COVID-19: Το Εμβόλιο της Ιλαράς ως “Δούρειο Ίππο” Εξετάζουν Επιστήμονες από τη Γαλλία

Λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη της πανδημίας του COVID-19 οι προσπάθειες για την ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού εμβολίου συνεχίζονται και αυτή τη στιγμή εξετάζονται περισσότερα από 70 διαφορετικά εμβόλια, όπως μας ενημέρωσε προσφάτως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχουν, ωστόσο, οι προσπάθειες μίας ερευνητικής ομάδας από το Ινστιτούτο Pasteur της Γαλλίας. Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν ένα τροποποιημένο εμβόλιο της ιλαράς ως «Δούρειο Ίππο» με σκοπό να επιτύχουν την παραγωγή αντισωμάτων για το νέο κορονοϊό.

Το Μάρτιο, το Coalition for Epidemic Preparedness Innovations της Νορβηγίας χρηματοδότησε με 4.9 εκατομμύρια δολάρια την προκλινική έρευνα του παραπάνω Ινστιτούτου. Αυτή είναι μία από τις 8 έρευνες που χρηματοδοτεί αυτή τη στιγμή το CEPI, ωστόσο μόνο 2-3 από αυτές αναμένεται να φτάσουν τελικά στο στάδιο της τελικής έγκρισης και μαζικής παραγωγής του εμβολίου.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του CEPI θα χρειαστούν συνολικά περίπου 2 δις δολάρια προκειμένου να αναπτυχθεί ένα αποτελεσματικό εμβόλιο για τον COVID-19 και να παραχθούν επαρκείς ποσότητες για την ανοσοποίηση του πληθυσμού. Όπως τόνισε ο ιολόγος Frédéric Tangy, επικεφαλής στο τμήμα έρευνας νέων εμβολίων του οργανισμού, ο εμβολιασμός αποτελεί τη μοναδική λύση στην πανδημία που αντιμετωπίζουμε σήμερα.

Παρομοίασε μάλιστα τα μέτρα περιορισμού και την καραντίνα με έναν επίδεσμο που τοποθετείται σε μία ανοιχτή πληγή.

«Σύμφωνα με αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα για τον SARS-CoV-2, θα πρέπει να εμβολιαστεί περίπου το 60-70% του πληθυσμού», δήλωσε ο Tangy.

Το Ινστιτούυο Pasteur έχει Λαμπρό Ιστορικό στην Αντιμετώπιση Λοιμωδών Νοσημάτων

Το Ινστιτούτο έλαβε το όνομά του από το Γάλλο βιοχημικό Louis Pasteur που ανέπτυξε τα εμβόλια του άνθρακα και της λύσσας. Το Ινστιτούτο Pasteur της Γαλλίας άνοιξε το 1888. Τα επόμενα χρόνια έκανε σημαντικές ανακαλύψεις που βοήθησαν στην αντιμετώπιση παθήσεων όπως ο τυφοειδής πυρετός, η φυματίωση, η πολιομυελίτιδα, ο κίτρινος πυρετός, ο HIV και άλλες παθήσεις.

Όπως δήλωσε ο Tangy, αυτή τη στιγμή σχεδόν και τα 133 τμήματα του Ινστιτούτου στο Παρίσι ασχολούνται με την πανδημία του COVID-19.

Τον Ιανουάριο, λίγες ημέρες μετά το πρώτο περιστατικό του COVID-19 στη Γαλλία, επιστήμονες από το Ινστιτούτο Pasteur ολοκλήρωσαν την ανάλυση της γενετικής αλληλουχίας του ιού. Η ανάλυση του γονιδιώματος επιβεβαίωσε ότι ο ιός δεν είχε μεταλλαχθεί σημαντικά σε σχέση με την αρχική εμφάνισή του στην Κίνα.

Το Ινστιτούτο έχει Δοκιμάσει το Τροποποιημένο Εμβόλιο της Ιλαράς στην Αντιμετώπιση Άλλων Ιών

Η ομάδα του Tangy τροποποίησε ένα τυπικό εμβόλιο της ιλαράς στο οποίο πρόσθεσε μία πρωτεΐνη του SARS-CoV-2. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι το εμβόλιο αυτό θα προκαλεί μία ανοσιακή απόκριση εξίσου ισχυρή με αυτή που προκαλεί το εμβόλιο MMR που χρησιμοποιείται σήμερα για την ιλαρά, την ερυθρά και την παρωτίτιδα.

Τα εμβόλια με ζωντανούς εξασθενημένους ιούς προκαλούν ισχυρή και μακροχρόνια ανοσία μετά από μία μόλις δόση, ενώ η Παρασκευή τους είναι πολύ φτηνή. Η χρησιμοποίηση του εμβολίου της ιλαράς, το οποίο έχει ήδη εγκριθεί σημαίνει επίσης ότι θα είναι ευκολότερο να εγκριθεί το νέο εμβόλιο ταχύτερα.

«Κάθε εργοστάσιο παραγωγής εμβολίων στον κόσμο μπορεί να παρασκευάσει το εμβόλιο της ιλαράς», είπε ο Tangy.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν την ίδια στρατηγική στην ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον ιό Chikungunya, ο οποίος επηρεάζει εκατομμύρια άτομα στη Νότια Ασία και την Αφρική ετησίως. Τα συμπτώματα της λοίμωξης από τον ιό, η οποία είναι δυνητικά απειλητική για τη ζωή στους ηλικιωμένους και τους ασθενείς με χρόνια νοσήματα, περιλαμβάνουν οιδήματα στις αρθρώσεις, μυαλγίες και εξανθήματα.

Μετά από 7 χρόνια κλινικών δοκιμών το εμβόλιο για τον Chikungunya βρίσκεται πλέον στη φάση 3 και εξετάζεται σε χιλιάδες εθελοντές.

«Το εμβόλιο που εξετάζουμε για τον COVID-19 θα χρειαστεί πιθανώς λιγότερο χρόνο καθώς όλες οι προσπάθειες του ινστιτούτου έχουν επικεντρωθεί εκεί», είπε ο Tangy.

Πότε να Περιμένουμε το Νέο Εμβόλιο;

Αν τα πρώτα δεδομένα για το εμβόλιο που εξετάζει το Ινστιτούτο Pasteur είναι θετικά, τότε το University of Pittsburgh’s Centre for Vaccine Research, ένας οργανισμός που συνεργάζεται με το Ινστιτούτο, θα ξεκινήσει τις κλινικές δοκιμές σε πειραματόζωα μέσα σε λίγους μήνες. Το επόμενο βήμα θα είναι η παραγωγή εκατοντάδων εμβολίων από την εταιρία βιοτεχνολογίας Themis που βασίζεται στην Αυστρία, με σκοπό να εξεταστεί η αποτελεσματικότητα του εμβολίου σε κλινικές δοκιμές με ανθρώπους.

Ο Tangy ελπίζει ότι το εμβόλιο θα αρχίσει να εξετάζεται σε ανθρώπους σε περίπου 1 χρόνο. Όπως δήλωσε, οι επιστήμονες πρέπει να έχουν αρκετό χρόνο για να διαπιστώσουν αν το εμβόλιο προκαλεί ανεπιθύμητες ενέργειες και, αν ναι, πως να τις αντιμετωπίσουν.

«Το ευαίσθητο σημείο με τα εμβόλια είναι η ανοσιακή απόκριση, η οποία σε αρκετές περιπτώσεις μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνη απ’ότι η νόσος που προκαλεί ο ιός. Ένα εμβόλιο που δεν έχει ελεγχθεί επαρκώς μπορεί να είναι αρκετά επικίνδυνο», πρόσθεσε.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα