COVID-19: Πόσο Ασφαλής είναι η Θεραπεία με Πλάσμα από Ασθενείς που έχουν Αναρρώσει;

Τα αποτελέσματα της πρώτης κλινικής δοκιμής που εξέτασε τη χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει από COVID-19 δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες αφού η έρευνα πέρασε το στάδιο της αξιολόγησης. Συνολικά, οι 19 από τους 25 ασθενείς που έλαβαν την παραπάνω θεραπεία παρουσίασαν βελτίωση, με 11 από αυτούς να παίρνουν εξιτήριο από το νοσοκομείο. Στις 28 Μαρτίου, το Houston Methodist ήταν το πρώτο νοσοκομείο που έκανε μετάγγιση πλάσματος από εθελοντές που είχαν αναρρώσει από τον COVID-19 σε δύο ασθενείς με σοβαρή νόσηση.

Καθώς η μετάγγιση του πλάσματος δεν προκάλεσε σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι η θεραπεία αυτή αποτελεί μία ασφαλή επιλογή για τους ασθενείς που παρουσιάζουν σοβαρή νόσηση. Μέχρι σήμερα, αυτή ήταν η μεγαλύτερη (σε μέγεθος) έρευνα που εξέτασε την αποτελεσματικότητα της μετάγγισης πλάσματος σε ασθενείς με COVID-19. Οι παρατηρήσεις της έρευνας δημοσιεύτηκαν στις 26 Μαΐου στο American Journal of Pathology.

Ο συγγραφέας της έρευνας ήταν ο James M. Musser, διευθυντής στο Τμήμα Παθολογοανατομίας του Houston Methodist. Η έρευνα είχε τίτλο “Treatment of COVID-19 patients with convalescent plasma”. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Eric Salazar MD, PhD, αναπληρωτής καθηγητής παθολογανατομίας στο Houston Methodist.

«Η χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει έχει δείξει κάποια ενθαρρυντικά στοιχεία», είπε ο Musser. «Καθώς προς το παρόν δεν έχει ανακαλυφθεί κάποιο άλλο φάρμακο που είναι αποτελεσματικό στην αντιμετώπιση της νόσου, πρέπει να κινηθούμε ταχέως για να εξετάσουμε τη θεραπευτική αυτή προσέγγιση».

Η χορήγηση πλάσματος από ασθενείς που έχουν αναρρώσει χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1918 στην πανδημία τις Ισπανικής γρίπης, αλλά και προσφάτως στην πανδημία του SARS το 2003, στην πανδημία της γρίπης Η1Ν1 το 2009 και στην επιδημία του Ebola το 2015. Οι επιστήμονες αποφάσισαν να εξετάσουν την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης αυτής μετά τις θετικές αναφορές αναφορικά με τη χορήγηση πλάσματος σε ασθενείς από την Κίνα.

Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της έρευνας, η πρόγνωση των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με πλάσμα ήταν αντίστοιχη με αυτή των ασθενών στους οποίους χορηγήθηκε ρεμδεσιβίρη, ένα αντιιικό φάρμακο. Οι επιστήμονες τόνισαν επίσης ότι οι επιπλοκές που εμφανίστηκαν αποδίδονται στον COVID-19 και όχι στην παραπάνω θεραπεία. Επιπλέον, οι παρατηρήσεις της έρευνας συμφωνούν με τις παρατηρήσεις άλλων μικρότερων ερευνών που εξέτασαν την ίδια θεραπευτική προσέγγιση.

Τελικά, παρά το γεγονός ότι η χορήγηση πλάσματος βοήθησε σημαντικά τους ασθενείς στο Houston Methodist, οι επιστήμονες υποστήριξαν ότι θα πρέπει να γίνουν τυχαιοποιημένες ελεγχόμενες μελέτες προκειμένου να επιβεβαιωθεί η αποτελεσματικότητα του φαρμάκου. Αυτή τη στιγμή ο ίδιος οργανισμός σχεδιάζει μία νέα μελέτη προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος είναι ο καταλληλότερος χρόνος χορήγησης της θεραπείας, ποια είναι η ποσότητα πλάσματος που πρέπει να χορηγηθεί καθώς και άλλες παραμέτρους με σκοπό τη βελτιστοποίηση της θεραπείας. Η έρευνα αυτή θα απαντήσει σε αρκετά ερωτήματα σχετικά με τη χορήγηση πλάσματος.

Οι επιστήμονες του Houston Methodist χορήγησαν πλάσμα και σε άλλους ασθενείς που δεν συμπεριλήφθηκαν στην έρευνα. Από τις αρχές Μαρτίου, η θεραπεία έχει χορηγηθεί συνολικά σε 74 ασθενείς με σοβαρή νόσηση, 50 από τους οποίους πήραν εξιτήριο και αναρρώνουν. Πάνω από 150 εθελοντές που ανάρρωσαν από COVID-19 έχουν κάνει δωρεά πλάσματος, αρκετοί από τους οποίους δωρίζουν συχνά πλάσμα.

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα