάρκεια της πανδημίας σημειώθηκαν 18.2 εκατομμύρια επιπλέον θάνατοι, γεγονός που δείχνει ότι οι πραγματικές επιπτώσεις της πανδημίας είναι πολύ μεγαλύτερες από αυτές που πιστεύαμε.

Οι επιπλέον θάνατοι, δηλαδή η διαφορά ανάμεσα στον αριθμό των καταγεγραμμένων θανάτων σε ένα έτος και τον αριθμό που περιμέναμε με βάση τις εκτιμήσεις από προηγούμενα έτη, αποτελεί ένα καλό δείκτη για την πραγματική επιβάρυνση από την παρούσα πανδημία. Αν και μέχρι σήμερα έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες για να ποσοτικοποιηθούν οι επιδράσεις της πανδημίας, οι περισσότερες δεν είχαν καταφέρει να καταλήξουν σε σαφή αποτελέσματα καθώς περιορίστηκαν σε τοπικό επίπεδο ή δεν είχαν πρόσβαση σε επαρκή δεδομένα.

Η παρούσα μελέτη αποτελεί την πρώτη peer-reviewed ανάλυση για τον πραγματικό αριθμό των θανάτων εξ’ αιτίας της πανδημίας σε 191 χώρες παγκοσμίως από την 1η Ιανουαρίου του 2020 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του 2021.

Για την ανάλυσή τους, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα για τους θανάτους από όλα τα αίτια κατά τα έτη 2021, 2020, καθώς και τα 11 προηγούμενα χρόνια. Τα δεδομένα αυτά αφορούν 74 χώρες και 266 επαρχίες και προέρχονται από τις βάσεις δεδομένων World Mortality Database, Human Mortality Database, European Statistical Office, καθώς και επίσημα δεδομένα διαφόρων χωρών. Τα δεδομένα αυτά χρησιμοποιήθηκαν σε διάφορα μοντέλα με σκοπό να εκτιμηθεί ο αριθμός των επιπλέον θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακόμα και σε περιοχές για τις οποίες δεν υπήρχαν εβδομαδιαία ή μηνιαία δεδομένα.

Σύμφωνα με την ανάλυση, ο πραγματικός αριθμός των επιπλέον θανάτων εξ’ αιτίας της πανδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο ήταν περίπου 18.2 εκατομμύρια, δηλαδή σχεδόν τριπλάσιος από τον αριθμό των θανάτων που έχουν αποδοθεί στον ιό SARS-CoV-2 επισήμως. Ουσιαστικά, καταγράφηκαν 120 επιπλέον θάνατοι ανά 100.000 άτομα, ωστόσο η αναλογία αυτή δεν ήταν σταθερή σε όλες τις χώρες. Για παράδειγμα, σε ορισμένες χώρες παρατηρήθηκαν ακόμα και 300 επιπλέον θάνατοι ανά 100.000 άτομα σε αυτό το διάστημα.

Οι περιοχές που επηρεάστηκαν περισσότερο από την πανδημία ήταν η Λατινική Αμερική (512 θάνατοι ανά 100.000), η Ανατολική Ευρώπη (345 θάνατοι ανά 100.000), η Κεντρική Ευρώπη (316 θάνατοι ανά 100.000) και η νότια Υποσαχάρια Αφρική (309 θάνατοι ανά 100.000). Ορισμένες χώρες που είχαν εξίσου υψηλό αριθμό επιπλέον θανάτων ήταν η Αρμενία, ο Λίβανος, η Τυνησία, η Λιβύη και η Ιταλία. Αντίθετα, οι χώρες που επηρεάστηκαν λιγότερο από την πανδημία ήταν η Ισλανδία (46 λιγότεροι θάνατοι ανά 100.000), η Αυστραλία (38 λιγότεροι θάνατοι ανά 100.000) και η Σιγκαπούρη (16 λιγότεροι θάνατοι ανά 100.000).

Η περιοχή με τον μεγαλύτερο απόλυτο αριθμό επιπλέον θανάτων ήταν η Νότια Ασία με 5.3 εκατομμύρια και ακολούθησαν η Βόρεια Αφρική και η Μέση Ανατολή με 1.7 εκατομμύρια και η Ανατολική Ευρώπη και 1.4 εκατομμύρια. Σε επίπεδο χωρών, ο μεγαλύτερος αριθμός επιπλέον θανάτων καταγράφηκε στην Ινδία (4.1 εκατομμύρια) και ακολούθησαν οι ΗΠΑ (1.1 εκατομμύρια), η Ρωσία (1.1 εκατομμύρια), το Μεξικό (798.000), η Βραζιλία (792.000), η Ινδονησία (736.000) και το Πακιστάν (664.000). Στις παραπάνω 7 χώρες σημειώθηκε περισσότερο από το 50% του συνολικού αριθμού των επιπλέον θανάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Συγκρίνοντας τον συνολικό αριθμό των επιπλέον θανάτων με τον αριθμό των θανάτων που αποδόθηκαν στην COVID-19 σε κάθε χώρα, οι συγγραφείς της μελέτης αποτύπωσαν σε ποιες χώρες δεν εκτιμήθηκαν επαρκώς οι πραγματικές επιπτώσεις της COVID-19. Η διαφορά ανάμεσα στις 2 μετρήσεις (πραγματικό αριθμό επιπλέον θανάτων και επίσημο αριθμό θανάτων από COVID-19) ήταν 9.5 πολλαπλάσια στη Νότια Ασία και 14.5 φορές στην Υποσαχάρια Αφρική.

Η μεγάλη αυτή διαφορά αποδίδεται πιθανώς στον περιορισμένο αριθμό διαγνωστικών εξετάσεων και άλλα προβλήματα στην καταγραφή των δεδομένων σε αυτές τις χώρες.

Σύμφωνα με τους συγγραφείς, ο διαχωρισμός των θανάτων που αποδίδονται άμεσα στον SARS-CoV-2 και αυτό των θανάτων που συνδέονται εμμέσως με την πανδημία, έχει ιδιαίτερη σημασία. Πρώιμα δεδομένα είχαν δείξει ότι ένα σημαντικό ποσοστό των επιπλέον θανάτων αποδίδονται στην COVID-19 αλλά αποδόθηκαν λανθασμένα σε άλλα αίτια. Ωστόσο, ένα αρκετά μεγάλο ποσοστό των επιπλέον θανάτων συνδέεται με αυτοκτονίες, καταχρήσεις ουσιών, διαταραχές στις δομές υγείας ή άλλα προβλήματα που εμφανίστηκαν εξ’ αιτίας της πανδημίας. Η επίδραση των παραπάνω παραγόντων διαφοροποιείται σε κάθε χώρα, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες.

Μέχρι σήμερα, μόλις 36 χώρες έχουν δημοσιεύσει επίσημα δεδομένα για τα κυριότερα αίτια θανάτου το 2020. Καθώς δημοσιεύονται όλο και περισσότερα δεδομένα, θα είναι ευκολότερο να κατανοήσουμε ποιος αριθμός θανάτων αποδίδεται άμεσα στην COVID-19 και πόσοι θάνατοι ήταν αποτέλεσμα των άλλων επιδράσεων της πανδημίας ή των μέτρων που εφαρμόστηκαν για τον περιορισμό της.

Οι συγγραφείς παραδέχτηκαν ότι η έρευνά τους είχε και ορισμένους περιορισμούς. Για παράδειγμα, χρησιμοποίησαν ένα στατιστικό μοντέλο για να εκτιμήσουν τον επιπλέον αριθμό θανάτων σε χώρες με περιορισμένα δεδομένα, γεγονός που δείχνει επίσης ότι σε αυτές τις χώρες θα πρέπει να βελτιωθεί η αναφορά των θανάτων.

Φωτογραφία: Min An / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα