COVID-19: Πόσο Διαρκεί η Ανοσία από τα Τ Λεμφοκύτταρα;

Η ανοσιακή απόκριση των ασθενών που μολύνονται με τον ιό SARS-CoV-2 χαρακτηρίζεται από παραγωγή αντισωμάτων, αλλά και Τ λεμφοκυττάρων, τα οποία δημιουργούνται μέσα σε λίγες ημέρες. Σήμερα, δεν είναι ακόμα σαφές ποια είναι η διάρκεια της ανοσίας από την παραπάνω απόκριση επομένως δεν γνωρίζουμε πόσο προστατευμένοι είμαστε μακροπρόθεσμα από τις επαναμολύνσεις με τον ιό.

Πριν από λίγες ημέρες, μία έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) εξέτασε λεπτομερώς την ανοσιακή απόκριση στην COVID-19, καταλήγοντας σε ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα για τα αντισώματα και τα Τ λεμφοκύτταρα.

Όπως παρατήρησε η επιστημονική ομάδα, τα πρώτα Τ λεμφοκύτταρα ανιχνεύονται πολύ γρήγορα μετά τη λοίμωξη με τον ιό, ωστόσο τα επίπεδά τους περιορίζονται σημαντικά σε 10-12 ημέρες. Αντιθέτως, μία συγκεκριμένη ομάδα Τ λεμφοκυττάρων τα οποία διευκολύνουν την καταστροφή των παθογόνων, παραμένουν σε υψηλά επίπεδα μακροπρόθεσμα.

Η παραπάνω παρατήρηση μπορεί να εξηγήσει εν μέρει γιατί οι ασθενείς που έχουν ιστορικό λοίμωξης και μολύνονται ξανά με τον ιό παρουσιάζουν σπάνια σοβαρά συμπτώματα από την COVID-19.

Στα πλαίσια της μελέτης τους, οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Gothenburg και το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Sahlgrenska εξέτασαν δείγματα αίματος από 81 γιατρούς και νοσηλευτές που νόσησαν από COVID-19 στο 1ο κύμα της πανδημίας. Οι παραπάνω εθελοντές είχαν παρουσιάσει ήπια συμπτώματα. Στην έρευνα χρησιμοποιήθηκε και μία ομάδα ελέγχου στην οποία συμμετείχαν εθελοντές χωρίς ιστορικό COVID-19.

Στην έρευνά τους, οι επιστήμονες ασχολήθηκαν μόνο με την πρωτεΐνη νουκλεοκαψιδίου του SARS-CoV-2, επομένως τα αποτελέσματα της έρευνας αφορούν μόνο άτομα με ιστορικό λοίμωξης και όχι όσους έχουν εμβολιαστεί για την COVID-19.

Στο επόμενο κομμάτι της μελέτης τους, οι επιστήμονες εξέθεσαν τα δείγματα αίματος σε περισσότερα από 100 πεπτίδια της πρωτεΐνης νουκλεοκαψιδίου του ιού. Στη συνέχεια ανέλυσαν τα επίπεδα των κυτταροκινών με σκοπό να προσδιορίσουν τη διάρκεια ζωής των Τ λεμφοκυττάρων μετά την COVID-19 λοίμωξη.

Όπως διαπίστωσαν, μία ομάδα ειδικών Τ λεμφοκυττάρων, τα Th1 κύτταρα, παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα ακόμα και 20 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη με τον ιό. Τα Th1 κύτταρα επάγουν την καταστροφή των κυττάρων που έχουν μολυνθεί με τον ιό.

Οι ασθενείς είχαν επίσης αρκετά είδη Τ λεμφοκυττάρων που αλληλεπιδρούν με τον SARS-CoV-2. Τα περισσότερα είδη των παραπάνω κυττάρων είχαν εξαφανιστεί από το αίμα των ασθενών εντός 2 μηνών από τη λοίμωξη.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα