COVID-19: Σωματίδια του SARS-CoV-2 Μπορεί Να Παραμείνουν στο Έντερο για Αρκετές Εβδομάδες

Οι ασθενείς με COVID-19 έχουν ενεργό και παρατεταμένη λοίμωξη στο έντερο, ακόμα και επί απουσίας γαστρεντερικών συμπτωμάτων, όπως διαπίστωσε μία νέα έρευνα.

Ο SARS-CoV-2 συνεχίζει να μολύνει κύτταρα και να πολλαπλασιάζεται στο γαστρεντερικό σωλήνα, ακόμα και μετά την απομάκρυνσή του από τους αεραγωγούς, σύμφωνα με ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Χονγκ Κονγκ.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Gut.

Ο SARS-CoV-2 μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων που απελευθερώνονται από τη ρίνα και το στόμα κατά την αναπνοή και το βήχα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Από τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, ωστόσο, έχουν ανευρεθεί μολυσματικά σωματίδια του ιού και στα κόπρανα των ασθενών.

Μία έρευνα που εξέτασε 73 ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με COVID-19 στην επαρχία Guangdong της Κίνας το Φεβρουάριο, διαπίστωσε ότι πάνω από το 50% των ασθενών αυτών είχαν θετικές εξετάσεις για τον SARS-CoV-2 σε δείγματα κοπράνων.

«Πιστεύαμε ότι ο SARS-CoV-2 είναι ένας ιός του αναπνευστικού συστήματος», είπε η Siew Chien Ng, πρύτανης ιατρικής και υποδιευθυντής στο Centre for Gut Microbiota Research του Πανεπιστημίου. «Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, αρκετά δεδομένα δείχνουν ότι ο ιός μπορεί να πολλαπλασιαστεί και στο γαστρεντερικό σωλήνα».

Η Ng και οι συνεργάτες της εξέτασαν δείγματα κοπράνων από 15 ασθενείς με σκοπό να κατανοήσουν καλύτερα τη δραστηριότητα του ιού στο γαστρεντερικό σωλήνα. 7 από τους ασθενείς είχαν ενδείξεις ενεργού λοίμωξης, εκ των οποίων ορισμένοι δεν παρουσίασαν ναυτία, διάρροια ή άλλα συμπτώματα από το γαστρεντερικό σύστημα. Τα δείγματα κοπράνων συνέχισαν να είναι θετικά για τον ιό ακόμα και 1 εβδομάδα μετά την αρνητικοποίηση των ρινοφαρυγγικών δειγμάτων. Σε έναν ασθενή, μάλιστα, οι θετικές εξετάσεις στα δείγματα κοπράνων συνεχίστηκαν για άλλες 30 ημέρες.

Η Ng και οι συνεργάτες της σκοπεύουν να κάνουν περαιτέρω έρευνες με σκοπό να αποδείξουν ότι τα σωματίδια του ιού που βρίσκονται στα κόπρανα μπορούν να προκαλέσουν νόσηση, καθώς βρήκαν αρκετούς βιοδείκτες που συνιστούν ότι τα κόπρανα είναι μολυσματικά.

Ακόμα δεν γνωρίζουμε με ποιον τρόπο φτάνει στο γαστρεντερικό σύστημα ο SARS-CoV-2, υποστήριξε η επιστήμονας. Η επικρατέστερη θεωρία αυτή τη στιγμή υποστηρίζει ότι κάποια σωματίδια του ιού έχουν την ικανότητα να επιβιώνουν από το όξινο περιβάλλον του στομάχου.

Καθώς γνωρίζουμε πλέον ότι ο ιός μπορεί να φτάσει στο έντερο, θα πρέπει πιθανώς να εξερευνήσουμε την αποτελεσματικότητα θεραπειών που τροποποιούν το εντερικό μικροβίωμα, είπε η Ng. Το εντερικό μικροβίωμα των ασθενών με COVID-19 λοίμωξη στο γαστρεντερικό είχε μειωμένο αριθμό προστατευτικών μικροβίων και αυξημένο αριθμό παθολογικών μικροοργανισμών. Η παραπάνω αναλογία είχε διαταραχθεί μάλιστα περισσότερο σε ασθενείς που έλαβαν αντιβιοτικά.

Η Κίνα κάνει δωρεάν εξετάσεις κοπράνων στους τουρίστες που φτάνουν στα αεροδρόμιά της από τα τέλη Μαρτίου. Έκτοτε, έχουν εξεταστεί περισσότερα από 2.000 δείγματα και έχουν ανιχνευθεί συνολικά 6 παιδιά με θετικές εξετάσεις για τον ιό. Από αυτή την εβδομάδα, θα γίνονται καθημερινά πάνω από 2.000 εξετάσεις με σκοπό την ανίχνευση των ασυμπτωματικών φορέων του ιού.

«Έχουν επιβεβαιωθεί και άλλα περιστατικά ασθενών που είχαν θετικό δείγμα κοπράνων, αν και οι εξετάσεις στα ρινοφαρυγγικά δείγματά τους ήταν αρνητικές», είπε ο Francis Chan, πρύτανης και διευθυντής του Centre for Gut Microbiota Research.

«Οι εξετάσεις κοπράνων έχουν υψηλή ακρίβεια και ασφάλεια, γεγονός που τις καθιστά ιδανικές για τη διάγνωση της νόσου σε συγκεκριμένες πληθυσμιακές ομάδες», κατέληξε ο Chan.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα