COVID-19: Τι Ισχύει με τους Ασυμπτωματικούς Φορείς; Απαντήσεις σε Κοινά Ερωτήματα

Καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι κάνουν εξετάσεις για το νέο κορονοϊό, τα δεδομένα που έρχονται στο φως δείχνουν ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που μολύνθηκαν με τον ιό, χωρίς ωστόσο να παρουσιάσουν συμπτώματα.

Διαπιστώθηκε επίσης ότι, ακόμα και οι ασθενείς που τελικά εκδηλώνουν συμπτώματα, δεν παρουσιάζουν βήχα και πυρετό αμέσως μετά τη μόλυνση με τον SARS-CoV-2.

Πόσο Συχνές είναι οι Ασυμπτωματικές Λοιμώξεις από Ιούς;

Γενικά, οι λοιμώξεις από τις οποίες δεν εμφανίζονται συμπτώματα είναι αρκετά κοινές. Ίσως το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα του παραπάνω φαινομένου είναι η γνωστή Typhoid Mary, μία ασθενής η οποία μετέδωσε τον τυφοειδή πυρετό σε άλλα άτομα στις αρχές του 20ου αιώνα χωρίς να παρουσιάσει η ίδια συμπτώματα.

Γνωρίζουμε σήμερα ότι αρκετές λοιμώξεις αντιμετωπίζονται από τον οργανισμό χωρίς να εμφανιστούν συμπτώματα. Για παράδειγμα, μία έρευνα που εξέτασε παιδιά που είχαν μολυνθεί με τον παράσιτο Cryptosporidia, το οποίο αποτελεί ένα από τα συχνότερα αίτια διάρροιας, διαπίστωσε ότι το 50% των παιδιών δεν παρουσίασε καθόλου συμπτώματα.

Στη γρίπη, επίσης, σύμφωνα με τις παρούσες εκτιμήσεις, το 5-25% των ασθενών δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Τα συμπτώματα είναι συνήθως μία απόρροια της μάχης του οργανισμού με το παθογόνο. Καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα χρειάζεται κάποιο χρόνο για να μπορέσει να χρησιμοποιήσει την πλήρη ισχύ του, αρκετοί ασθενείς μπορούν να θεωρηθούν προσυμπτωματικοί και όχι ασυμπτωματικοί.

Μπορεί να Μεταδοθεί ο Ιός από Άτομα που Δεν Βήχουν ή Φτερνίζονται;

Οι περισσότεροι άνθρωποι σήμερα γνωρίζουν ότι πρέπει να διατηρούν αποστάσεις και να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα πρόληψης κατά τις αλληλεπιδράσεις τους με ασθενείς που βήχουν ή φτερνίζονται. Αυτός είναι και ο λόγος που πρέπει να φοράμε μάσκα πάντοτε όταν βγαίνουμε από το σπίτι ανεξαρτήτως αν νοσούμε ή όχι.

Ο ιός μπορεί, ωστόσο, να μεταδοθεί και με τη φυσιολογική εκπνοή η οποία περιέχει επίσης σταγονίδια. Η τυπική αναπνοή μπορεί να μεταφέρει τον ιό στην απόσταση των 2 μέτρων ή ακόμα και πιο μακριά.

Η μετάδοση του ιού μπορεί να γίνει επίσης από επιφάνειες τις οποίες έχει αγγίξει ένας φορέας του ιού που δεν βήχει ή φτερνίζεται.

Πόσο Μολυσματικός είναι ένας Ασυμπτωματικός Φορέας;

Αν ήρθατε σε επαφή με ένα επιβεβαιωμένο κρούσμα του COVID-19 πρέπει να μπείτε σε καραντίνα για τουλάχιστον 14 ημέρες. Ακόμα κι αν δεν παρουσιάζετε συμπτώματα, υπάρχει πάντοτε ο κίνδυνος να μολύνετε άλλα άτομα.

Τελευταίες έρευνες έδειξαν ότι οι αναπνευστικές εκκρίσεις περιέχουν υψηλές ποσότητες του ιού στο προσυμπτωματικό στάδιο το οποίο διαρκεί λίγες ημέρες έως 1 εβδομάδα, πριν δηλαδή εμφανιστεί ο πυρετός ο βήχας.

Η ικανότητα του ιού να μεταδίδεται από φορείς που δεν παρουσιάζουν συμπτώματα είναι ένας από τους κύριους λόγους για την πανδημία που αντιμετωπίζουμε.

Η Ασυμπτωματική Λοίμωξη Οδηγεί σε Παραγωγή Αντισωμάτων;

Οι περισσότεροι άνθρωποι παράγουν αντισώματα για τον SARS-CoV-2 μετά την αποδρομή της λοίμωξης και πιστεύουμε σήμερα ότι το ίδιο ισχύει και για τους ασυμπτωματικούς φορείς. Από τα μέχρι σήμερα δεδομένα για τους κορονοϊούς, τα αντισώματα αυτά προσφέρουν κάποιου βαθμού προστασία από μία μελλοντική λοίμωξη.

Ωστόσο, προς το παρόν δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τίποτα.

Πρόσφατες έρευνες που έκαναν ορολογικές εξετάσεις σε ασθενείς από τη Νέα Υόρκη διαπίστωσαν ότι σχεδόν 1 στους 5 κατοίκους της πόλης έχει αντισώματα για τον ιό. Το ανοσοποιητικό τους σύστημα αντιμετώπισε τον κορονοϊό με αρκετούς από αυτούς να μην παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα.

Πόσο Συχνή είναι η Ασυμπτωματική Λοίμωξη από COVID-19;

Κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με βεβαιότητα στο παραπάνω ερώτημα.

Ας σκεφτούμε για παράδειγμα, τον οίκο ευγηρίας στην Ουάσινγκτον όπου αρκετοί ένοικοι μολύνθηκαν με τον ιό. Από τους 23 που είχαν θετικές εξετάσεις για τον ιό, οι 10 νόσησαν άμεσα, άλλοι 10 παρουσίασαν συμπτώματα αργότερα, ενώ 3 δεν παρουσίασαν καθόλου συμπτώματα.

Μία άλλη έρευνα που εξέτασε 397 άτομα που ζούσαν σε ένα κέντρο αστέγων στη Βοστόνη διαπίστωσε ότι το 36% είχε θετικές εξετάσεις για τον COVID-19, ωστόσο κανένας δεν παρουσίασε συμπτώματα.

Οι πολίτες της Ιαπωνίας που έφυγαν από το Wuhan μετά την έναρξη της πανδημίας και επέστρεψαν στη χώρα τους έκαναν εξετάσεις για τον COVID-19 και διαπιστώθηκε ότι το 30% αυτών που είχαν θετικές εξετάσεις δεν παρουσίασε καθόλου συμπτώματα από τη νόσο.

Μία μελέτη από την Ιταλία παρατήρησε ότι το 43% των ασθενών που μολύνονται με τον SARS-CoV-2  δεν παρουσιάζουν συμπτώματα.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει επίσης μία έρευνα που διαπίστωσε ότι η παρουσία ή όχι συμπτωμάτων δεν συνδέεται με το πόσο μολυσματικός είναι ένας φορέας του ιού.

Από τα παραπάνω καταλαβαίνουμε ότι οι ασυμπτωματικές λοιμώξεις του COVID-19 είναι αρκετά συχνές και θα συνεχίσουν να αποτελούν εμπόδιο στις προσπάθειες περιορισμού της πανδημίας.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα