COVID-19: Ποια Υλικά στις Μάσκες Φιλτράρουν Καλύτερα τα Σωματίδια;

Οι μάσκες προστατεύουν τόσο εμάς όσο και τους άλλους από την COVID-19. Ωστόσο, τόσο το υλικό της μάσκας, όσο και ο αριθμός των στιβάδων που φέρει, μπορεί να επηρεάσουν σε σημαντικό βαθμό την προστασία που προσφέρουν, σύμφωνα με μία νέα έρευνα από το Georgia Institute of Technology.

Η έρευνα εξέτασε διάφορα υλικά που χρησιμοποιούνται στις μάσκες με σκοπό να εκτιμήσει την ικανότητά τους να φιλτράρουν τα σωματίδια του ιού.

Όπως ανέφεραν οι επιστήμονες της έρευνας, τα σωματίδια αυτά μπορεί να παραμείνουν στον αέρα για ώρες ή ακόμα και ημέρες, ανάλογα με τον εξαερισμό, επομένως σε ένα δωμάτιο χωρίς παράθυρα τα σωματίδια του ιού μπορεί να επιβιώσουν για πολύ μεγάλη διάρκεια.

Η έρευνα διεξήχθη την άνοιξη του 2020, κατά τη διάρκεια του 1ου κύματος της πανδημίας. Καθώς αρκετές χώρες αντιμετώπισαν ελλείψεις προστατευτικού εξοπλισμού σε αυτή την περίοδο, οι πολίτες τους αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν πάνινες ή χειροποίητες μάσκες. Η έρευνα στήθηκε πολύ γρήγορα καθώς το Georgia Tech είχε έτοιμο ένα σύστημα ελέγχου του φιλτραρίσματος.

Οι οδηγίες για τη χρήση μάσκας που εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2020 είχαν βασιστεί εν μέρει στα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης. Τα τελικά αποτελέσματα της τελευταίας δημοσιεύτηκαν πριν λίγες ημέρες στο επιστημονικό περιοδικό Aerosol Science and Technology.

Οι επιστήμονες εξέτασαν συνολικά 33 διαφορετικά υλικά μεταξύ των οποίων οι βαμβακερές μάσκες, οι πάνινες, οι μάσκες από πολυεστέρα, οι πλεκτές μάσκες, καθώς και μάσκες από αρκετά υλικά που βρίσκονται στο νοσοκομείο.

Όπως διαπίστωσε η μελέτη, η ικανότητα φιλτραρίσματος που προσφέρει η μάσκα μπορεί να διαφοροποιείται αρκετά ανάλογα με το υλικό, αλλά και ανάλογα με τις στιβάδες υφάσματος.

Συγκεκριμένα, ορισμένα συνήθη υλικά προσφέρουν ικανοποιητικό επίπεδο φιλτραρίσματος των σωματιδίων, διατηρώντας παράλληλα μία αντίσταση στη ροή του αέρα αντίστοιχη με αυτή που προσφέρουν οι χειρουργικές μάσκες. Τα υλικά αυτά έχουν μεγάλη πυκνότητα και δομή ινών, γεγονός που τους επιτρέπει να φιλτράρουν αρκετά σωματίδια.

Ένα υλικό που ξεχώρισε ήταν το περιτύλιγμα αποστείρωσης, το οποίο κυκλοφορεί στην αγορά και εκτός νοσοκομείων και χρησιμοποιείται για τη συσκευασία χειρουργικών εργαλείων.

Οι επιστήμονες της έρευνας υποστήριξαν ότι θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση φίλτρων HEPA/MERV, καθώς τα παραπάνω μπορεί να απελευθερώσουν επιβλαβή εισπνεόμενα σωματίδια. Άλλα υλικά που θα πρέπει να αποφεύγονται στις μάσκες είναι τα πλεκτά, η βάτα, τα fleece και οι επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες.

Η έρευνα διαπίστωσε επίσης ότι οι μάσκες με πολλαπλές στιβάδες ήταν πιο αποτελεσματικές σε σχέση με αυτές που φέρουν μόνο 1 στιβάδα, ωστόσο περιορίζουν περισσότερο την αναπνοή. Η διπλή ή τριπλή μάσκα είχε σχεδόν 50% μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα στο φιλτράρισμα των σωματιδίων, ωστόσο θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι εφαρμόζει σωστά στο πρόσωπο, αλλιώς μπορεί να υπάρχει εισροή σωματιδίων από τα κενά που δημιουργούνται στα πλάγια.

Συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας με περισσότερες από 1 στιβάδες που εφαρμόζει σωστά, μπορεί να περιορίσει μέχρι και το 84% των σωματιδίων του ιού που εκπνέει ένας φορέας. Όταν όλοι φορούν το παραπάνω είδος μάσκας, τότε ο κίνδυνος μόλυνσης με τον ιό μπορεί να μειωθεί μέχρι και κατά 96%.

Ένα κομμάτι στο οποίο στάθηκαν οι ερευνητές ήταν η καθολική χρήση μάσκας.

Όπως υποστήριξαν, ο καλύτερος τρόπος να περιορίσουμε την διασπορά των σωματιδίων από την πηγή τους είναι να φοράμε μάσκα. Προφανώς, όταν η προσέγγιση αυτή ακολουθείται από όλους, τα οφέλη πολλαπλασιάζονται.

Φωτογραφία: Alena Shekhovtcova

Ακολουθήστε μας στο Google News για την έγκυρη επιστημονική ενημέρωσή σας, έγκαιρα!

Μην χάσετε:
Σχετικά Αρθρα