COVID-19: Ποιοι Βιοδείκτες την 3η Ημέρα της Νοσηλείας έχουν Προγνωστική Ισχύ για την Εμφάνιση Σοβαρών Συμπτωμάτων

Η τρίτη ημέρα της νοσηλείας είναι το σημείο καμπής αναφορικά με την επιδείνωση της νόσου στους ασθενείς που νοσηλεύονται με πνευμονία από COVID-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μίας νέας μελέτης.

Η υπερβολική απόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος στον ιό SARS-CoV-2 μπορεί να προκαλέσει διάφορες επιπλοκές στους ασθενείς, μεταξύ των οποίων και η πνευμονία. Αν και διάφορα φάρμακα, όπως τα κορτικοστεροειδή, μπορεί να περιορίσουν τη φλεγμονή της COVID-19, ο κάθε ασθενής δεν ανταποκρίνεται στον ίδιο βαθμό στην παραπάνω θεραπεία. Κατά συνέπεια, σήμερα υπάρχει μεγάλη ανάγκη για βιοδείκτες με προγνωστική ισχύ για την επιδείνωση της νόσου, οι οποίοι θα μας επιτρέψουν να προσαρμόσουμε τη θεραπεία στον κάθε ασθενή.

Η επιστημονική ομάδα της παρούσας μελέτης εξέτασε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν με πνευμονία COVID-19 από το Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο του 2021.

Συνολικά στη μελέτη συμμετείχαν 90 ασθενείς (54% άνδρες, μέση ηλικία 60) οι οποίοι χωρίστηκαν σε δύο ομάδες ανάλογα με τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων της COVID-19 (σοβαρά ή μέτρια).

Οι δύο ομάδες είχαν γενικά παρόμοια χαρακτηριστικά, εκτός από τα ποσοστά διαβήτη και καρδιαγγειακής νόσου τα οποία ήταν υψηλότερα στην ομάδα που νόσησε σοβαρά.

Οι επιστήμονες έλαβαν δείγματα αίματος από τους εθελοντές την 1η, 3η, 5η και 7η ημέρα της νοσηλείας τους. Τα δείγματα αυτά εξετάστηκαν για μία σειρά δείκτες που εμπλέκονται στην ανοσιακή απόκριση για την COVID-19 λοίμωξη. Οι δείκτες που εξετάστηκαν ήταν η IP-10 (interferon-γ induced protein 10), η CRP και η TRAIL(tumor necrosis factor-related apoptosis-inducing ligand).

Τα επίπεδα της TRAIL γενικά παρουσίασαν αύξηση σε όλη τη διάρκεια της νοσηλείας, ενώ τα επίπεδα των CRP και IP-10 παρουσίαζαν σταδιακή μείωση.

Στα δείγματα από την 1η ημέρα της νοσηλείας δεν υπήρχαν διαφορές στα επίπεδα των παραπάνω πρωτεϊνών ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Ωστόσο στα δείγματα της 3ης ημέρας, τα επίπεδα της TRAIL ήταν χαμηλότερα ενώ τα επίπεδα της IP-10 ήταν υψηλότερα στην ομάδα που παρουσίασε σοβαρότερα συμπτώματα από την COVID-19. Μάλιστα, τα επίπεδα της IP-10 παρέμειναν σε υψηλά επίπεδα μέχρι την 5η ημέρα στην πρώτη ομάδα.

Συγκεκριμένα, οι ασθενείς που είχαν επίπεδα IP-10 πάνω από 570 pg/mL και επίπεδα TRAIL κάτω από 25 pg/mL την 3η ημέρα ήταν αυτοί που διέτρεχαν τον υψηλότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν σοβαρή πνευμονία από COVID-19 αργότερα.

Οι ασθενείς που νόσησαν σοβαρά χρειάστηκαν συνολικά περισσότερες ημέρες για την ανάρρωσή τους σε σχέση με τους ασθενείς που παρουσίασαν μέτρια συμπτώματα (12 έναντι 4 ημέρες), είχαν υψηλότερα ποσοστά θνητότητας (20% έναντι 0%) και είχαν 8 φορές αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν δευτερογενείς λοιμώξεις σε σχέση με την ομάδα που νόσησε ήπια.

Καταλήγοντας, η επιστημονική ομάδα τόνισε ότι τα επίπεδα των παραπάνω δεικτών είναι δυνατό να χρησιμοποιηθούν για να γνωρίζουμε εκ των προτέρων ποιοι ασθενείς θα νοσήσουν σοβαρά, γεγονός που μας επιτρέπει να χορηγήσουμε τις κατάλληλες θεραπείες ταχύτερα.

Φωτογραφία: Karolina Grabowska / Pexels

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα