COVID-19: Συχνότερες οι Επαναμολύνσεις στους Ασθενείς με Ιστορικό Ψυχιατρικών Νόσων

Οι πλήρως εμβολιασμένοι ενήλικες έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν επαναμολύνσεις με την COVID-19 αν έχουν διαγνωστεί στο παρελθόν με κάποια ψυχιατρική νόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης από τις ΗΠΑ.

Στην ανάλυση που έκαναν οι επιστήμονες, οι ψυχιατρικές διαταραχές συνδέθηκαν με 3% αυξημένο κίνδυνο νέας λοίμωξης με τον ιό SARS-CoV-2 σε άτομα που είχαν κάνει όλες τις δόσεις των εμβολίων, ωστόσο το ποσοστό αυτό ήταν πολύ υψηλότερο για συγκεκριμένες διαγνώσεις.

«Συγκεκριμένες ψυχιατρικές διαταραχές συνδέονται με 3-16% αυξημένο κίνδυνο νέας λοίμωξης COVID-19 στους ασθενείς με ιστορικό, ποσοστό που είναι συγκρίσιμο με το 7-23% που έχει παρατηρηθεί για άλλα χρόνια νοσήματα, όπως ο καρκίνος, η νεφρική και η καρδιαγγειακή νόσος», αναφέρουν οι επιστήμονες στο JAMA Network Open.

Όπως διαπίστωσε η παρούσα ανάλυση εξετάζοντας το σύνολο των ασθενών με ιστορικό ψυχιατρικής διάγνωσης, οι ηλικιωμένοι είχαν 5% αυξημένο κίνδυνο νέας COVID-19 λοίμωξης, ενώ τα άτομα μικρότερης ηλικίας είχαν παρόμοιο κίνδυνο με το γενικό πληθυσμό.

«Η σύνδεση ανάμεσα στο ιστορικό ψυχιατρικής διάγνωσης και τον κίνδυνο επαναμόλυνσης με την COVID-19 ήταν ισχυρότερη για τους ηλικιωμένους. Η παρατήρηση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι ηλικιωμένοι αποτελούν ευπαθή ομάδα για την COVID-19», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Στην ομάδα των ηλικιωμένων, σχεδόν κάθε νόσος συνδέθηκε ισχυρά με αυξημένο κίνδυνο επαναμολύνσεων, με τον υψηλότερο κίνδυνο να παρατηρείται στα παρακάτω νοσήματα:

  • Διαταραχές κατάχρησης ουσιών (24%)
  • Ψυχωσικές διαταραχές (23%)
  • Διπολικές διαταραχές (16%)

Ωστόσο, ακόμα και στις μικρότερες ηλικιακές ομάδες, οι διαταραχές του άγχους, καθώς και οι καταχρήσεις ουσιών συνδέθηκαν με ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο νέας λοίμωξης COVID-19.

«Η σωματική και η ψυχική υγεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένες μεταξύ τους, επομένως δεν θα πρέπει να υποτιμήσουμε τις παρεμβάσεις για τη βελτίωση της ψυχικής υγείας κατά τη διάρκεια της πανδημίας», αναφέρουν οι συγγραφείς.

Μέχρι το Νοέμβριο του 2021, περίπου τα 2/3 των εθελοντών που εξετάστηκαν στην παρούσα μελέτη είχαν εμβολιαστεί για την COVID-19, ωστόσο οι επαναμολύνσεις ήταν σχετικά κοινό φαινόμενο εξ’ αιτίας της μείωσης αποτελεσματικότητας των εμβολίων και της κυκλοφορίας νέων στελεχών με ανθεκτικότητα στις υπάρχουσες θεραπείες.

Πριν την κυκλοφορία των εμβολίων, αρκετές μελέτες είχαν παρατηρήσει ότι οι ασθενείς με ψυχιατρικές διαγνώσεις αποτελούν ευπαθή ομάδα για την COVID-19. Η έκπτωση της λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος, οι διαταραχές της συμπεριφοράς και οι συνυπάρχουσες παθήσεις, όπως η καρδιαγγειακή νόσος, είναι διάφοροι παράγοντες που μπορεί να εξηγήσουν το παραπάνω φαινόμενο.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης εξέτασαν ηλεκτρονικά αρχεία για 263.697 πλήρως εμβολιασμένους βετεράνους από μία βάση δεδομένων των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών ήταν και αρκετά άτομα που είχαν κάνει εξετάσεις τουλάχιστον μία φορά για την COVID-19 από το Φεβρουάριο του 2020 μέχρι το Νοέμβριο του 2021 και δεν είχαν ιστορικό λοίμωξης με τον ιό πριν τον εμβολιασμό τους. Συνολικά, το 15% περίπου των εθελοντών παρουσίασαν επαναμόλυνση κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Οι επιστήμονες επιβεβαίωσαν τις ψυχιατρικές διαγνώσεις από τους κωδικούς ICD-9 και ICD-10 στο ιστορικό των εθελοντών. Κατά την ανάλυση των αποτελεσμάτων έγινε προσαρμογή για διάφορους παράγοντες, όπως το είδος των εμβολίων, ο χρόνος από τον εμβολιασμό, οι συννοσηρότητες, το ιστορικό καπνίσματος και η παχυσαρκία.

Το 90.8% των εθελοντών ήταν άνδρες, ενώ η μέση ηλικία του δείγματος ήταν τα 66 χρόνια. Σχεδόν τα 2/3 ήταν καπνιστές, το 36.4% ήταν διαβητικοί, ενώ το 35.7% είχαν ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου. Περίπου το 1/3 του δείγματος (31%) είχαν διαγνωστεί επίσης με αποφρακτική υπνική άπνοια.

Το 50% των εθελοντών είχαν διαγνωστεί στο παρελθόν με κάποια ψυχιατρική νόσο, με συχνότερη τη μείζονα κατάθλιψη (32%). Το 23% είχε διαγνωστεί με διαταραχή μετατραυματικού στρες, ενώ το 21% είχε αγχώδεις διαταραχές.

Φωτογραφία: EVG Kowalievska / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα